Fibromyalgia eredményes kezelése

Ha azt érzi, hogy mindene fáj, akkor lehetséges, hogy a fibromyalgia nevezetű tünetegyüttestől szenved. Mit is jelent ez?

A fibromyalgia a lakosság körülbelül 1%-át érinti. A betegek nagy többsége nő, és az is jellemző még, hogy tipikusan a negyvenes éveikben járó nőket érinti.

Mik a fibromyalgia tünetei?

  • fibromyalgia tünetei

    Milyen tünetek utalhatnak a fibromyalgiára?


    Legfőbb tünete a szinte minden ízületre kiterjedő súlyos izomfájdalom. Ez a fájdalom a vállban és a nyakban érezhető a leginkább.
  • Általános tünet a nagyfokú kimerültség, és a sok esetben jelentkező alvászavar.

A fibromyalgiás panaszokkal járó fájdalmak hosszú időn keresztül jelentkezhetnek. Előfordulhat akár az is, hogy a panaszos egy életen át nem tud megszabadulni tőle. A fájdalom intenzitása azonban nem egyenletes, hol jobban, hol pedig kevésbé érezhető a fájdalom.

Nem lehet azt sem mondani, hogy az ízületek pihentetése csökkenti a tünetek jelentkezését, ugyanis az ízületek túlzott pihentetése illetve a szokásoshoz képest jelentősebb igénybevétele is erősítheti a tünetek jelentkezését.

A fibromyalgia mellett egyéb panaszok is megjelennek:

  • Irritábilis bél szindróma az esetek felében jelentkezik. Ez nagyon nagy szám.
  • Tenziós fejfájás, koncentrációs zavarok.
  • Kézfej duzzanata
  • Depresszió, szorongás.

A fibromyalgiát mi okozza?

A fibromyalgia meghatározását, diagnosztizálását leginkább az nehezíti, hogy nincs világosan meghatározható kiváltó oka. Leginkább talán azt lehet mondani, hogy különféle fizikai tünetek és pszichológiai tényezők együttes hatására alakul ki.

Az örökletes tényezők is szerepet játszanak, mert akiknek a felmenői között van, illetve volt fibromyalgiás eset vagy depresszió, azoknál gyakrabban alakul ki.

A stressznek meghatározó szerepe van a fibromyalgia kialakulásában. Itt nem feltétlenül az élet tényleges nehézségeiről van szó, hanem sokkal inkább az ezekre a nehézségekre adott reakciókról. Vagyis aki, úgy érzik, hogy őket olyan sok stressz éri, azok sokkal inkább szenvednek a stressztől, és ennek az összes következményétől, mint azok, akiket ugyanazok a hatások érik, csak ők egész másként reagálnak ezekre a helyzetekre.

Ennek egyenes következménye az is, hogy minél nagyobbnak érzik a betegek a stressz okozta terhelést, annál érzékenyebbek a fizikai fájdalomra is. Ezért több fizikai panaszt éreznek, tapasztalnak.

A fibromyalgiás tünetektől szenvedőknek sokkal alacsonyabb lehet a fájdalomküszöbük. Erre utalhat az is, hogy az úgynevezett P-anyag, ami az idegrendszernek jelzi a szerveket, szöveteket ért fájdalmakat, sokkal nagyobb arányban van jelen gerincvelői folyadékukban. Az eddig elvégzett vizsgálatok szerint a P-anyag szintje a normálishoz képest két- háromszoros.

A megemelkedett P-anyag szint magyarázhatja az alacsonyabb fájdalomküszöböt.

A fibromyalgia diagnosztizálása

A tünetek diagnosztizálását a kiterjedt izomfájdalom segíti, amely tartósan, legalább három hónapig fennáll.

Testünkben 18 nyomásérzékeny pont van, ami 9 szimmetrikus pontpár a mellkas illetve a hát felőli részen a téd és a nyak között. Az ezekre a nyomásérékeny pontokra gyakorolt nyomás mindenkinek fájdalmat okoz. A fibromyalgiában szenvedők azonban már enyhe nyomásra is kínzó fájdalmat éreznek. És ez jelenti a nagy különbséget.

A fibromyalgia, a kiterjedt izomfájdalom diagnosztizálásához a betegnek ezeken az érzékeny pontokon, a 18-ból legalább 11-nél fájdalmat kell éreznie. A reumatológusok viszont azt mondják, hogy azoknál is diagnosztizálható a fibromyalgia, akiknél kevesebb, mint 11 ponton jelentkezik a fájdalom, de hosszan tartó, három hónapnál hosszabb ideje tartó izomfájdalomtól és kimerültséget okozó alvászavartól szenvednek.

A fibromyalgiás tünetek diagnosztizálása nehéz, hosszadalmas folyamat, mert ki kell zárni minden egyéb lehetséges betegség létét. Ha viszont ezek megtörténtek, és a reumatológus diagnosztizálja a fibromyalgiát, akkor ebben az mindenképp jó hír, hogy a krónikus izomfájdalom nem okozza az ízületek károsodását.

Úgy érzi, hogy mindene fáj, kimerült, de szöveti károsodás nincs az ízületekben, és a mozgásában sem korlátozott. Egyszerűen arról van szó, hogy a P-anyag magas szintje és alvászavarából adódó kimerültsége miatt ízületei túlságosan érzékenyen reagálnak a lelki és fizikai hatásokra.

Hogyan történik a fibromyalgia kezelése?

Panaszának kezelése során legfontosabb talán a nyugodt pihenés. Mivel a fibromyalgiától szenvedő kisebb nagyobb alvászavarral küszködik, ezért próbáljon mindenképp többet illetve nyugodtabbban, kiegyensúlyozottabban aludni. Ebben mindenképpen segít a rendszeres mozgás.

A mozgással megmozgatja az ízületeit, és kellemesen el is fárad. Ez pedig segíti a nyugodtabb alvást. Segítheti az alvást altatók szedése is, de ezeknek nem várt mellékhatásai is lehetnek, ezért jobb módszernek tűnik az altatók helyett a rendszeres mozgás.

A kimerültséget és az alvászavart sokszor a stresszre adott reakcióként túlzott mértékben fogyasztott kávé, alkohol vagy a nassolásként megevett édességek is fokozzák. Ezért ezeknek a fogyasztását is érdemes mérsékelni.

Mivel a fibromyalgia alapvetően a fájdalom érzékelésének magas érzékenységét – a P-anyag magas szintje ezt támasztja alá – jelenti, ezért a fájdalom legyőzésének, a fájdalmon úrrá levés képességét alapvetően meghatározza az, hogy úrrá legyen a lehangoltságán, levertségén, állandó idegeskedésén.

Ezért ha bízik abban, és tesz is azért, hogy úrrá legyen krónikus izomfájdalmán, levertségén, és leküzdje panaszait, akkor könnyebben fog tudni javítani hangulatán, enyhítheti a fájdalmát, és ezzel együtt pedig emelni tudja a fájdalomtűrő képességét is. Ezzel pedig a korábban érzékelt érzékeny izomfájdalom máris egy másik dimenzióba, egy sokkal inkább elviselhetőbb, élhetőbb dimenzióba kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük