Hallott már a kineziológiai szalag fájdalomcsillapító hatásáról?

A különböző színű kineziológiai szalagok fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő hatása már jól ismert néhány éve. Ezt azonban eddig még minden kétséget kizáró tudományos bizonyítékok sorával nem támasztották alá.

A sportolókat viszont úgy tűnik, hogy ezeknek a tudományos bizonyítékoknak a hiánya nem képes eltántorítani a szalagok és tapaszok használatától.

Az edzések során szerzett gyakorlati tapasztalataik azt mutatják, hogy ezek a színes szalagok leveszik a terhet a fájdalomérzékelő idegsejtekről, és ezáltal csökkentik a fájdalmat.

  • Hosszútávfutóknál kifejezetten jól jön, ha a húsz kilométeres táv végén kevésbé fáradnak el az izmaik.
  • A focistáknál sem mindegy, hogy a mérkőzés utolsó tíz percében már lépni is alig bír az egész meccsen fáradhatatlanul robotoló középpályás, vagy pedig elő tud még szedni egy kis tartalékot a hosszabbítás néhány percére is.
  • A röplabdázók rugói is kivannak már az ötödik szett utolsó labdameneteinél, és bizony nagyon nem mindegy, hogy a sáncolni felugró játékos mennyire fáradt már el, és mennyire tudja felemelni a súlypontját a hálónál. Ha csak az utolsó 10-15 felugrás könnyebben megy a szalagok hatására, már akkor is megérte felragasztani.
kineziológiai szalag használata

Melyek a kineziológiai szalag használatának legfőbb előnyei?

A fáradtságérzet csökkentésével, valamint a fájdalom és gyulladás csillapítással azonban még nem ér véget a kineziológiai szalagok hatása. A bőrre ragasztott szalag ugyanis megemeli a bőrt, és ezzel pedig helyet biztosít a bőr alatt lévő őssejtek működéséhez. Ezek az őssejtek pedig gyógyítják a sérüléseket. Ezért a rehabilitáció csigalassúsággal telő heteit, hónapjait is fel tudja gyorsítani néhány héttel a sérülésből lábadozó sportoló. Ez a visszanyert néhány hét is komoly előny egy hónapok óta lábadozó sportolónál.

A kineziológiai szalagok már több évtizede ismertek, azonban az utóbbi néhány évben váltak igazán elterjedtté a hétköznapi életben is. A kineziológiai szalagokat Kasze Kenzó, egy japán csontkovács fejlesztette ki még a 70-es években. Ezért nem véletlen, hogy először tömeges méretekben a japán sportolók használták az 1988-as szöuli olimpián.

Igazán azonban 20 évvel később, a 2008-as pekingi olimpián ismerte meg a világ a kineziológiai szalagokat, mégpedig a gyártók és forgalmazók piaci bevezető akciója révén. Ugyanis az olimpia előtt világszerte 50 ezer tekercset osztottak szét ingyen az olimpiára készülő sportolóknak. Ők a felkészülésük idején megismerték a szalagokat, és használták a versenyeken is mégpedig a tévét nézők százmilliói előtt. Ez pedig nagyon jó reklámfogás volt, mint ahogy ma már látjuk.

Azóta már az atlétikai versenyeken és a legkedveltebb csapatsportokban is rutinszerűen használják a versenyzők a szalagokat. Népszerűsége azóta is töretlen a sportolók és a nem sportolók között is.

Pedig ebben az akrilragasztóval bevont pamutcsíkban semmiféle gyógyszer vagy hatóanyag nincs. Fáradtságérzetet csökkentő, fájdalomcsillapító és gyulladást csökkentő hatása attól függ, hogy milyen módon ragasztják fel.

  • A rugalmas ragasztószalag a felragasztástól függően megadott izmok és ízületek működését segíti, könnyíti meg.
  • A bőrben lévő idegvégződéseket pedig ingerli, ezzel pedig csillapítja a fájdalmat, és javítja a vérkeringést is.

A felragasztás technikájától függően a felragasztott szalagok más funkciókat látnak el.

  • Megfelelő ragasztással lehet lazítani az izmokat, míg másképpen felragasztva az izom erőkifejtését lehet segíteni.
  • Az idegvégződések érzékelését is lehet javítani a szalagok felragasztásával.
  • A szövetek vizesedését is lehet csökkenteni velük.

Nem csodaszer, és tudományos kísérletek sokasága sem bizonyítja hatékonyságukat, sportolók mégis tömegesen használják.

Tapasztalatok szerint a regenerálódásban is sokat tud segíteni. Mivel pedig nem akut sérüléseket gyógyítanak vele, illetve alapvetően kiegészítő kezelésként használják, ezért már akkor is hasznos, ha a sportoló azt gondolja, hogy hasznos ez számára, és segíti őt a gyorsabb felépülésben vagy a lassabb elfáradásban. Ha pedig egy sportoló sérülési után a hónapokig, fél évig tartó rehabilitációját le tudja ezzel rövidíteni néhány héttel, akkor már mindenképp megérte neki a szalag használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük