Futóknak okoz problémát az Achilles-ín gyulladása

Sportolók gyakran szenvednek az Achillesükkel. Nem kell azonban ahhoz edzeni, hogy begyulladjon az Achilles-ín.

Melyek lehetnek az okai, és melyek a tünetei az Achilles-ín gyulladásnak?

A sportolás jó dolog, ugyanakkor nem árt, ha számít rá, hogy ha túlzásba viszi, akkor túlzott szorgalma krónikus fájdalmak okozója is lehet. Főleg a versenyszerűen sportolóknál szoktak kifejezetten sportfájdalmak előfordulni. A fájdalom azoknál is jelentkezhet, akik nem versenyeznek ugyan, de nagyon gyakran sportolnak, és túlerőltetik magukat.

Tipikusan ilyen fájdalom az Achilles fájdalom, amiért sok esetben az Achilles-ín gyulladása a felelős. Ez általában a futókat sújtja, hiszen futás közben vesszük igénybe leginkább az érintett területet. Achilles fájdalom esetében a fájdalmat körülbelül 3-4 centiméterre a sarokcsonttól érezzük, tehát semmiképpen sem keverhető össze a sarokfájdalommal. Az Achilles-ín gyulladása esetén megvastagodhat az ín, az ínburok, valamint a sarokcsonti tömlő. Kifejezetten fájdalmas ez a gyulladás.

Mik a tünetei?

Achilles gyulladásAz Achilles-ín gyulladásának elsődleges tünete természetesen a fájdalom. Ahogy már említettük, a sarokcsonttól 3-4 centiméterre jelentkezik. Jellegzetes tünet még az is, hogy felkeléskor az egész lábszárát merevnek érezheti, az Achilles-ínt pedig érzékenynek. Ha még nem súlyos a helyzet, de futás után már érzi a fájdalmat az érintett területen, akkor ne vegye félvállról kezdődő fájdalmát.

Achilles problémát okozhat a bemelegítés nélküli futás is, és az is, ha túlerőlteti magát, vagy túl sokszor, vagy túl intenzíven fut. Fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor azonnal hagyja abba a futást, és forduljon orvoshoz.

Lökéshullám terápiával gyógyítható

Achilles-ín gyulladása nagyon hatékonyan kezelhető lökéshullám terápiával. Ha ezt a gyógymódot választja, akkor mellékhatások nélkül szabadulhat meg a fájdalomtól.

A gyulladás súlyosságától függ, hogy a kezelés mennyi ideig tart. Ezért érdemes minél hamarabb a tettek mezejére lépni: minél hamarabb megfelelő szakemberhez fordul, annál rövidebb idő alatt tud meggyógyulni, és annál hamarabb térhet vissza a kedvenc elfoglaltságához, a rendszeres futáshoz Achilles fájdalma nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük