Fibromyalgia, a megfoghatatlan izomfájdalom

Állandóan sajognak az izmai? Vagy csak időnként erősödik fel a fájdalom? Fájdalma a makacs izomsajgástól a nyilalló fájdalomig terjed? Csak az a biztos, hogy mindig reggel a legnagyobb a fájdalma?

A fibromyalgia az ízületi gyulladás egyik fajtája, mégis fájdalma elsősorban nem az ízületekben, hanem az izmokban érződik. Az izomfájdalmon túl még sokszor kimerültnek érzi magát, és fáj a feje is.

Mi okozza a fibromyalgiát?

Ez az a kérdés, amire még senki sem tudott igazán válaszolni. Mindenesetre többféle elképzelés is van a fájdalom okaként:

  1. Egyes kutatók (Michigani Egyetem) szerint a központi idegrendszer rendellenesen érzékeli a fájdalom okozta a tüneteket, és ez fokozott érzékenységhez vezet az ízületekben és az izmokban érzékelt fájdalom ingerületek érzékelésekor. Megfigyelték kutatásaik során azt is, hogy a fibromyalgiával küszködők szervezetük természetes fájdalomcsillapítóit is nehezebben tudják feldolgozni, és a testük még az eredeti inger megjelenése után jóval később is emlékszik a fájdalomra.
  2. Más kutatások szerint viszont valamilyen fertőzés, sérülés vagy akár alvási zavar is kiválthatja a fibromyalgia szindrómát.
  3. Nem kizárt az sem, hogy a fájdalom mögött a túlzottan aktív immunrendszer működése állhat.

Hogyan lehet kezelni a fibromyalgiát?

fibromyalgia szindróma

Nem könnyű kezelni

A kezelés nehézségét az okozza, hogy minden más lehetséges betegséget ki kell zárni ahhoz, hogy a jelentkező tüneteket fibromyalgiaként azonosíthassuk. Ez pedig sokféle vizsgálat előzetes elvégzését igényli ahhoz, hogy kétséget kizáróan ki tudjuk zárni a tünetek alapján lehetséges egyéb ízületi betegségeket.

Nem segíti a kezelést az sem, hogy sok orvos nincs is tisztában a fibromyalgia szindróma jelenségével, és a tünetek észlelésekor tanácstalanul és tehetetlenül tárják szét a karjukat, és vakargatják a fejüket. Ez pedig még a jobbik eset, ha elismerik azt, hogy nem igazán tudják értékelni, hogy a beteg tünetei mire is utalnak, mert ilyenkor mindenképp továbbküldik szakorvosi vizsgálatra, ahol már jóval nagyobb eséllyel tudják azonosítani a jelentkező tüneteket. A vizsgálatok a reumatológusnál is többfélék, és hosszú időbe kerülnek, de a szakorvos legalább már jóval nagyobb eséllyel találkozott korábban is ilyen tünetekkel, és van gyakorlati tapasztalata a jelek értékelésében. Nemcsak a vizsgálatra fordított időt tudja jelentősen lecsökkenteni, hanem a tévedés kockázata is jóval kisebb.

Nem véletlen, hogy sok beteg évekig kering az egészségügy kiismerhetetlen útvesztőiben, míg egy olyan orvoshoz kerül, aki pontosan diagnosztizálni tudja, és a kezelésre vonatkozó határozott elképzelése is van.

A fájdalmas tünetek enyhítése célirányosan csak más lehetséges betegségek előzetes kizárása után kezdődhet el. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a testmozgás, gyógytorna, gyógymasszázs alkalmazásával és fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésével ne lehessen csökkenteni a fájdalmat. Azonban a végleges megoldást csak a pontos diagnózis felállítása után tudja személyre szabottan meghatározni még a fibromyalgia kezelésében gyakorlott reumatológus is. A központi idegrendszer fájdalomérzékelő mechanizmusainak a meghibásodása nem az a jelenség, amit kellő gyakorlat nélkül azonosítani tudnának az orvosok.

Mindaddig, amíg nem kerül egy fibromyalgiában gyakorlott reumatológushoz, akinek a személyre szabott kezelési terápiájában megbízhat, nem sok mindent tehet. Fájdalmát azonban addig is enyhítenie kell. Erre pedig a fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzott szedése helyett alkalmasabb a rendszeres mozgás, bármilyen furcsán hangzik is. Legfőképpen azért, mert az ízületeire nem ártalmas mozgás mellékhatások nélkül mozgatja át, dolgoztatja meg és erősíti a fájó izmokat, másrészt pedig a testmozgással elősegíti agyában a jobb közérzetet okozó szerotomin növelését. Ezzel pedig jobb lesz a hangulata, lendületesebb, energikusabb lesz, és még jobban fog tudni aludni is. Az úszás kifejezetten hasznos edzésforma ilyenkor, mert ezzel nem terheli túl a testsúlyát tartó térd és csípőízületeit, mégis átmozgatja minden porcikáját.

A tapasztalt reumatológus vagy természetgyógyász személyre szabott terápiáját azonban semmilyen házilag elvégzett fájdalomcsillapítási akció nem helyettesítheti. Tüneteire a tapasztalt szakember tud eredményesen működő, személyre szabott terápiát összeállítani.

  • Ha szeretne a fibromyalgiáról, erről a titokzatos izomfájdalomról és annak kezeléséről többet megtudni, akkor kattintson a cikkben található linkre.
  • Vagy érdeklődjön a (+36-1)269-2949-es számon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük