Fizioterápia használ Önnek is

A fizioterápia kiváló mellékhatások nélküli kezelési mód a krónikus mozgásszervi problémák eredményes kezelésére. Ezek a természetes gyógymódok a természetből nyerhető energiákat és a mozgás gyógyító hatásmechanizmusát használják fel a mozgásszervi panaszok kezelésére.

Nemcsak a krónikus panaszok gyógyításában és a műtéti beavatkozásokat követő rehabilitációban, hanem a betegségek kialakulásának megelőzésében is kiemelkedő fontossága van a mozgásnak és az egyéb természetben megtalálható természeti energiáknak.

A fizioterápiában a legősibb gyógyítási eljárási formákat használjuk, hisz a víz és a nap gyógyító hatását, valamint a füvek és egyéb gyógyító növények hatását már az ősember is felhasználta megfigyelés útján a gyógyításban.

Melyek a fizioterápia gyógyító energiái?

A fizioterápia az emberi test mozgásából származó energiák mellett a természetből kinyerhető energiákat használja a mozgásszervi problémák eredményes kezelésére. A mozgáson kívül melyek lehetnek ezek a természetes és mesterségesen előállítható gyógyító energiák?

  • A legősibb, a természetben változatlan formájában megtalálható víz, nap, hőmérséklet és levegő mellett a mesterségesen előállított elektromosság, az ultrahang, a mágnesesség, a polarizált fény, a lézeres kezelés és a lökéshullámok gyógyító hatása is mellékhatások nélküli hatásos kezelések lehetőségét biztosítja a krónikus panaszokból gyógyulni vágyók számára.

A fizioterápia gyógyító eljárásai nagyon jól kiegészítik és megerősítik a műtéti eljárások és gyógyszeres kezelések hatékonyságát. Emellett pedig a különféle panaszok megelőzésében is kiemelkedő fontossága van ezeknek a mellékhatások, ezáltal kockázat nélküli kezeléseknek.

A természeti energiákkal végzett fizioterápiás kezeléseken belül van a fizikoterápia, amely a fizikai energiákat használja gyógyításra: elektro-, hydro-, foto-, termo-, mechanoterápia.
A mechanoterápián belül van a gyógytorna, gyógymasszázs, és például az ultrahang és a lökéshullám kezelés is.

A fizikoterápián kívül a fizioterápiának vannak még gyógyító kezelései. Ezek a kezelések a fizioterápia csoportján belül a balneoterápia, a klímaterápia, az inhalációs terápia és a dietetika. A dietetika, az egészséges táplálkozás tudománya ugyan nem közvetlenül fizioterápiás kezelés, de feltétlenül hozzájárul a gyógyuláshoz.

Mire jó a fizioterápia?

fizioterápiás kezelés

A komplex fizioterápiás kezelésben a reumatológus szakorvos szakmai felkészültségét a gyógytornász és a gyógymasszőr tapasztalata egészíti ki, és segíti a természetgyógyász bevonása is.

A legtöbbször ezeket a fizioterápiás kezeléseket nem külön-külön használjuk egy-egy makacs, elhúzódó mozgásszervi probléma eredményes kezelésére, hanem a kezeléseknek egy egymás hatását erősítő kombinációját határozza meg az eredményes gyógyuláshoz a fájdalom fizikai okát meghatározó tapasztalt reumatológus, ortopédus vagy pedig a lelki okát meghatározó természetgyógyász.

  • Sőt a legeredményesebb a kezelés akkor, ha egymás hatását erősítő, komplex terápiás kezelést kap a panaszos fájdalmas panaszára, és ennek során az egyes kezeléseket a gyakorlott szakorvos hozzáértésén túl kiegészíti a gyógytornász és a gyógymasszőr tapasztalata, valamint a természetgyógyász felkészültsége is.

Ezeknél a komplex kezeléseknél az ízületek fájdalmas gyulladását érdemes csökkenteni lökéshullám kezeléssel vagy ultrahang kezeléssel. A derékból az alsó végtagba kisugárzó fájdalom esetén a fájdalom eredményesen mérsékelhető gyógymasszázzsal. A fizikai energiákat és a gyógymasszázst használó kezelés fájdalmat csillapító hatása után személyre szabott gyógytorna képes igazán stabilizálni és megőrizni a fájdalommentes, panaszmentes állapotot.

A lelki, problémák, a stressz okozta fizikai fájdalmak megelőzésére pedig kifejezetten hatásos lehet stresszkezelő technikák megtanulása. A leginkább működő stresszcsökkentő technika rendszeres használatával tartósan megelőzheti a stressz által okozott panaszok jelentkezését.

A stresszkezeléssel, fájdalomcsillapítással és aktív gyógytornával képes lehet hatásosan kezelni a krónikus mozgásszervi panaszok keltette fájdalmat és gyulladást, és ezzel elérheti a tartósan panaszmentes, tünetmentes állapotot.

A fizioterápia a krónikus mozgásszervi panaszok mellett a műtét utáni rehabitáció során is elősegíti a gyorsabb és teljesebb rehabilitációt, a gyorsabb felépülést, és a műtétet megelőző mozgásterjedelem visszanyerését.

Ezek a mellékhatások nélküli kezelések nemcsak a kezelés során, hanem a panaszok megelőzésében, a prevencióban is hatásos mellékhatások nélküli lehetőségeket biztosítanak. Gondoljon csak bele abba, hogy rendszeres mozgással, nyújtással, erősítéssel karbantartja ízületeit, és megőrzi mozgásterjedelmüket, rugalmasságukat és erejüket.

A helytelen testtartásból és a tartáshibából, a napjainkban oly jellemző ülőmunka és a mozgásszegény életmód túlsúlya miatt is sokféle mozgásszervi panasz alakulhat ki az évek, évtizedek alatt. A rossz tartásból illetve a gerinc aránytalan terheléséből származó gerincferdülés kezelésére is eredményesen használható a gyógytorna, a Schroth terápia, amely személyre szabott torna gyakorlatok rendszeres végzésével és speciális légzéstechnika elsajátításával segíti panaszmentességének helyreállítását.

A gerincferdülés mellett a gerinc túlzott illetve egyenetlen terheléséből származó hátfájás, derékfájás és nyakfájás eredményes kezelésére is jól használható a mozgás gyógyító energiáját felhasználó személyre szabott gerinctorna, amelynek során a megtanult gyakorlatok rendszeres végzésével tartósan panaszmentes állapotot biztosíthat korábban fájdalmas hátának, derekának vagy éppen nyakának.

Ha pedig a rendszeresen végzett gerinctorna mellett a korábban már említett stresszkezelő technikák elsajátításával és rendszers használatával, illetve időbeosztásának megszervezésével pedig még nagyobb biztonsággal képes lesz nemcsak elmúlasztani, hanem meg is előzni ezeknek a krónikus panaszoknak a jelentkezését.

A fájdalmas szakaszban a passzív a gyógymasszőr, illetve a gyógytornász által végzett mozgatás, a fájdalommentesben pedig az aktív, vagyis az Ön által végzett gyógytorna, aktív fizioterápia lesz képes hatékonyan csillapítani fájdalmát, és biztosítani, illetve megőrizni panaszmentességét.

A gyakorlott és tapasztalt fizioterapeuta szakember az Önnek személyre szabottan összeállított gyakorlatok mellett hasznos életmódbeli tanácsokat is ad panaszmentessége megőrzéséhez.

Panaszmentessége megőrzésében nemcsak a rendszeres mozgás, hanem munkakörnyezetének ergonomikus beállítása is sokat tud segíteni. A tapasztalt fizioterapeuta munkakörnyezetének helyes tartását támogató beállításában is segíti Önt hasznos ergonómiai tanácsaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük