Hátfájás keseríti az életét?

Ha nem is ritka mint a fehér holló az az ember, akinek legalább egyszer ne fájt volna igazán a háta, de könnyen lehet, hogy sokáig kellene kérdezgetnie az ismerőseit, amíg talál egyet. A nemzetközi statisztikák szerint az emberek 70-80 %-ának ha nem is rendszeresen, de megfájdult már úgy igazán a háta. Mi lehet ennek az oka?

A hátfájás oka sok minden lehet. Nincs egyértelműen azonosítható oka, de több minden is kiválthatja a fájdalmat. Kialakulhat egy szokatlanul nagy megerőltetés után is, de akár egyetlen rossz mozdulatnak is lehet a fájdalmas következménye. Ilyenkor valamilyen izomeredetű a fájdalom, de a fájdalom megjelenése valamilyen gerincbetegségnek is lehet a következménye.

Melyek lehetnek leggyakrabban a hátfájás okai?

hátfájás okai

A hátfájás okai közül Önnek mi okozza a fájdalmát?

A hátfájás talán leggyakoribb oka a rossz tartás. Ha nem figyel a helyes tartásra, akkor a mindennapi elfoglaltságai során is egyenetlenül terheli a gerincét, és ez előbb-utóbb a hátizmok kellemetlen feszüléséhez, fájdalmához vezet.

Az íróasztal nem védi meg a hátfájástól, sőt még inkább fokozza a kockázatot. Tévedés azt gondolni, hogy a nehéz fizikai munka okozza elsősorban a hát fájdalmát. A valóság az, hogy arányaiban az ülőmunkát végzők között is ugyanannyi hátfájós van, mint a fizikai munkások között.

A hátizmok túlzott igénybevétele háta egészségének ugyanannyit árthat, mint a kevés mozgás. A megfelelő tartással végzett arányos terhelés, és minden izomcsoport időnkénti átmozgatása az igazi megoldás a helytelen tartással vagy egyoldalú terheléssel szemben.

Az ülőmunkát végzők azért veszélyeztetettek, mert a rossz tartásban a számítógép mellett eltöltött hosszú órák lemerevítik, és helytelen tartásba kényszerítik a gerinc izmait is. Ha nem figyel arra, hogy időnként átmozgassa a rendszeres elfoglaltságai közben használatos izmai mellett a kevésbé használtakat is, akkor a helytelen tartásból vagy túlzott egyoldalú terhelésből előbb-utóbb kellemetlen fájdalmak alakulhatnak ki.

gerincferdülés látható jele

A gerinc nem egyenes, hanem jobbra vagy balra görbül

A helytelen tartásból évek hosszú sora alatt kialakuló panaszok mellett más fájdalmak is terhelhetik a hátát. Az alig használt hátizmok egy-egy szokatlanul nagy terhelésre bizony fájdalommal reagálhatnak. Az évek óta tartó helytelen tartás, vagy az egyoldalú, féloldalas terhelés következtében a hát fájdalma mellett gerincferdülés is kialakulhat.

Az izomeredetű fájdalmaknak az a sajátossága is megvan, hogy nemcsak a hát túlzott megerőltetésére vagy egyoldalú terhelésére jelentkezhet a fájdalom, hanem akár egyetlen rossz mozdulat is kiválhatja a kellemetlen panaszokat.

Bármilyen hétköznapi tevékenység okozhatja a hát fájdalmát, ha féloldalas tartásban aránytalanul terhelve az izomzatát túl hosszú ideig vagy pedig rendszeresen végzi azokat, és utána pedig nem fordít figyelmet a tevékenysége közben nem használt izmainak az átmozgatására.

Modern életmódunk nemcsak a helytelen testtartással kapcsolatban, hanem a minket ért állandó hatások kiváltotta stressz miatt is okozhatja a hát fájdalmát. Az állandó stressz miatt az izmok nem tudnak megfelelően ellazulni, és főleg a nyak és a váll körül túlságosan feszülnek. Az izmoknak ez az állandó feszülése pedig oda vezet, hogy egyenetlenül terhelődnek a hát izmai. Ez pedig az izomegyensúly felborulásán keresztül szintén a hát fájdalmához vezethet.

Az ülőmunka a mozgás hiányán keresztül is okozhatja a hát fájdalmas panaszait. Munka közben egyre többen az íróasztal mellett ülünk, és a munkába is autóval vagy pedig tömegközlekedési eszközökkel, busszal, villamossal megyünk. Az üzletközpontokban nem lépcsőzünk, hanem a mozgólépcsőt használva megyünk egyik szintről a másikra. Ez pedig az alapvetően mozgásra tervezett testünk izmainak ellustulásához és elgyengüléséhez vezet.

Önkéntelenül is azt gondoljuk, hogy akinek fáj valamije, akkor azt kímélnie kell. A krónikus mozgásszervi betegségek többségénél, így a hátfájásnál is ez pedig nem így van.

schroth torna gerincferdülésre

Schroth torna gerincferdülésre

A mozgás hiánya, az izmok kímélése az izmok elgyengüléséhez vezet. Ahhoz, hogy ne fájjon a háta, meg kell erősítenie a hátizmait is, és ez pedig csakis az izmok arányos terhelésével és a terheléssel együtt járó nyújtásával lehetséges. Arányosan fejlett és folyamatosan fejlesztett, edzett, és nemcsak erősített, hanem rendszeresen nyújtott izomzatra van szüksége ahhoz, hogy ne fájjanak az ízületei. Erre kifejezetten alkalmas lehet a Schroth torna.

Az évek egymás utáni fogyásával, az idősödéssel az izmai és az ízületei sem tudnak dacolni. Az izmaiban és főleg az ízületeiben akkor is látszódnak a korosodás tünetei, ha egyébként odafigyelt arra, hogy mozogjon, és ne terhelje túl egyoldalúan az ízületeit. Az idő haladtával az inak veszítenek rugalmasságukból, a szalagok szintén rugalmatlanabbá válnak és még meg is vastagszanak, a porcok pedig bármennyire is figyel rájuk, és kíméli őket, akkor is kopnak.

Kinél előbb, kinél később jelennek meg az idősödés kisebb-nagyobb jelei, de a kora előre haladásával senki sem tud dacolni. Ha odafigyel magára, akkor is csak lassítani tudja az öregedéssel járó folyamatokat. A háta esetében a gerince, mint teste tartóoszlopa, törzse funkcionál, és ez a porckorongokból álló tartószerkezet a porcok kopásával egyre érzékenyebbé válik.

Népbetegség az elhízás és a túlsúly is, ami szintén kilókban kifejezett plusz terhet jelent a vázrendszernek, amelynek központi eleme a gerinc. A felesleges kilók nemcsak a térdet, hanem a gerincet is túlterhelik.

Emellett pedig különféle sérülések és balesetek is okozhatják a hátfájdalmat. Egy rosszul kivitelezett mozdulat, vagy pedig a túlzott terhelés hatására bármikor meghúzódhat egy izom vagy valamelyik szalag. Az életkor előrehaladtával pedig 35 éves kor felett már a csont tömege és rugalmassága sem nő, hanem kisebb-nagyobb ütemben folyamatosan romlik. Attól függően, hogy 35 éves korára a rendszeres mozgással milyen tartalékokat halmozott fel, csontja sűrűsége kisebb vagy nagyobb ütemben folyamatosan csökken. Ha pedig elér egy kritikus pontot, akkor sokkal könnyebben repednek és törnek a csontok a gerincét alkotó csigolyákban is.

Mi okozza a hátfájást Önnél?

hátfájás okai

Derítse ki hátfájása okát kérdőíve megválaszolásával! Majd szüntesse meg a hátfájdalmat kiváltó okot, és szabaduljon meg háta fájdalmától

Derítse ki a Hátfájás okai kérdőív kitöltésével!

  1. Töltse ki a hátfájás okát feltáró kérdőívét!
  2. Válaszai kiértékelésével derítse ki hátfájása okát!
  3. Az ok ismeretében pedig szüntesse meg hátfájása kiváltó okát. Ha ezt megszünteti, akkor meg fog szabadulni háta fájdalmától is.

Mit tehet a hátfájdalom kezelésére?

Amikor nem szervi betegség, vagy valamilyen gerincbetegség, például porckorongsérv vagy pedig a csigolyák törése vagy repedése áll a hátfájdalom mögött, hanem izomeredetű a fájdalom, akkor a hagyományos, konzervatív kezelés is a panaszok megszűnéséhez vezet.

Ilyenkor az a legfontosabb, hogy a fájdalom akut szakaszában kímélnie, pihentetnie kell a hátát, de a fájdalom elmúltával hozzá kell kezdenie elgyengült hátizomzatának a megerősítéséhez és az ezzel együtt járó nyújtásához. Ezzel a legtöbb esetben nemcsak jelentősen csökkenteni tudja a hátfájásból származó panaszait, hanem akár tünetmentessé is válhat.

hátfájás ellen

Melyek lehetnek hátfájása legfőbb okai, és mit tehet fájdalma ellen?

Ehhez persze ízületei állapotának és fájdalma jellegének megfelelő egyéni edzésprogramra van szüksége, amit szakképzett gyógytornász állítson össze, és segítse Önt az összeállított személyre szabott gyakorlatok megtanulásában, és helyes végzésében. Ezt követően pedig a megtanult, és helyesen végrehajtott gyakorlatokat saját maga is végezheti. Nagyon fontos azonban, hogy rendszeresen edzésben kell tartania izmait és ízületeit ahhoz, hogy el tudja kerülni hátfájdalma újbóli megjelenését.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

A rendszeresen végzett gyógytorna gyakorlatok helyett/mellett a sportolás is kifejezetten hasznos hátizmai megerősítéséhez. Kifejezetten ajánlott például az úszás, és itt is elsősorban a hátúszás, amely kifejezetten a hát izmait erősíti. Emellett persze bármilyen más úszásnem is használ, elsősorban a gyorsúszás. A pillangóúszás azért nem ajánlott, mert túlságosan igénybe veszi a váll és a kar ízületeit, a mellúszásnál pedig a hát izmait veszi túlságosan igénybe, ha igyekszik a víz felett tartani a fejét.

hátizom erősítés

Hátizom erősítés ellentétes kar és lábemeléssel. A mozgás közvetlenül a fájdalmas területen gyógyít, mégpedig mellékhatások nélkül

Az összeállított gyakorlatok rendszeres végzése és a sportolás mellett természetesen fontos a helyes tartás kialakítása a mindennapokban és az ideális vagy pedig az ahhoz közeli testsúly elérése is, mert enélkül továbbra is egyenetlenül terheli az izmait és a gerincét. Ez pedig előbb-utóbb újra hátfájdalma kiújulásához vezethet.

Megírja, hogy mit fog tenni hátfájása megszüntetésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük