Irritábilis bél szindrómájának lelki oka lehet

Az irritábilis bél szindróma az egyik legnagyobb talány a betegségek között. Miért mondhatjuk ezt? Azért mert, az IBS-ben szenvedőknél semmilyen szervi elváltozást nem lehet kimutatni. Az IBS-nek tehát nincs szervi oka. Ha pedig ez így van, akkor ebből azt feltételezhetjük, hogy az irritábilis bél szindrómának lelki okai vannak.

Az IBS-től szenvedők többségére azonban azonos lelki jegyek jellemzőek. Azt tapasztaljuk, hogy a szorongó és depresszióra hajlamos betegek között sokan magányosnak érzik magukat, ezért szeretetre, megértésre törődésre vágynak. Sokukra jellemző korunk népbetegsége a felfokozott élettempó, a túlzott stressz, ami általában a teljesítménykényszerből adódik.

irritábilis bél szindróma lelki okai

Milyen lelki okai lehetnek az irritábilis bél szindróma kialakulásának?

Nehéz ezeket a tüneteket a nyugati orvoslás jól bevett módszerével, valamilyen felírt gyógyszerrel eredményesen kezelni. Ugyanis a gyógyszerek csak a tüneteket nyomják el, de a panaszok kiváltó okát, például a stresszes életmódot vagy pedig a depresszióra való hajlamot nem igazán tudják megszüntetni.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek a lelkét kellene kezelni. Ehhez pedig nem orvosra, hanem inkább egy megértő és elfogadó lelki társra lenne szükségük, akivel töviről hegyire meg tudják beszélni életük kisebb-nagyobb dolgait. Sokaknál már ezek a feltáró beszélgetések is a panaszok jelentős enyhüléséhez vezethetnek.

Milyen lelki okok lehetnek még?

Az IBS megjelenése sokszor kapcsolódik valamilyen nehéz élethelyzet megjelenéséhez. Kutatások vannak arra, hogy akik az IBS tüneteitől szenvednek, az átlagosnál jóval gyakrabban fordulnak elő az életükben megrázó események. Gyakrabban válnak el, veszítenek el egy-egy szeretett hozzátartozót, és szenvednek el lelki vagy fizikai bántalmakat. Még arra is vannak kutatások, hogy gyakrabban szenvednek például autóbalesetet az átlagosnál.

Az ilyen helyzetekben sokan egyszerűen nem tudják, hogyan is kellene viselkedniük. Nem tudják, hogyan kellene kezelni ezt a helyzetet, ezért életük bizonyos szempontból fordulópontnak számító helyzetében a megoldásra koncentrálás helyett a betegségbe menekülést választják. Persze nem akarattal, sokkal inkább tudattalanul.

A családi, párkapcsolati vagy a munkahelyi problémák sokszor olyan megoldhatatlannak tűnő helyzetet eredményeznek, amelyben a feladat megoldhatatlanságának érzésével szemben egy betegség olyan részvétet ébresztő segítséget jelent, ami adott esetben még valamiféle megoldásfélének is nevezhető. Legalábbis átmenetileg, ideig-óráig. Persze milyen megoldás az, amelynek eredményeként állandó rossz közérzet, rendszeres hasi panaszok, és hasmenés vagy pedig a székrekedés problémájával kell küszködni.

Sokszor persze a kapcsolatnak ez a feltételezése sem helytálló, mert a stresszes élet nehézségei és az irritábilis bél szindróma jegyeinek a megjelenése között nincs semmiféle kapcsolat. Ebben az esetben pedig már igencsak nehéz bármiféle logikus vagy legalábbis logikusnak tűnő magyarázatot adni a panaszok megjelenésének.

egészségtelen ételek fogyasztása

Egészségtelen ételek fogyasztása még tovább növeli az ételek emésztésekor természetes bélmozgásokat

Az IBS mögött a feltételezések szerint nemcsak lelki tényezők állnak. A kutatások során azt tapasztalták, hogy az emésztés folyamatában előforduló természetes jelenségeket, a táplálék előrehaladását a bélcsatornában olyan túlérzékenységgel élik meg az IBS-ben szenvedők, amelyek másoknak csak egyszerű, természetes és normál ingerek. Vagyis a betegek fájdalomként, hasi görcsként élik meg azokat a természetes bélmozgásokat, amelyek természetesek a táplálék bélben történő feldolgozásakor.

Ez a túlérzékenység azonban még nem minden, mert a belek működésében is előfordulhatnak zavarok. Ilyen zavar lehet a belek összehúzódása után következő elernyedés elmaradása. Az ellazulás elmaradása miatt a belek izomzata gyakorlatilag az állandó túlfeszítettség állapotában van, ami már valóban magyarázhatja is a fájdalmak állandó, vagy legalábbis rendre visszatérő jelenségét.

székrekedés

Székrekedés is problémát okoz

A belek összehúzódásának és elernyedésének a felboruló folyamata és kiszámíthatatlansága vezethet ahhoz a folyamathoz, amely egyrészt hasmenéses tüneteket vagy pedig székrekedést okoz, eléggé kiszámíthatatlan ütemezésben. Ezért van az, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek olyan nagy problémát okoz a közlekedés. Hisz nem mindenütt áll rendelkezésre előérhető közelségben egy wc. Ha pedig van, de nem tudnak róla, akkor ez sem segít rajtuk. Ebből persze az is következik, hogy érdemes csak a jól megszokott és ismert útvonalon haladniuk, mert egy ismeretlen útvonalon mi történik, ha baj van, és azonnal vécére kell menni? Hol van ott wc? Nincs idő ezt kideríteni.

Mit lehet tenni ebben a lehetetlen helyzetben?

Egyre meghatározóbb vélekedés az, hogy az irritábilis bél szindróma mögött lelki okok állnak, ha nem is kizárólag, de bizonyos mértékben mindenképp. Ilyen lelki ok, a már korábban is említett depresszióra való hajlam, a szorongás, vagy pedig a feldolgozatlan düh, amelyek köztudottan a stressz okozói között is előkelő helyen szerepelnek.

egészségtelen ételek

A hamburgerek, sültkrumpli, édes sütemények és kólák helyett egyen egészségesebb ételeket! Nem fogja úgy megterhelni a gyomrát

Logikus válasz lehet a panaszok jelentkezésére az életmód és az étrend megváltoztatása. Ha a gyorsan bekapkodott gyorséttermi hamburgerek pizzák és édes sütemények helyett egészséges ételeket eszik, akkor ezzel nem fogja megterhelni  annyira az emésztőrendszerét.

Feltételezések szerint a stressz csökkentésével és hatékony kezelésével, levezetésével jelentős mértékben csökkenthetők a kellemetlen tünetek.

immunrendszer erősítése

Egészségesebb ételek fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősítheti meg, hanem az emésztését is megkönnyíti

Reményt adhat az, hogy hatásos stresszkezelő technikák megtanulásával és rendszeres használatával megszabadulhat testi tüneteitől is. A gyomorgörcsök, a puffadás valamint a hasmenés vagy székrekedés kellemetlen tünetei jelentősen visszaszoríthatók életmódja tudatos megváltoztatásával. A stressz kezelése mellett egészségesebb ételek fogyasztásával.

Panaszainak végleges megoldásához persze szembe kell néznie élete korábbi szakaszában felmerült, és kezeletlen lelki problémáival. Ebben nagy segítséget jelenthet egy pszichológus, aki segít feltárni a múltjában súlyos teherként jelentkező konfliktusokat, vagy egy kineziológus, aki izomteszteléssel segít felismerni az életében jelentkező traumákat.

A múltjában gondot okozó traumáinak a feltárásával valamint különféle stresszkezelő technikákkal pedig feltárhatja, majd pedig eredményesebben kezelheti a korábban még megoldhatatlannak tűnő helyzeteket is.

30 év tapasztalattal

30 év tapasztalatával segíthetünk irritábilis bél szindrómája, emésztési zavara megszüntetésében?

Egyedül szinte minden nehéz. Irritábilis bél szindrómája kiváltó okának felkutatása is. Segítséget kérve viszont talán semmi sem lehetetlen panaszai megszüntetésében sem.

  • Szeretne segítséget kérni panasza megszüntetéséhez?
  • Munkatársaink a (+36-1) 269-2946-os telefonszámon munkaidőben várják a hívását. Hívjon minket, és segítünk.

8 gondolatok ezen: “Irritábilis bél szindrómájának lelki oka lehet

  1. Gellérthegyi Aranka

    Nekem több mint egy éve , hogy hasmenésem van , és persze mindig idegeskedek , szorongok . És persze nagyon érzékeny is vagyok . Mindenféle vizsgálaton túl estem , gyomor tükrözés , vastagbél tükrözésen . Nem találtak semmit . De a gyomor fájásom , mindig megvan . Néha puffadtnak érzem a gyomromat . És bármit megeszek azonnal át megy rajtam . Kaptam az orvostól rengeteg gyógyszert de sajnos egyik sem hatásos . Szeretnék tanácsot kérni , hova forduljak , mit csináljak mert így élni , kínszenvedés . Nagyon kérem segítsenek rajtam . Egyedül élek , nincs munkahelyem , de nem is tudnék eljárni dolgozni , mert rengeteget járok WC -re . És ebbe már beleőrülök .

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Aranka!
      Kétség kívül Ön nehéz helyzetben rekedt. Nem tudom megállapítani, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, ám mostanra minden van. Munkanélküliség, aggodalom az anyagiak iránt; emésztőrendszeri tünetek, aggodalom az egészség iránt, járványhelyzet, bizonytalanság, és akkor azt nem ismerhetem, milyen egyéb stresszforrások érik Önt nap mint nap, vagy hogy miből áll az étkezése. Megnyugtató a tény, hogy a sokféle vizsgálaton mindent rendben találtak, szervi elváltozása nincs. Feltételezem, hogy étel intolerancia és allergia kivizsgáláson is járt már, ha hasmenéses tünetei egy éve tartanak.
      Nem maradt hát más, mint hogy emésztőrendszeri tüneteit kizárólag lelki okok alakítják ki. Bizonyára Ön is erre juthatott, olvasva cikkünket. A lelki okokat lelki terapeutával, relaxációs technikákkal, meditációval tudja kezelni. Az a legfontosabb, hogy fokozatosan elkezdjen megnyugodni, felvérteződni az újabb stresszhatások ellen. S ahogy a tüneti enyhülnek, úgy tud majd újra nyitni a világ felé, a munka felé.
      Az Ön által írtakra való tekintettel kezdetben az otthoni gyakorlást javaslom, internetes segítséggel. Azonban ha már el tudja hagyni otthonát és anyagilag megteheti, hogy egyéni kezelésre jelentkezzen, akkor nálunk többféle meditációs technika elsajátítására, megismerésére van lehetősége természetgyógyászaink vagy gyógytornászaink vezetésével. Ára 10.000 Ft egy 50 perces alkalom.
      Kívánom, hogy újra egyensúlyba tudjon kerülni önmagával.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

    2. Rita

      Nekem a tej és tejtermékek kiiktatása sokat jelentett. Ha elkap egy vírus, még visszatér. Olyankor nem szabad édeset, szénsavast, savas és puffasztó ételt fogyasztani, de elmúlik. Fontos elterelni a gondolatokat és elkezdeni, hogy miért hálás az ember. Ha jobb hangulatba kerül, javul az is

      1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Rita!
        Abszolút helyesen mondja, és köszönjük hogy megosztotta, hogy Önnek mi az, ami bevált ilyen esetben, mivel ez másnak is segíthet. A diétán kívül fontos a gondolatok és hangulat stabilizálása/ elterelése, mivel ez kihat a fizikai tünetekre is.
        Minden jót kívánunk Önnek!
        Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Anonim

    Már hónapok óta fennálló tüneteim vannak. Étkezésemre próbálok figyelni (edzőnek tanulok), ettől függetlenül túlsúllyal küzdök, nem indul be a fogyás.
    Rendszeresen reggelente megy a hasam (hétvégén nem, ha nem kell sehova menni korán reggel) Székrekedés, az ritka. Elégge hajlamos vagyok a gyomoridegre, és ez már annyira kikészít, hogy a napom nagy része úgy megy el hogy stresszelek hogy ingerem van, de munkahelyemen nem megyek el. Délutánra- estefelére rendeződik általában a kép és jól leszek, így lelkileg is megnyugszom. Munkahelyemen sajnos pozitív dolgok nem érnek, kolléga is negatív, egész nap ezt hallgatom.
    Egy bő éve nem voltak ilyen panaszaim.
    Ha elindulok valahova egyből „izgalom”van benne, ami ismét a hasam megindulását okozza.
    Nagyon lehangoló, rengeteget sírok, kesergek emiatt.
    Próbálom a figyelmemet reggelente elterelni, de hiába.
    Laktóz és egyéb intoleranciáim vannak (bár utóbbiakat ebben a stresszhelyzetemben végeztem el, ami elvileg befolyásolja).
    Most próbálom rávenni magam arra, hogy elmenjek egy teljeskörű kivizsgálásra, hasi ultrahangra. Beszéltem dietetikussal is. Gondolkozom gasztroenterologuson.
    Mikor semmi stressz nincs körülöttem a munkahelyemen akkor is érzem hogy a gyomrom mocorog. Mostanában meg puffadást nem érzek, de hasfeszülést igen.
    Gondoltam pszichologusra is, de szégyenlem elmondani a tüneteket.
    Elnézést a hosszú monologért, de remélem tud valami jó tanácsot adni.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Név Nélküli Segítség Kérő!
      Azt hiszem, ezekben a nehéz hónapokban nincs egyedül összetett panaszával. Biztos vagyok benne, hogy sokan tapasztalnak hasonló stresszes, gyomorideges tüneteket, csak nem mernek segítséget kérni. Ön elindult ezen az úton, ami nagyon jó.
      Érdemes lesz emésztőrendszeri egészségét is felméretni, de jelenleg a pandémiás helyzet miatt több intézményben is szünetel például a kilégzéses tejcukor vizsgálati teszt. Vérvételi tesztek továbbra is mennek. Mindenesetre azt elárulhatom, hogy általában az első tanács, hogy 3-6 hónapra hagyja el teljesen a tejfogyasztást / glutén fogyasztást, és figyelje tünetei enyhülését. Ezt már előre is elkezdheti, és a tapasztalatokkal kereshet fel gasztorenterológust.
      A lelki problémákkal, stresszel pedig ha nem is feltétlenül pszichológust, de valamilyen terapeutát érdemes lenne felkeresnie. Mert a jelenlegi helyzet magától nem fog megoldódni. Változásra van szüksége. Amit én ajánlanék, hogy jöjjön el hozzánk, ha módjában áll. Benke Rita természetgyógyászunk egy nagyon empatikus és nagytudású szakember. Ő tud segíteni Önnek, amennyiben nyitott a változásokra az életében.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  3. Csilla

    jó napot lenne egy kérdésem, hogy ez az irritábilis bél szindróma kialakulhat egy depresszió miatt is? Azért írok, mert december óta járom az orvosokat, és azzal kezdődött, hogy vese problémám lett. Akkor voltam egy urológusnál. Ott azt mondták, hogy van egy kis homokom, de nagyon rosszul voltam. Fájdalmam volt, sokat hánytam. Ezután csak el kellett menjek egy gasztroenterelógushoz, mert nagyon rosszul voltam. Fájdalmaim voltak, nagyon elkezdett fájni a jobb bordám alatt, és a bal bordám alatt olyan szúró és égető érzés volt.
    Az orvos azt ajánlotta, hogy csináljuk meg a gyomortükrözést és a béltükrözést, de nem találtak semmit. Az analízisek, amiket csináltak, azok is jól jöttek ki. Annyit mondott, hogy ez a sok fájdalom a stressztől van. Kaptam kezelést, de nem annyira, ezért csak érzem a fájdalmat, és nem tudom hova forduljak. Milyen orvoshoz kéne elmenjek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csilla!
      Valóban, a bél problémáknak sokszor lehetnek lelki okai, például stressz, vagy egy megoldatlan lelki trauma. Mindenképpen pozitív, hogy a leletek jók lettek, és nem mutattak ki komolyabb fizikai problémát, de ahogy azt írta is ezzel mindenképpen foglalkozni kell, hogy ne térjenek vissza ezek a rossz tünetek.
      A leírtak alapján azt ajánlanám, hogy jöjjön el természetgyógyászunkhoz – Gorszkij-Kossuth Klaudiához, aki természetes módszerekkel kezeli nálunk a bél problémákat, gyógyszerek nélkül. Nagyon sikeres szokott lenni a kezelés, szinte mindenkinek javulnak a tünetei a kezelésektől:
      Emésztési zavarok kezelése természetes gyógymódokkal
      A glutén és laktóz mentes diétát valószínűleg azért ajánlották, mert a gluténben és laktózban gazdag élelmiszerek jobban megterhelhetik az emésztést és a beleket. Mindenképpen jöjjön el egy természetgyógyászati konzultációra, hogy tudjon aludni, és ne kelljen otthon szorongania ezen, mert sajnos ezektől még rosszabbá válhat a probléma.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük