Isiász lelki okai mik lehetnek?

Isiásznál az ülőideg nyomódik annyira, hogy a deréktájon fellépő fájdalom kisugárzik még a lábba is. A fájdalom olyan mértékű, hogy zsibbadást okoz. Az isiászt sokszor emlegetjük ülőidegzsába néven is. A fellépő kínzó derékfájdalom okozója a porckorongok elmozdulása. A derékfájás nemcsak a derékben érezhető, hanem lesugároznat a lábba is.

Mi okozza a lábába sugárzó fájdalmát? Derítse ki 3 lépésben!

  1. isiász okai

    Mióta fáj a dereka? Folyamatosan vagy csak egyes mozdulatokra? Mikor erősödik, mikor enyhül? Mire figyeljen még? Mi okozza a lábába lesugárzó fájdalmát? Töltse ki a Derékfájás okai kérdőívet, és derítse ki! Derékfájdalma okát kiderítő kérdőívéért kattintson a képre!

    Töltse ki a lábába lesugárzó fájdalom okát feltáró kérdőívét fájdalma pontos megfigyelése után!
  2. Derítse ki a derékfájdalom okát a kérdésekre adott pontos válaszai kiértékelésével. Miért annyira fontos ez? Azért, mert a lábába sugárzó fájdalom okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni fájdalmától.
  3. Fájdalma okának kiderítése után pedig ne halogassa a lábába sugárzó fájdalom kiváltó okának megszüntetését.

Egyedül szinte minden nehéz. Segítséget kérve viszont semmi sem lehetetlen dereka fájdalommentességének visszaszerzésében. Minél hamarabb eljön hozzánk, annál kisebb fájdalommal, és annál hamarabb meg tud szabadulni a fájdalmas zsibbadástól.

gerinctorna hátfájdalomra

Gerinctorna derék és hátfájdalom megszüntetésére. Kattintson a képre, ha többet szeretne megtudni a gerinctornáról

Segíthetünk Önnek is derékfájás nélkül élni háta és dereka tornáztatásával?

Fájdalma lelki hátterében pedig élete alakulásának a kificamodása, élete tengelyének az elfordulása állhat. Az elmúlt időszakban történt valami váratlan, meglepő az életében?

A gerincében fellépő porckorong problémáknál a lágy nőies és kemény férfias elemek keverednek. A porckorong lágy, nőies részét, a kemény, férfias csigolyák veszik közre, és problémáknál a kemény, férfias rész szétnyomja, feszíti, kitüremkedésre készteti a lágy részeket.

Milyen lelki okai lehetnek az isiásznak?

isiász lelki okai

Úgy érzi túl sok, vagy túl nagy terhet cipel? Vagy túl nagy felelősség nyomja a vállát?

Az isiász tényleges vagy csak vélt, gondolt túlterhelésre utal.

  • Ha isiásszal küzd, akkor vagy túl sok terhet visel, vagy túl sok felelősség nyomja a vállát.
  • Az is lehet, hogy olyan nehéz problémák megoldása vár Önre, amiről úgy véli, hogy agyonnyomja.
  • Előfordul az is, hogy az isiásszal kapcsolatos tünetek a jövővel kapcsolatos félelmekkel vagy pedig a megélhetés anyagi problémáival függnek össze.
ülőideg gyulladás

A porckorong elmozdulása miatt nyomódik, becsípődik az ülőideg. Kattintson a képre az ülőideg gyulladás megszüntetésének lehetőségeiért

A terhelésre a porckorongok elcsúsznak az eredeti helyükről, és nyomják az ülőideget. Ez a fájdalom a terhelés csökkentésére, lassításra és elgondolkodásra készteti a fájdalmakkal küszködőt. Az ideget érő nyomás ugyanis a porckorongok eredeti helyükre való visszatételétől, a terhelés csökkenésétől szűnik meg. Ilyenkor érdemes feltenni magának két kérdést:

  • A túlzott terhekkel mit akar bizonyítani?
  • Saját magának vagy valaki másnak akar megfelelni?

A fokozott terhelés lehet, hogy kompenzálás. Talán annak az ellensúlyozására, hogy csökkent értékűnek gondolja magát, és ezt a kisebbrendűségi érzést a teljesítményével próbálja kompenzálni?

A gerincére nehezedő túlzott terhek vállalásával talán éppen határozatlanságát – nem tudja pontosan, hogy mit is kellene pontosan tennie – vagy pedig kisebbrendűségi érzését szeretné kompenzálni. Túlterheli, túlhajszolja magát, amivel bizonyítani szeretne saját maga és mások előtt is.

Ez a túlterhelés azonban a túlkompenzálásával talán átmenetileg jót tesz az idegeinek, de nem tesz jót az ízületeinek. Ficam, rándulás, illetve a csigolyák elmozdulása jelzi ezt. A csigolyák elmozdulásával kialakuló isiász a testi fájdalommal azt próbálja jelezni, hogy bizony lelkileg is szorult helyzetbe került határozatlansága vagy pedig önértékelési problémái miatt.

Mit tehet ilyen helyzetben?

Az a legjobb ilyenkor, hogy határozatlanságát nem próbálja túlzott fizikai aktivitással kompenzálni, hanem szembenéz azokkal a nehézségeivel, ami miatt talán állandóan feszült, és szorong.

Ha tudatosítja magában a félelmeit, akkor máris előrelépett, és szembe tud nézni a problémájával. A görcsös, merev rugalmatlansággal (férfias) szemben a lágyabb rugalmasság (nőies énje) elfogadása segíti majd a bizonytalanság könnyebb elfogadásában.

Bizonytalanságát vállalja fel. Nézzen szembe vele, és ne fizikai aktivitása túlkompenzálásával próbálja meg elleplezni. Ha képes lesz elfogadnia azt, hogy nem kell mindent pontosan tudnia, és nem kell mindent az irányítása alatt tartania, akkor rugalmasabb, lágyabb szemléletével képes lesz reálisabban értékelni a különféle helyzeteket, és még nagyobb bizonytalanság közepette is reálisabb döntéseket tud hozni, és elérhetőbb célokat tud kitűzni. Ha elfogadja a bizonytalanságot, mint elkerülhetetlen körülményt, akkor máris nem fogja ez annyira zavarni, és reálisabban fog tudni gondolkodni.

Azért is lehet ez jó, mert a bizonytalanság elfogadásával be fogja látni azt is, hogy nem kell minden nehezen értékelhető helyzetben az egyetlen legjobb megoldásra törekednie, hanem akár kísérletezhet is, amikor a jónak tűnő lehetőségek számbavételével, illetve a rossz választások kizárásával fog egyre közelebb jutni a ténylegesen jó megoldáshoz. Nem kell azonnal a tökéletesre törekednie, akkor amikor felettébb bizonytalan a különféle lehetőségek közötti választás. Így keresheti magának az elképzelt jövője felé vezető helyes utat, elfogadva azt, hogy bizony lehetnek majd bőven olyan lépései, amelyek bizony utólag már felesleges oldallépéseknek bizonyulnak, de ezekre is szüksége van azért, hogy végül is előre haladhasson.

Ezzel a bizonytalanságot elfogadó folyamatos kísérletezéssel keresi magának az előre vivő útját. Ennek során fokozatosan helyre tudja tenni majd a rendes kerékvágásból kizökkent dolgokat, és képes lesz kibogozni az összekuszálódott és folyton összekuszálódó szálakat.

Ennek során bizony még arra is van lehetősége, hogy bátran vállalja az érzelmeit, és ne kelljen ellepleznie azokat, magára erőltetve egy álnyugalmat, csak azért, hogy úgy gondolja, hogy ez lehet a helyes. Bizony néha az lehet a helyes, hogy bátran vállalja érzelmeit, esetleges fájdalmait és örömeit, mert ettől saját maga is megkönnyebbül majd, és a környezetével való kapcsolatait is elősegíti az, ha valós hús-vér embernek tarthatják Önt éppen ezekért az emberi érzései miatt.

Bátran vállalja csak fel az érzéseit, akkor is ha fáj, mert abban a pillanatban ez az őszinte Öntől. Legyen őszinte önmagához és másokhoz is. Ez is egy olyan érték, amit sokan értékelni fognak majd. Legfőképpen azért, mert Ön már van olyan erős, hogy még a gyengeségeit és a fájdalmait is képes felvállalni. Ezek éppen hogy nem gyengítik, hanem hosszú távon erősítik Önt. Ezzel meg tudja előzni a lábába lesugárzó isiászos fájdalom kialakulását

2 gondolatok ezen: “Isiász lelki okai mik lehetnek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Éva!
      „Szeretnék gyógyulni!’- Írta Ön! Csupán két szó, mégis terapeutaként nagyon jól esik ezt olvasni. Biztos vagyok benne, hogy Önnek is hatalmas energiát ad, hiszen ezzel a két szóval dönti el, hogy nem vár tovább, cselekedni fog, jobbá teszi életét.
      Szerencsére a testi panaszok legtöbbje visszafordítható, ha az ember nem halogat hosszú éveken át. Önnek is ezt ajánljuk. Testi és lelki oldalról is gondolja végig, hol és mire fokozódnak panaszai, és kérjen segítséget gyakorlott szakemberektől. Mozgásterapeutákkal, és természetgyógyászainkkal tudunk Önnek szolgálni, amennyiben itt, a Budapest V. kerület Markó utca 11. szám alatti Harmónia Centrumba bejelentkezik. Amennyiben elérhetetlen távolságra vagyunk az Ön számára, akkor csupán látatlanban kívánjuk Önnek célja megvalósulását: A gyógyulást!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük