Egy éve zsibbadnak az ujjai. Műteni kell?

Mihály májusban keresett fel engem bal karjának, kezének fájdalma és zsibbadása miatt. A mindennapi munkám során egyre gyakrabban keresnek fel a kéz és az ujjak zsibbadásával kapcsolatos panaszokkal.

Mihály a régóta jelentkező zsibbadásos, bizsergéses panaszait mindenképpen meg akarta gyógyíttatni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy képalkotó vizsgálatok eredményeivel, és kézsebész szakorvosi véleménnyel érkezett hozzám. A vizsgálati eredmények birtokában könnyebben és gyorsabban lehet diagnosztizálni a zsibbadással kapcsolatos problémáját, és hamarabb elkezdhető panaszának célzott kezelése is.

kéz zsibbadás

Amikor az egész tenyér és az ujjak is zsibbadnak a nervus ulnaris és medianus ideg leszorítása miatt

A találkozásunk előtt elvégzett EMG, ENG (Ezek olyan speciális vizsgálatok, amelyek az idegek állapotáról adnak információt) vizsgálat kimutatta, hogy a nervous ulnaris és a nervous medianus is érintett, vagyis károsodott. Ezek azok az idegek, amelyek segítségével nemcsak mozgatni tudjuk a kezünket, ujjainkat, hanem érezzük a meleget, hideget is.

  • És ezek azok az idegek is, amelyek károsodásával mindezeket nem tudjuk megtenni.
  • Nem tudjuk mozgatni az ujjainkat, a kezünket. Nem érezzük a hideget, a meleget. Erre jött rá fájdalmasan Mihály. Ezért is keresett meg a Harmóniában.

Már egy éve zsibbadnak az ujjai

reggeli kézzsibbadás

A kéz bizsergő zsibbadása jelentkezhet a csuklónál, a tenyéren és a kéz ujjain is.

A májusban meglévő panaszai már egy éve nehezítették a mindennapjait.

  • Ezt megelőzően is előfordult már alkalmanként a kéz és az ujjak zsibbadása, ám azok hosszabb, rövidebb idő alatt elmúltak. Ezért sem tulajdonított ezeknek a panaszoknak olyan nagy jelentőséget. Ez azonban hiba volt, és nem lett volna szabad figyelmen kívül hagynia a figyelmeztető jeleket.

Most azonban már nagyobb volt a baj. Egyre jobban zsibbadt, egyre jobban fájt a keze, és már nemcsak éjszaka, hanem nappal is. A legaggasztóbb pedig az volt, hogy nemhogy nem akart elmúlni, hanem még inkább egyre erősebb lett a fájdalom és a zsibbadás. Ennek bizony már a fele sem tréfa.

Idegfelszabadító műtét a megoldás?

Talán a fenti sorok olvastán nem meglepő, hogy az előttem felkeresett kézsebész idegfelszabadító műtétet javasolt. Mihályt szíven ütötte a műtét. Nincs ennél a drasztikus megoldásnál egyszerűbb? – tette fel a kérdést saját magának.

Az esetleges műtét során valóban felszabadítják az érintett ideget, ám annak gyógyulási ideje rendkívül hosszú. Emellett még a műtét után is ugyanúgy tornáztatni kell az adott oldali végtagot, hiszen a beavatkozás miatt egy ideig nem tudja majd rendesen mozgatni. A módszeres gyógytorna nélkül pedig nem fog visszatérni ujjainak korábban megszokott zavartalan mozgása. A gyógytornát tehát a műtéttel sem lehet elkerülni, a gyógytornával viszont számtalan esetben el lehet kerülni a műtétet. Márpedig ha ez így van, akkor Ön melyiket választaná?

  • A műtétet és a gyógytornát?
  • Vagy a gyógytornát, amihez nem is lesz szükség műtétre?

Valamint sok esetben felmerülhet a nyaki porckorong elváltozásának lehetősége is, amely hasonló tüneteket is okozhat, tehát annak kizárása rendkívül fontos. Hiszen ha porckorong probléma áll a háttérben, akkor egy esetleges kézműtét nem tudja megszüntetni a zsibbadással kapcsolatos panaszokat.

  • Márpedig miért végeztetne el magán egy teljesen felesleges műtétet?

Első találkozás a gyógytornásszal

Az első találkozásunk alkalmával a részletes kikérdezést követően megvizsgáltam Mihály mozgásállapotát, amely során látható különbség volt a jobb és a bal alkarjának körfogata között, valamint beszűkült a bal csuklójának mozgásterjedelme is. Mindezek mellett a bal kéz szorítóereje is csökkent.

Idegmobilizációs gyakorlatokkal felszabadítjuk az ideget a nyomás alól, és elkerüljük a műtétet

alkari hajlító és feszítő izmok

Az alkari hajlító és feszítő izmok nyújtása, tornáztatása fájdalmas kézzsibbadása megszüntetéséért

Kezdetben idegmobilizációs gyakorlatokat csináltunk, amelyet otthonra meg is kapott házi feladatként. Ezeket a kéz torna gyakorlatokat rendszeresen végezte, mert a műtét elkerülésének lehetősége ennyit bőven megért Mihálynak.

  • Kitartásának meg is lett az eredménye.
  • Már az első hónapban a tüneteinek erőssége, a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés csökkent , majd ezek a panaszok egyre ritkábban jelentkeztek.

További tornagyakorlatok

Az idegmobilizációs, mozgatásos gyakorlatok mellett nyakmobilizációt és kéz-, karerősítést is végeztünk. Ezekre azért volt szükség, mert Mihálynak a nyaka is fájdogált, valamint a nyak átmozgatásával a gerincvelőt is mozgattuk, ami szintén jótékony hatású. Talán nem meglepő, hogy Mihály karja és keze is gyengült a fent leírt panaszok miatt, hiszen kímélte, kevesebbet használta. Emiatt rendkívül fontos volt, hogy erősítsük azt.

A hónapok folyamán egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a panaszok csökkennek, megszűnnek, ezzel párhuzamosan pedig a két alkar közti körfogatkülönbség csökken. Ennek hátterében az ideg regenerálódása van, amely hatására az izmok ismét erősödni tudnak.

„Nagyon úgy tűnik, hogy ez jó, és használ nekem.” – lelkendezett Mihály

  • Úgy láttam én is, hogy ez a torna bizony tényleg jó neki :).
  • A puding próbája azonban az evés, EMG/ENG vizsgálat próbája pedig a megismételt EMG/ENG vizsgálat , ami megmutatja az idegek aktuális állapotát.

Kontroll a kézsebésznél

Majd július közepén eljött a kontroll vizsgálat időpontja, Mihály visszament a kézsebészhez, aki a javulás láttán nem látta már szükségességét a műtétnek, sőt további vizsgálatokra sem küldte, mivel szemmel láthatóan sokat javult az érintett oldal a rendszeres torna hatására.

Mihály azonban precíz ember, így mindenképpen ragaszkodott a képalkotó diagnosztikához. Az elkészült ENG vizsgálat is a kézsebész kollégát igazolta, ugyanis minden értéke javult. Tehát még egy oldalról meg lett erősítve a műtét szükségtelensége. Sőt a torna folytatását javasolták Mihálynak.

ujjak zsibbadása

Ujjak zsibbadása is megszüntethető a kéz ujjainak tornáztatásával

Boldog vagyok miközben ezeket a sorokat írom.

  • Természetesen rendkívül jó érzés a szakmai önérzetemnek, a műtétet szükségtelenné tettük a rendszeres tornával. Másrészt nagyon inspiráló minden ilyen történet, ami segít elkerülni a műtétet.
  • Remélem, hogy azok számára is figyelemfelkeltő, akik alagút szindrómájukkal hasonló,  „kezüket, lábukat szorító, zsibbasztó” cipőben járnak, mint Mihály.

Mit hasznosítson Mihály egy évnél is hosszabb zsibbasztó fájdalmának kálváriájából?

Két dolgot javasolok.

Kéz zsibbadásnál legtöbbször nem kell műtét

Nem kell azonnal sebészkés alá tartani a kezét. Még akkor sem, ha már hosszabb ideje, egy éve zsibbad a keze, az ujjai és az ujjak vége. Ha van egy kis esély, márpedig alagút szindrómánál nem kis esély van, hanem nagy a műtét elkerülésére, akkor már csak a leszorítást oldó személyre szabott gyakorlatokra és kitartó gyakorlásra van szüksége a fájdalmas műtét elkerülésére, a bizsergő zsibbadás megszüntetésére.

Kezdődő zsibbadásnál sokkal hamarabb elmúlik a zsibbadás

alkari hajlító izmok nyújtása csuklóalagút szindrómánál

Az alkari hajlító izmok nyújtása kéztőalagút szindrómánál. Az izmok és ínak nyújtása mellett a kineziológiai tapasz felragasztása is segít csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást.

Ha Mihály a zsibbadás első jeleire, a kezében újra megjelenő bizsergésre eljön az ideget felszabadító tornára, akkor nem 2 hónap rendszeres torna hatására szűnik meg a zsibbadás, hanem talán már néhány gyakorlás hatására is. Ha a tünetek első jelentkezésekor keres meg, akkor könnyebben, kisebb fájdalommal és hamarabb szabadul meg keze zsibbadásától. Nemcsak Mihály, hanem Ön is.

Eljön hozzám a Harmóniába keze zsibbadásának megszüntetéséért, a nyomás alá került ideg műtét nélküli fájdalommentességéért?

2 gondolatok ezen: “Egy éve zsibbadnak az ujjai. Műteni kell?

  1. DR KÁNTOR MIHÁLY ANTAL

    Jobb kezem hüvelykujján jelentkezett a bizsergő zsibbadás fél éve. Utóbbi időben ez a mutató,
    és középsőujjamon is jelentkezik. Örömmel venném, ha gyógytornával lehetne javítani rajta.
    Mivel nagyon elfoglalt vagyok, on-line megoldásnak örülnék leginkább.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves DR KÁNTOR MIHÁLY ANTAL!
      Mindenképpen próbálja meg első körben gyógytornával kezelni a problémát, mivel így nagyon sok esetben elkerülhető a műtét, és javíthatóak a tünetek.
      Első alkalommal a személyes találkozó elengedhetetlen Centrumunkban, mivel gyógytornász kolléganőnk így tudja felmérni ujjainak mozgásait, érzeteit a különböző mozgások folyamán. A későbbiekben lehet szó online tornáról, attól függően hogy első alkalommal miben maradnak a gyógytornásszal, és hogy látják mire van szükség az Ön teljes felépüléséhez.
      Gyógytornász kolléganőink egyike tudna ebben Önnek segíteni.
      Várjuk hívását szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük