Fájhat az egy helyben ülés is

Mozog eleget? Rendszeresen megmozgatja az izmait? Lehetőleg mindegyiket, vagy legalábbis minél többet? Vagy ülőmunkája van, és egész nap csak az íróasztala mellett ül, és alig mozog?

Ha egy irodában dolgozik, és nem mozog rendszeresen, akkor előbb-utóbb gondban lesz az egészségével. Ezt nem fenyegetésnek, hanem információnak mondom Önnek.

ülőmunka egy irodában

Ülőmunkája van, és reggeltől estig a számítógépe előtt ül?

Persze nincs egyedül ezzel az irodai, mozgás nélküli életmóddal, mert napjainkban megdöbbentően sok ember folytat tökéletesen passzív, mozgás nélküli életmódot. Hogy ez pontosan mit jelent? Semmi mást nem csinálnak, mint felkelnek, dolgoznak, hazamennek, aztán vacsora, fürdés és alvás. Talán ismerős ez a felsorolás Önnek is.

Rengetegen élik így a hétköznapjaikat, aminek legtöbbször az az oka, hogy egyszerűen nincs idő semmire. Reggel korán fel kell kelni. El kell készülni az egész családnak. A gyerekeknek iskolába kell menni. Őket útnak kell indítani, vagy be kell vinni az iskolába, ha még kisebbek, akkor az óvodába, és utána pedig be kell menni dolgozni. Lehetőleg időben, késés nélkül.

A munkahelyen nagy a hajtás. A főnököt nem hatják meg az otthoni, mindennapos problémák. A tervet teljesíteni kell. Ha Ön nem tud tökéletesen húzó fogaskerék lenni a vállalat gépezetében, akkor a főnöknek előbb-utóbb mással kell helyettesíteni. A gyereket pedig nem hatja meg az, hogy a főnök dirigál a munkahelyen. Ha neki valamilyen baja van napközben, akkor már megy is a hívás a telefonon, lehet, hogy éppen egy határidős munka leadása előtti utolsó órákban vagy éppen percekben. Ön persze úgy érzi, hogy nem tehet semmit, és csak őrlődik a munka és a családi élet kisebb-nagyobb problémái között. Sokszor nem könnyű összeegyeztetni a kettőt egymással úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A sikerhez kompromisszumokat kell kötni, és Önnek pedig súlyoznia kell a fontos és éppen sürgős dolgok között. Ha nincs felhalmozott bizalmi tőkéje a főnökénél és a gyerekei előtt, akkor bizony nem könnyű a helyzete, amit persze Ön érez, és ez, ha lehet, akkor még jobban nehezíti a helyzetét.

Az is lehet, hogy a munka elhúzódik egy kicsit és később tud elindulni haza, vagy éppen a gyerekekért. Sőt gyakran előfordul az is, hogy munka után és a gyerekek összeszedése előtt vagy helyett még előtte egy-egy ügyet el kell intéznie, vagy el kell mennie bevásárolni is. Az üzletek vasárnapi zárva tartásával a bevásárlást sem halaszthatja vasárnapra. Ha a szombati napjába nem fog beleférni, akkor hétközben kell ezt is elintéznie, és sorban állni a pénztárnál. Persze a legtöbbször Ön is akkor vásárol, amikor mások is, ezért aztán persze szép hosszú sorok vannak minden pénztárnál. Persze van választási lehetősége, hogy éppen melyik hosszú sorba áll be, és ha szerencséje van, akkor még boldogan tapasztalja is, hogy az Ön sora hála az égnek még gyorsabban is halad, mint a szomszédos sorok. Ha pedig nincs szerencséje, akkor persze marad a bosszankodás, hogy már megint mennyi időt kell eltöltenie a sorban állásban is feleslegesen.

Ha csak néhány dolgot vásárolt, akkor a hosszú sorban állás helyett érdemes az önkiszolgáló pénztárakat választani. Ott hamarabb fog szabadulni, és már mehet is tovább a dolgára.

Ha így mindent elintézett, akkor már mehet is haza, mert a gyereket biztos, hogy nem tudja már felvenni. Rég hazament már egyedül. Ha pedig nem lehet még egyedül elengedni, akkor bizony meg kell oldani még azt is, hogy valaki elmenjen érte. Ez persze csak szervezés kérdése, de nem mindig olyan könnyű ám találni valakit, aki éppen szabaddá tudja tenni magát, és el tud menni a gyerekért.

Ezek után persze előbb-utóbb hazaér, lehet, hogy este 6-ra, vagy 7-re, és még 1-2 órát a családja körében is tölthet, mielőtt a gyerekek lefekszenek. Persze ezzel még messze nincs vége a napnak, mert jön az aznapra esedékes házimunka elvégzése.

Ismerősek Önnek ezek a dolgos hétköznapok?

Ha egy eredményesen működő munkahelye van, akkor egy ilyen napirend egyáltalán nem kivételes a gyerekes családoknál. Ilyen napirend mellett persze nem is nagyon kell csodálkozni azon, ha az emberek nagy részének semmi kedve még sportolni is, és egyébként is, mikor?

  • Ön is így van ezzel?

Sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy bizony az egy helyben ücsörgés is fájhat. De még mennyire ám. Ezt persze majd csak utólag, az évek múlásával veszi majd észre.

Főleg az irodai dolgozók veszélyeztetettek

Nagyon sok mozgásszervi panasz alakul ki az irodai dolgozóknál, holott ennek éppen az ellenkezőjét várnánk, hiszen „csak” egy helyben ülnek napi 8-10 órát.

  • Éppen ez a baj.

Ön is irodában dolgozik?

A mozgásszervi panaszokkal kapcsolatban az irodai munkával az a gond, hogy az egy helyben üléssel mindig ugyanazokat az izmait terheli ugyanúgy, heti 5 napon át. Sok munkahelyen pedig még nem is napi 8, hanem annál több órán át.

Ha a munkaidőn kívüli időtöltése is kimerül abban, hogy otthon ül a tévé előtt, vagy a forgalmi dugóban a volánnál, akkor még rosszabb lesz a helyzet, mert a tévénézéssel és a folytonos dudálással sem mozog semmit.

A mozgásszegély életmód veszélyét az jelenti, hogy az ellustult izmokat sokkal könnyebb túlterhelni, mint az edzésben lévőket.

Bizony, az egy helyben ülés sokszor jobban fájhat, mint a folyamatos intenzív mozgás. Ezért érdemes figyelnie arra, hogy néha más jellegű mozgást is végezzen, mint amit megszokott a dolgos hétköznapok alatt.

Mi lehet a megoldás?

A leginkább abba lehet belekapaszkodni, hogy egyetlen munkahelyen sem dolgoznak az emberek heti 7 napot. Általában 2, de minimum 1 szabadnap van egy héten, ezeket érdemes kihasználni.

Ahelyett, hogy a szabadnapjain otthon filmeket nézne, vagy éppen átaludná a napot, mozduljon ki. Persze nem kell ilyenkor megváltani a világot, és lefutni a maratont, vagy átúszni a Balatont. Az is elég, ha elmegy egyet kirándulni a családdal. Lényegében teljesen mindegy, mit csinál, csak ne otthon üljön tétlenül, és valami mást csináljon, mint a hétköznapokon.

Mivel szeret foglalkozni? Mit csinál szívesen? Persze a család és gyerekek mellett azért nem olyan könnyű ám a hétvégi programok szervezése sem. Legyen ötletes, és igyekezzen olyan tevékenységet találni, amihez aktívnak kell lenni. Ezzel duplán nyer: a család élvezni fogja az együtt töltött időt, ugyanakkor kicsit átmozgatják magukat, és nem lustulnak el azok az izmaik sem, amelyeket máskor alig-alig használnak.

Lehet, hogy egy-egy ilyen hétvégi kirándulós nap után is fáradt lesz majd, de ezt a fáradtságot egészen más izmaiban fogja majd érezni, mint a hétköznapiakat, és szellemileg biztos fel fog frissülni. Az agya is felfrissül a szabadban, és alig használt izmai is kifényesednek az egész héten rájuk rakódott rozsdától. Mellesleg még nemcsak az izmai, hanem a gyerekei is biztos élvezni fogják. Persze csak akkor, ha éppen nem a barátaikkal szerettek volna elmenni valahova a hétvégén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük