Hogyan kerülheti el a krónikus fájdalmakat?

Magyarországon nagyon sok ember kénytelen kisebb-nagyobb fájdalommal vagy fájdalmakkal együtt élni. Sok esetben a hiba a fejekben van, mert amíg nem ölt olyan méreteket a fájdalom, hogy már akadályozza a mindennapi ténykedéseket, az emberek zöme egyszerűen nem foglalkozik vele. Mintha attól, hogy nem veszünk róla tudomást, elmúlna. Márpedig a fájdalmat minden esetben kiváltja valami. Mindig van oka, amit azért nem árt megszüntetni, mert magától aligha tűnik el.

A krónikus fájdalmak zömét sajnos magunknak okozzuk a helytelen életmóddal, és sok esetben a kapkodással, türelmetlenséggel. A hátköznapok mókuskerekében hajlamosak vagyunk ellustulni, és semmilyen aktivitást nem mutatunk munka után, vagy épp ellenkezőleg: túlhajtjuk magunkat. Türelmetlenek vagyunk, ha belekezdünk például egy diétába, azonnal akarunk eredményt, még ha tudjuk is, hogy az nem igazán lehetséges. Mindennek persze megvan az eredménye hosszabb távon.

Hogyan okozunk magunknak fájdalmat?

  1. rendszeres edzés

    Mit tesz Ön a krónikus fájdalmak elkerülésére?

    Nem mozgunk. Megdöbbentő, hogy hány ember van ma Magyarországon, akik az égvilágon semmit sem sportolnak. Legtöbben arra fogják, hogy nincs idejük a munka mellett, vagy ha van, nem akarják a párjuktól, családjuktól, barátaiktól elvenni az időt. Ezek érthető érvek, csak sajnos a testünket nem lehet meggyőzni: ha nem mozgunk, annak bizony kíméletlenül meglesz a böjtje, legyen akármilyen jó indokunk is a passzivitásra. Önnek is érdemes legalább hetente 2 alkalommal 1-2 órát rászánni, ha nem akar fájdalmakkal küszködni.

  2. Elhízunk. Az elhízás szinte népbetegség hazánkban, gyakorlatilag minden második ember túlsúlyos. Félelmetes ez az arány. Az elhízással pedig rengeteg egyéb kellemetlenség járhat, például az, hogy fáj itt-ott, mivel a testünk folyamatosan plusz kilókat cipel magával, ami messze nem ideális állapot. Érezhetjük a térdeinket, a csípőnket, a gerincünket, és minél nagyobb a túlsúly, annál nehezebben fogunk mozogni, ahogy telik az idő. Ha Ön is túlsúlyt cipel a lábain, akkor nem csak hiúságból érdemes fogyni, hanem az egészségéért is.
  3. Túlterheljük magunkat. Amikor rászánjuk magunkat a fogyásra, sokszor borzasztó türelmetlenek vagyunk, és azonnal akarjuk látni a munkánk gyümölcsét. Ennek köszönhetően jó néhányan vannak, akik a korábbi teljes passzivitás után elkezdik ész nélkül, keményen hajtani magukat az edzőteremben, hogy minél rövidebb idő alatt, a lehető legtöbbet fogyjanak. Ne tegye ezt. Az egy dolog, hogy ez így nem fog sikerülni, de annyira túlterhelheti így magát, megerőltetheti az izmait, hogy nemhogy fogyást nem várhat, hanem inkább kényszerpihenő lesz a vége. Mindig tartsa be a fokozatosság elvét. Óvatosan emelje a terhelést.
  4. Ugyanazokat a mozdulatokat végezzük újra és újra. Ez főleg a munka miatt szokott előfordulni. Egy adott munkakörben dolgozó ember sokszor csinálja ugyanazt, emiatt bizonyos részeket túlterhelhet, akár rendellenesen is. Ha Önnek is rendszeresen végzett mozdulatokon alapul a munkája, akkor ennek következtében hamar fájdalmat észlelhet magán. Ha nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy emiatt felmondjon a munkahelyén, akkor más megoldást kell keresni. A legtöbbször segít, ha rendszeres időközönként – legalább óránként – megszakítja a munkát, és pihen egy kicsit. De nem tétlenül, hanem alaposan, más mozdulatokkal átmozgatva az érintett testrészeket, hogy kizökkenjenek a megszokott mederből.
  5. Homokba dugjuk a fejünket. A komoly fájdalmak legfőbb oka az, hogy amikor még csak kezdünk érezni valamit, egészen egyszerűen nem veszünk tudomást róla. Amikor néha egy kicsit fáj a hátunk, akkor kellene orvoshoz fordulni, és kideríteni az okát. Ilyen kezdeti stádiumban valószínűleg még nagyon könnyen meg lehetne oldani a problémát. A legtöbb ember ennek ellenére csak legyint, „nem fáj az annyira”. És az orvoshoz akkor jutnak el, amikor már lépni is alig bírnak. Nem tudják elvégezni a mindennapi teendőiket, csak erősen összeszorított fogakkal. Ilyenkor persze már általában súlyos a helyzet, és gyógyszerre, hosszas terápiára lehet szükség a gyógyuláshoz. Ne várja meg ezt. Az elején lehet, hogy megoldhatja a problémát egy kis tornával is, és elkerülheti egészségének károsodását és a sok hercehurcát.

Mit tesz a krónikus fájdalom elkerülésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük