Ismeri a csontritkulás lelki okait?

A csontállomány 30 éves korunkig nő. Aztán néhány évnyi stagnálás után elkezd csökkenni a csontok tömege és sűrűsége. Előbb kisebb mértékben, idősebb korban pedig rohamosabb ütemben. Attól függően, hogy genetikai adottságainak és rendszeres mozgásának köszönhetően mennyi tartalékot halmozott fel csontjai üregesebbé, kisebb sűrűségűvé válnak.

Az életkor növekedésével a nőknél sokkal gyakrabban jelentkezik a csontritkulás. Felmérések szerint hazánkban körülbelül 400 ezer férfi, míg 600 ezer nő küzd a csontritkulással.

A csont sűrűségének a csökkenése azt a problémát okozza, hogy a lyukacsossá váló csontok egyre gyengébbek lesznek, és jóval könnyebben következik be a törésük. Ez súlyosabb esetekben már olyan mértékű lehet, hogy bármilyen elesés a csonttörés komoly veszélyével jár, sőt akár még spontán módon, bárminemű erőhatás nélkül is bekövetkezhet a combnyak törése vagy csigolyatörés is.

Csontja szilárd szerkezete és megfelelő sűrűsége a megfelelő tartást, a stabilitást és a fizikai állóképességet biztosítja. A csonttömeg csökkenésével ez a stabilitás kerül veszélybe. A fiatal korban (30 éves koráig) végzett rendszeres testmozgással nemcsak az izmait tormáztatja és erősíti meg, hanem olyan csonttömeget halmozhat fel, amelyből tud építkezni, és megfelelő tartalékokat biztosíthat majd élete későbbi részében. Tökéletes védettséget azonban természetesen a rendszeres mozgás sem biztosít a csontritkulás ellen. De a védettséget még tovább fokozhatja azzal, ha nem dohányzik, és igyekszik egészségesen táplálkozni.

Talán első hallásra furcsa lesz, de a szellemileg aktív élet is segít csontjai sűrűségének a megőrzésében. Ha nemcsak a testét tornáztatja rendszeresen, hanem az agyát is, akkor megőrzi szellemi-lelki frissességét, és ez általános lelki állapotán túl csontjai szilárdságának a megőrzésében is segítségére lesz.

Ha csökkenti a stresszforrásokat, illetve megtanul hatékony stresszkezelő technikákat, akkor ezzel lelki békéjét is jobban meg tudja őrizni. Ha megtanulja kezelni a stresszes helyzeteket, és elengedni a lelkére nehezedő terheket, akkor a lelkére is kevesebb súly nehezedik, és jobban bírja a testét is a csontállománya. Ez azért is fontos, mert teste és elméje folyamatosan egyensúlyra törekszik, és ha súlyos lelki terhektől görnyed, akkor szervezete például csontjai sűrűségének a csökkentésével igyekszik megszabadulni a terhektől. Ha csökkenti a lelki terheit, akkor ez nem következik be. Lelki terheinek a csökkentése így vezet csontjai sűrűségének a megőrzéséhez.

Sokat segít a lelkére nehezedő terhek elviselésében az elfogadás is. Ha belátja azt, hogy életkora előrehaladtával egyre kevesebbre lesz képes a teste, akkor jobban békében tud élni önmagával, és el tudja fogadni azt, hogy kevesebbet tud teljesíteni. Ez is segít.

Ez különösen azért fontos, mert főleg a változó korban lévő nőket fenyegeti csontjaik sűrűségének a rohamosabb mértékű csökkenése.

Lelki szempontból ez azért olyan jelentős vízválasztó, mert ilyenkor merül fel annak a kérdése, hogy az életük megváltozásával melyek legyenek azok a dolgok, amelyekhez érdemes ragaszkodniuk, és melyek azok, amelyeket jobb elengedni inkább.

csontritkulás lelki okai

Foglalja el magát például az unokáival való foglalatossággal

Ebből is adódik a másik jelentős lelki teher, a feleslegesség érzésének az elhatalmasodása, ami főleg akkor vesz erőt a nőkön, amikor elkerülnek a háztól a gyerekek, és nincs már meg a mindennapi elfoglaltságuk a gyerekeik körül. Ebben a helyzetben sokat segít az, ha valamilyen újabb értelmet talál az életének. Lehet ez akár az unokákról való kisebb-nagyobb gondoskodás, vagy pedig valamilyen rendszeres elfoglaltságot jelentő értelmes tevékenység, amit végezve újra hasznosnak érezheti magát, és újra van értelme az életének.

Ez az elfoglaltság lehet a munkája felé fordulás, vagy pedig a környezetében is találhat olyan feladatokat, amelyekkel segíthet másokon, például az Önnél idősebbeken vagy pedig a gyerekeknek, a fiataloknak valamilyen formában.

Tudományos kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy kimutatható összefüggés van a csonttömeg vesztésének mértéke és a hasznosságérzet között. Ha vannak életcéljai, és olyan tevékenységeket végez, amelyeknek segítségével hasznosnak érezheti magát, akkor kisebb mértékben fog csökkenni csontjainak a tömege is.

Ha vannak céljai, és örömét leli a mindennapos elfoglaltságában, akkor ez nemcsak a lelki állapotát, hanem csontjai sűrűségét is segít megőrizni.

3 gondolatok ezen: “Ismeri a csontritkulás lelki okait?

  1. Makóine Kovács Agnes

    Nagyon összefogott és értékes elemzés, bárcsak mindannyiunk megfogadna! De ezt mindenki maga látja be, de az elemzés erre nagy lehetőséget ad. Nagyon köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ágnes
      Köszönjük elismerő szavait, és további jó egészséget kívánunk Önnek

  2. Tóbi Jánosné

    Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal, bár nekem nincs csontritkulásom, nagy figyelemmel és érdeklődéssel olvastam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük