Diabéteszes neuropátia eredményes gyógyítása

A neuropátia az idegek károsodása, ennek diabéteszes változata pedig az idegeknek az a károsodása, amely a diabéteszben szenvedőket sújtja. A neuropátia fokozott veszélyét az jelenti, hogy a cukorbetegek kétharmadánál előfordulhat.

diabéteszes neuropátia

A diabéteszes neuropátia az érzékelés zavaraként jelentkezik

Az idegek károsodása elsősorban a végtagokon jelentkezik. Az érzékelészavar elsősorban az alsó végtagon, a lábszáron és a lábfejen jelentkezik. Nem kizárólagosan azonban, mert szinte bármely testrészben károsodhatnak az idegek, és zavar keletkezhet az érzékelésben.

Az idegek károsodásának bizonytalanságát tovább növeli az, hogy bármilyen életkorban kialakulhat. Előfordulásának gyakorisága azonban az életkor emelkedésével és a cukorbetegség előrehaladtával nő.

Az idegek károsodásának többféle oka is lehet

A legfontosabb és leggyakoribb ok természetesen a cukorbetegség, amelynek legszembetűnőbb jele a megemelkedett vércukorszint. Minél régebbi a cukorbetegség, annál nagyobb az idegek károsodásának a veszélye.

A magas koleszterinszint is fokozott veszélyességet jelent.

kéztőalagút szindróma oka

Mi okozza keze zsibbadását?

Az idegek sérülésével járó deformálódások is növelik az idegkárosodás veszélyét. Itt elsősorban a test különböző részein kialakuló alagút szindrómák okozhatják a leggyakrabban az érzékelés zavarát. Ezek közül a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma.

Az életmóddal kapcsolatos tényezők, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás illetve a kábítószerfogyasztás is gyengíti az érzékelést.

A különböző statisztikák szerint, akiknek a szülei neuropátiásak, azoknál nagyobb arányban fordul elő az idegek károsodása.

A legtöbb esetben nem egy, hanem többféle oka is van az érzékelés zavarának. A legjellemzőbb az, amikor a cukorbetegség mellé több más kiváltó ok is társul valakinél.

Érdemes számba venni a neuropátia tüneteit is

Lábzsibbadás nélkül mennyivel lenne jobb az élete?

A leggyakoribb tünet a végtagok, elsősorban a láb zsibbadása. Ez természetesen egy hosszú távú folyamat. Az elején általában alig-alig érezhető a zsibbadás, később azonban az évek előrehaladtával egyre inkább érezhető lesz ez. Megfigyelhető az is, hogy a bizsergés és a zsibbadás először a legtávolabbi testrészeken, tehát az ujjakon, lábujjakon jelentkezik, és ezután kezd érezhetővé válni a kézen, a lábfejen, illetve a lábszáron és a karon.

Gyakran a végtagok zsibbadása általános gyengeségérzettel jár együtt.

A végtagok zsibbadásával együtt szív és érrendszeri panaszok is jelentkezhetnek, szédülés vagy akár még ájulás is előfordulhat.

Emésztőrendszeri problémák, émelygés, hányinger és hányás is jelentkezhet. Hasmenés vagy székrekedés is előfordulhat.

Hogyan kezelheti a diabéteszes neuropátiát?

cukorbeteg láb szindróma

Nehezen gyógyul a seb neuropátiás lábnál, a cukorbeteg láb szindrómánál. A legjobb megelőzni a láb sebesedését

A legjobb kezelés a megelőzés, vagyis ha cukorbetegségét kezeli, és vércukorszintjét az elfogadott normál értékeknek megfelelően állítja be, akkor jó esélye van az idegkárosodás elkerülésére is.

Ehhez pedig vércukorszintjének rendszeres ellenőrzése mellett az egészségesebb életmódra van szüksége. Vagyis rendszeres testmozgásra és a diétás étrendjének betartására.

Ha az életmódjára való odafigyeléssel már nem tudja a normális határokon belül tartani vércukorszintjét, akkor gyógyszeres kezelésre, illetve az inzulin pótlására is szüksége van.

Az is lehet azonban, hogy életmódjának a megváltoztatása mellett még gyógyszeres kezelésre is szüksége van, de később ha egyre javulnak a vércukorszint adatai, akkor csökkentheti a gyógyszerezést, és akár el is hagyhatja. Az étrendjére és a rendszeres testmozgásra azonban már valószínűleg egész életében érdemes odafigyelnie, mert ezzel további gondjait előzheti meg.

cukorbeteg láb seb

Cukorbeteg láb seb. Előzze meg talpa sebesedését talpa gondos ápolásával. Ezt a sebet már sokkal nehezebb meggyógyítani, mint a kialakulását megelőzni. Több mint 800 fekélyes seb kezelésének tapasztalatával mondjuk ezt Önnek. Kattintson a képre, és ismerje meg lába gondos ápolásának részleteit

Életmódjának tudatos átalakítása mellett a legtöbbet lába ápolásával tehet a neuropátia elkerülésére, kezelésére. Ugyanis elsősorban a lábát fenyegeti az idegek károsodásának a veszélye. Ha odafigyel lába állapotára, és rendszeres tisztán tartásával megelőzi lába kisebesedését, akkor máris sokat tett az egyik legnagyobb veszélyt jelentő szövődmény, a fekélyesedés elkerülésére. A linkre kattintva megismerheti, hogy mire figyeljen még oda lába ápolásakor.

Bármilyen további kérdése van neuropátiás lába állapotának a javításáról, kérjük hívja a (+36-1)269-2946-os számunkat, és segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük