Ismeri a székrekedés lelki okait?

Nehezen tud megszabadulni a széklettől? Ha Ön is székelési nehézségekkel küzd, akkor biztos kíváncsi arra, hogy mi állhat a problémái mögött. Melyek lehetnek a székrekedés lelki okai?

Székrekedéskor nehezen tud megszabadulni a széklettől. Lelki okaként ennek a hátterében az elengedési képtelenség áll. Nem szívesen mond le dolgokról, inkább megtartaná magának, birtokolná azt. Ez a túlzott birtoklási vágy az önzés kifejezője, és egyfajta irigységgel is párosul.

Sokszor persze a túlérzékenység is oka lehet a székrekedésnek, mert amikor távol van a megszokott környezetétől, akkor idegen helyen nem biztos, hogy ugyanolyan könnyen tud könnyíteni magán.

székrekedés lelki okai

Sokan küszködnek a székrekedéssel. Kattintson a képre, és nézze meg, hogy mit tehet székrekedése megszüntetéséért

Nincs egyedül a gondjával, bajával. Sokan szenvednek a székrekedéstől. A lakosság körülbelül negyedének vannak ilyen jellegű problémái. Az is jellemző, hogy a nőknél nagyjából háromszor olyan gyakori a székrekedés, mint a férfiaknál.

Ebben talán a tipikus női szerepeknek is fontos szerepe van. A székeléshez az egyik legfontosabb a kiszámíthatóság és a rendszeresség. Ebből a szempontból a legjobb talán felkelés után elvégezni ezt is.

A nőknél azonban a felkelés utáni időszak különösen zsúfolt és hajszás. A nők többsége – talán némi joggal – úgy érzi, hogy míg az egész család el nem indul reggel az útjára, addig neki állandóan dolga van.

Családanyaként ő a felelős azért, hogy mindenki időben felkeljen, és elkezdje a napot. Ez pedig értelemszerűen ahhoz vezet, hogy saját magára nem sok ideje van ilyenkor. Mire mindenki elkészül, addigra már neki is alig marad ideje arra, hogy összekapja magát, és elinduljon a munkába. Ennek pedig sokszor a mellékhelyiség meglátogatásának az elmaradása az ára. Kénytelen elnyomni a székelési ingert, ha nem akar elkésni a munkából.

Melyek lehetnek azok az élethelyzetek, amelyek székrekedést idézhetnek elő?

  • A nehéz anyagi helyzet sokszor okoz szorulásos problémákat. Egy-egy erőn felüli kiadásnál gyakran jelentkezik átmenetileg rövid ideig tartó székrekedés. Idős embereknél pedig sokszor az elszegényedéstől való félelem okoz problémákat.
  • Ez túlságos ragaszkodást is okozhat a megszerzett vagyontárgyakhoz, ami olyan szintre juthat, amikor már a fukarságot a fösvénységet vetjük fel.
  • Nemcsak vagyontárgyakhoz, hanem bizonyos álláspontokhoz véleményekhez való ragaszkodás is panaszokat okozhat.
  • Ugyanígy okozhatnak gondokat a fontos, de konfliktusos kapcsolatok is.
  • Ragaszkodás a megszokott és jól ismert dolgokhoz, mert ezt már ismeri, és a biztonság érzetét jelenti. Ebből következik az is, hogy nem szereti a kiszámíthatatlan dolgokat, a váratlan eseményeket, meglepetéseket.
  • stressz eredményes kezelése

    Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak

    Napjaink népbetegsége, a stressz is okozhatja a székrekedést.

Lelki értelemben a problémákat és az ezekkel kapcsolatos érzelmeket elfojtja. Attól fél ilyenkor, hogy újra szembesülnie kell ezekkel, amikor már első alkalommal is meglehetősen frusztráló volt.

Székrekedésnél érdemes végiggondolni néhány dolgot:

  • Mi oka lehet annak, ha nem akarja felvállalni önmagát? Mitől tart?
  • Mióta tart ez az önfeladása? Mikor vállalta magát igazán őszintén legutoljára?
  • Megrögzötten ragaszkodik a vélekedéseihez, álláspontjához? Mikor volt utoljára spontán?
  • Mikor érezte igazán jól magát utoljára?
  • Mi oka lehet annak, hogy felszabadultan élvezze az életét?

Székrekedése megszüntetéséért: (+36-1) 269-2946

Mit tehet székrekedése ellen?

Ha székrekedése van, akkor őrizze meg mindazokat, amire valóban szüksége van. Ezekhez ragaszkodjon, de azért ne akarjon minden dolgához görcsösen ragaszkodni. Határozza meg, hogy mire van szüksége, és a többi dolgához viszont ne ragaszkodjon körömszakadtáig.

Ha pedig már biztosan tudja, hogy mire van szüksége, akkor jóval könnyebb lesz elengedni, vagyis megszabadulni azoktól a dolgoktól, amire már nincs igazán szüksége. Csak azért, hogy az Öné, azért ne ragaszkodjon hozzá görcsösen. Tanuljon meg lemondani a feleslegessé vált dolgairól.

Mint az élet sok területén, itt is a jól ismert középút lehet a megoldás. Találja meg a középutat, a dolgaihoz való ragaszkodás és a felesleges dolgaitól való megszabadulás között.

Ugyanez van megszokott nézeteivel, és problémás kapcsolataival is. Nyilván vannak olyan alapértékek, amelyekhez a neveltetése révén hűségesen ragaszkodik, de biztos vannak olyanok is, amelyekhez már nem kellene annyira ragaszkodnia, hisz nem olyan fontosak már. És ugyanez érvényes a konfliktusaira is. Biztos vannak olyan kapcsolatai, amelyekhez ragaszkodik, és mindenképp jó lenne rendezni a nézeteltéréseket, bármilyen furcsa is ez. Emellett persze lehetnek olyan kapcsolatai, amelyekről nyugodtan le is mondhat, és még azzal sem érdemes foglalkoznia, hogy igyekezzen rendezni a kapcsolatát.

A kapcsolatokban adunk másoknak és elfogadunk másoktól különféle dolgokat. Ugyanez érvényes a belek feladatára is. Az evés és az ürítés is szervesen hozzátartozik. Nem kerülhet egyik sem nagy túlsúlyba, az egyensúly a fontos.

meditáció

Szokott meditálni? Segít ellazulni. Segít megbékélni saját magával. Segít elfogadni saját magát, a környezetét

Ha megtanul lazítani, relaxálni, akkor nemcsak a lelkében fodrozódó hullámokat tudja kisimítani, hanem egyes testi tünetei, például a székrekedése is elmúlhat. Minél jobban tudja kezelni a stresszes helyzeteket, annál jobbak az esélyei arra, hogy egyre kisebb gondja lesz a székelésével.

4 gondolatok ezen: “Ismeri a székrekedés lelki okait?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Olvasónk!
      Hálásan köszönjük dicsérő szavait. Bízunk benne, hogy témával kapcsolatos tünetei már enyhültek, vagy mihamarabb oldódni fognak.
      Áldott és nyugodalmas ünnepet kívánunk Önnek!
      Üdvözlettel
      Harmónia Centrum

  1. Némethné Viki

    Kedves Harmónia Centrum!

    És ez egy 2,5 éves gyereknél? Már egy éve küzdünk. Makrogolt kap mindennap. Volt hogy mellette 3.-4. napon már kapott mellé laevolacot 2*5ml-t. De volt hogy kihúzta így is 5.napra. Gyerekorvost is kérdezem,de csak ezt a patikai makrogolt javasolja. Tanácstalan vagyok, lassan kezdődik neki az ovi, és nem megy. Most is 3 napja nem volt semmi…. Esténként makrogolt, reggel eskimo Kids halolaj, és így se… Eszik mindent. Mozog is. És semmi….
    Tisztelettel:
    Némethné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Némethné!
      Valóban érdekes kérdésfelvetés. Sajnos ismeretlenül semmit sem szeretnék rá mondani. Én esetleg gyermek tréningekkel is foglalkozó kineziológusunkat, Gazsó Csillát tudnám ajánlani, vagy gyermek gasztroenterológus orvosunkat. Bármelyikükkel való konzultáció azt hiszem, előrelépést hozhatna Önöknek. Amennyiben komolyan fontolgatják, hogy felkeresnek minket, a magánrendelés időpontfoglalás előtt egyeztetnénk a választott személlyel arról, milyen papírokat kellene magukkal hozni a konzultációra, vagy kiknek javasolt elhozni a kisgyermeket.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük