Gyógyír a fájdalomra a mozgás

Biztosan Ön is tisztában van azzal, hogy a rendszeres mozgás sokat segíthet egészsége megőrzésében. Az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás.

Azt azonban már nem biztos, hogy tudja, hogy akkor is hasznos a mozgás, ha már fáj valamije.

Ami nem pusztít el, az megerősít

Egyáltalán nem arról van szó, hogy „ha kibírod, akkor ember vagy fiam”. Természetesen nem túlélőtúráról vagy a marathoni lefutásáról van szó, hanem arról, hogy az ésszerű mozgás tényleg segít a fájdalom elűzésében is.

Talán Ön is hallotta már azt a tanácsot, hogy ha fáj valamije, akkor mozgassa meg. Első hallásra talán legyint erre, hisz minek terhelné magát, ha már úgyis fáj. Sokkal jobban esik a fájdalmas testrészt pihentetni, és magunk között vagyunk, tehát valljuk be, hogy ésszerűbbnek is tűnik. A valóságban azonban nem így van.

Az esetek többségében az ízületek gyulladásánál és kopásánál is sokat segít, ha a fájdalmas ízületet megmozgatja. Abban azonban már igaza van Önnek, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásokat végez, és az sem mellékes, hogy milyen intenzitással. Ha fájdalma okának pontos ismerete nélkül elkezd a saját feje után menni, és nekiáll mozogni, akkor könnyen lehet, hogy többet árt, mint javít a helyzeten. A kiválasztott mozgásformának ugyanis a fájdalmas ízületet kímélő, de mégis megmozgatónak kell lenni. Emellett még arra is oda kell figyelnie, hogy semmiképpen se terhelje túl a fájdalmas ízületet, csak kíméletesen mozgassa meg. Nem véletlen, hogy hangsúlyozom a kíméletesen szót.

Gyógytornász felügyelete mellett, az Ön problémájára összeállított egyedi gyakorlatsort rendszeresen végezve sokat javíthat az állapotán. A javulás olyan mértékű lehet, hogy a gyulladás akár meg is szűnhet az összeállított gyakorlatok végzésétől, a kopásos panaszok esetén pedig, ha nem is javítható már a fájdalmas ízület állapota, de szinten tartható. Adott esetben ez is komoly eredmény lehet.

Sok esetben természetesen nem arról van szó, hogy tornával illetve mozgással kezelje ízületi fájdalmát, hanem arról, hogy az ortopédus illetve a reumatológus által összeállított terápiát hatásosan kiegészíti a mozgás, a rendszeres torna.

Időben kell elkezdeni

gyógyír a mozgásA mozgással való gyógyítás alapfeltétele amellett, hogy mindig kérjen szakértői segítséget, hogy minél előbb kezdje el a terápiát. Ha már annyira fáj valamelyik ízülete, hogy szinte megmozdítani sem bírja, akkor valószínűleg ehhez már túl késő van. Természetesen még ekkor is érdemes minél hamarabb felkeresnie egy szakembert, mert ma még mindig könnyebb lesz kezelni súlyos fájdalmát is, mint holnap. A gyulladás és/vagy kopás kezdeti stádiumában azonban, mikor még csak kezdi érezni, hogy valami nem stimmel, és itt is fáj, meg ott is fáj egy kicsit, akkor a mozgás igenis hasznára lehet abban, hogy újra panaszmentes legyen, és a gyógyulás útjára léphessen.

Ha időben lát hozzá fájdalma hathatós kezeléséhez, akkor könnyen lehet, hogy önmagában az Ön problémájára összeállított gyakorlatok rendszeres végzése is elegendőnek bizonyul fájdalma enyhítéséhez, és panaszai megszüntetéséhez. Ha időben felkeres egy gyógytornászt, akkor nem kell fájdalomcsillapítókhoz nyúlni azért, hogy teljesen megszabaduljon a fájdalomtól.

A mozgás megelőzésre is jó

Ha rendszeresen mozog, akkor ez arra is jó lesz, hogy az életét megkeserítő krónikus fájdalmat megelőzze. Vannak olyan mozgásformák, melyek kifejezetten alkalmasak a gyulladásos és kopásos fájdalmak kezelésére és megelőzésére. Ezek a gyógyító mozgásformák a gyógytorna, a gerinctorna, a jóga és a pilates személyre szabott gyakorlatai. A jóga és a pilates nemcsak a gyógyításban, a rehabilitációban, hanem a mindennapi testedzés területén is rendkívül népszerű.

Ha hozzákezd a felsorolt mozgásformák valamelyikéhez, akkor még az az előnye is meglesz majd, hogy két legyet üt egy csapásra. Rendszeres mozgással nemcsak a fájdalmakat kerülheti el nagy ívben, hanem az egészségét is megőrizheti. Nem utolsó szempont az sem, hogy rendszeres mozgással az alakja is sokkal csinosabb lesz majd. Érdemes hozzákezdeni Önnek is.

A két mozgásforma közül a jóga érdekli jobban?

Vagy inkább pilates órákra járna szívesebben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük