Csontok gyógyulása törés után

Mennyi ideig tart a csontok gyógyulása? Ha tört már el valamilye, akkor biztos feltette már ezt a kérdést. Ha könnyebb, egyszerű törése volt, akkor viszonylag gyorsan, pontos választ kapott a kérdésére. Ha viszont súlyosabb a törése, akkor nem is olyan könnyű válaszolni a kérdésre.

bokatörés után

Bokatörés után a törött boka gipszeléses rögzítéssel

A legfontosabb tisztában lennie azzal, hogy amikor levették a gipszet a törött bokájáról, vagy más testrészéről, és ezzel vége lett a táppénznek, és visszament dolgozni, akkor még nem gyógyult meg a csont. A törött csont nem nyerte vissza törés előtti terhelhetőségét. A csont gyógyulása ugyanis a csont teljes átépüléséig tart, és ez hosszadalmasabb idő lehet.

Az életkorától, a csonttörés jellegétől, súlyosságától és a törött csonttól függően a gyógyulás egyszerűbb töréseknél 4-6 hét, de komolyabb, darabos töréseknél több hónapig is eltarthat.

Mennyi ideig tart a csonttörés utáni rehabilitáció?

Minél hamarabb megkezdi a rehabilitációt, annál hamarabb térhet vissza a törött testrész ereje és mozgásterjedelme, de idejekorán nem kezdheti el a törött testrész mozgatását, mert ezzel többet árt, mint használ, és visszaveti a gyógyulást.

Alapvetően a törés jellegétől, a törött csonttól és az életkorától függ, hogy mikor és hogyan kezdheti meg a gyógytornát. Az egyéni sajátosságok elsősorban a rehabilitáció, a felépülés sebességét befolyásolják.

Teljesen természetesnek vesszük, hogy a gipszrögzítéses törésnél a mozgásában korlátozott törött testrész ízületeinek erejét, rugalmasságát és mozgásterjedelmét vissza kell állítani. Ez azonban még nem minden.

bokatörés gyógyulás gyorsítása lökéshullámmal

Bokatörés gyógyulásának gyorsítása lökéshullám kezeléssel, a kezelt terület vérkeringésének fokozásával

Az eltört csontban és a körülötte lévő lágyrészekben megszakad a vérkeringés is, és ez csak a törött csontvégek összeillesztése és rögzítése után indul meg. A sérült területen azonban a sérülés jellegétől függően elégtelen lehet a vérkeringés, és ezért a törött testrész passzív, majd aktív mozgatásának az egyik legfontosabb feladata a vérkeringés gyorsítása. Ugyanis a felgyorsuló vérkeringés segít a sérült testrész egészségének a visszaadásában, mert a vérkeringés biztosítja a megsérült sejtek és szövetek oxigén és tápanyag ellátását.

csontgyógyulás törés után

A csontgyógyulás törés után hosszadalmas lehet.

A törött testrész mozgásterjedelmének visszaállításához és a vérkeringés gyorsításához a sérült, törött testrészt tehát előbb passzívan, majd aktívan mozgatni, terhelni kell. Nem mindegy azonban hogy milyen gyakorlatokkal és milyen intenzitással terheli.

  • Ha túl óvatos és túl kicsi a terhelés, akkor a mozgás hatása is elégtelen lesz. Nem gyorsul fel megfelően a vérkeringés. A sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez. Felépülése lassan fog haladni.
  • Ha viszont túl nagy a terhelés, akkor akár még el is mozdulhat a forradóban lévő csont. Persze csak akkor, ha nem rögzítették megfelelően, például szegecseléssel a törött csontvégeket. Persze ha terheli, mozgatja a fájó testrészt, akkor a fájdalom azonnal jelzi, hogy baj lehet, és azonnal óvatosabbá válik.

Megfelelő gyakorlati tapasztalat nélkül azonban nagyon nehéz megkülönböztetni azt a határt, amelynél a fájdalom még szükséges a felépülés kellő mértékű előrehaladásához, vagy pedig már túlságosan erős, és óvatosabban kellene terhelni például a törött csuklóízületet a biztos felépülés érdekében. Ehhez van szükség a felépülését felügyelő gyógytornász tapasztalatára, mert a visszajelzéséből ő tudja, hol van a határ az adott testrész felépülésének megfelelő fájdalomban.

Természetesen a fájdalomérzet nem tőlünk teljesen független abszolút mértékű, hiszen egyikünk többet képes elviselni a fájdalomból is mint másikunk. Ön mit gondol? Jól bírja a fájdalmat? Magasan van a fájdalomküszöbe?

combcsont törés

Combcsont törésnél a törött csontvég elmozdulása

Az egyéni fájdalomtűrő képességre is tekintettel kell lenni a felépülés megfelelő mértékű előrehaladása érdekében. Az természetesen tudomásul kell venni, hogy egy törés, különösen egy súlyos törés, például egy darabos láb vagy combcsonttörés utáni felépülés bizony kisebb-nagyobb fájdalommal jár, és a rehabilitáció megfelelő előrehaladásához a fájdalom jelentkezésekor is folytatni kell még a terhelést a vérkeringés gyorsítása, az izmok és ízületek megerősítése érdekében.

A törött csontok esetében már az ágyban fekvés közben is el kell kezdeni a törött testrész passzív mozgatását, mert ez is hozzájárul a gipsszel nem rögzített ízületek mozgásterjedelmének a megtartásához.

Az esetlegesen felkerülő fekvőgipsz levétele után pedig előbb persze mankóval, és bottal kezdheti meg a mozgást. Később azonban már ezek a segédeszközök is elhagyhatók lesznek. Ahogy forrnak össze a csontok, egyre nagyobb terhelést bírnak, és tudja emelni fokozatosan a terhelést. Ugyanígy tudja fokozatosan növelni a terhelést például a térdprotézis beültetése után.

Mivel gyorsíthatja még meg a csont gyógyulását?

A D vitaminnak különösen fontos szerepe a csontok erősségének és sűrűségének a megőrzésében, és ezért fontos szerepe van a törés utáni rehabilitációban is. Minél nagyobb testtömege van, annál több D vitaminra van szüksége. Törött csontok esetén még a megszokottnál is több D vitaminra van szüksége a csontépülés érdekében.

Különösen a téli időszakban fontos ez, mert a D-vitamin elsődleges természetes forrása a napon eltöltött idő, amikor a bőrén át megfelelő mennyiségű napfényhez juthat a szervezete. Természetesen arra azért figyeljen oda, hogy a napsugárzásból származó D-vitamin szükségletét ne az UV sugárzás szempontjából legrosszabb déli órákban igyekezzen pótolni, amikor a legjobban perzsel a nap.

A D-vitamin mellett a csontok erősödéséhez, átépüléséhez kalciumra is szüksége van. Emellett azonban fogyasszon magnéziumban gazdag élelmiszereket is, mert a magnézium segíti a kalcium felszívódását.

Ezek mellett pedig fokozottan szüksége lesz C vitaminra is a csonttörése utáni lábadozáskor, mert a C-vitamin segíti a sejtek regenerálódását, és a gyulladás csökkentésében is fontos szerepe van.

56 gondolatok ezen: “Csontok gyógyulása törés után

  1. Bányávski Árpádné

    2020. 05 23 autóból kilépve jobb oldali Weber B tìpusú külboka töréssel járó Volkmann háromszög törést szenvedtem. A Volkman háromszög törését 3 db alátétes spongiosia csavarral a külboka törését karmos lemezes oszteocintézissel stabilizálták. 8 hétig fekvőgipszet kaptam. A hétvégén levették most szigorú tornáztatást és terhelési tilalmat rendelt el a szakorvosom. Ezután fokozatos terhelést írt elő. 1 hónapos kontroll. Kérésemre hogy 2 hét múlva gyógytornát is felírjon határozott nemmel válaszolt. Kérdésem az lenne hogy gyógytornász nélkül itthon hogy fogom tudni azt hogy meddig terheljem a lábam, és hogy a lépcsőt hogy tudom majd használni. Mivel 56 éves vagyok csak járókerettel tudok közlekedni. A könyökmankót nem érzem biztonságosnak, mivel nem vagyok egy izmos alkat 75 kg nem tudom a mankóval megtartani. A csuklóm másfél éve el volt törve. Arra 30 gyógytornát kaptam, és hamar rendbe jött. De így, szakember segítsége nélkül nem tudom, hogy fogom megoldani a terhelést. Esetleg kérhetem e masszőr segítségét aki talpmasszázst és egy het kétszer 10 perces láb masszírozást alkalmazna nálam hogy a letapadt izmok minél előbb beinduljanak. Mikor a gipsz rajtam volt, akkor is naponta többször végeztem mindkét lábammal azt a tornát, amit a kórházban a gyógytornász javasolt. Kisvárosban élek kevés a gyógytornász itt nincs rá lehetőség hogy magán úton járjak. Csak azt nem értem, hogy miért nem írta fel legalább akkor fizikoterápiás kezelést is. Szerintem így gyorsabb lenne a gyógyuĺásom. Előre is köszönöm a válaszát. További szép napot kívánok.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bányávski Árpádné!
      Ha nem történt a műtét közben bármilyen szokatlan komplikáció, a leírás alapján semmilyen ok nem zárja ki a gyógytorna megkezdését. Nyolc hét fekvőgipsz után ezer teendő van, amit meg kell kezdeni, hogy mihamarabb lábra tudjon állni. Ahogy Ön is írta, a gyógytornász feladata lesz majd a terheléssel és lépcsőzéssel kapcsolatos tudnivalók ismertetése is. Nem tudni, hogy mi volt az oka, amiért az orvos nem akarta felírni a gyógytornát, de mindenképp érdemes lenne egy gyógytornász konzultációt szervezni, akár magánúton is, hogy mihamarabb megkezdődjön a rehabilitáció!
      Masszőrt csak abban az esetben ajánlanék, ha olyan gyógymasszőrről van szó, aki pontosan tisztában van annak a műtétnek a menetével, amit Önön végeztek, a fémek állásával és annak következményével.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Réman Melinda!
      Nem hangzik jól a traumája. Mindkét csuklója tört most áprilisban, vagy esetleg az egyik – korábban eltört csuklója szenvedett el ismét csonttörést?
      Tudunk valamilyen szolgáltatásunkkal esetleg a segítségére lenni? Gyógytorna, vagy más érdekelné?
      Bátran hívja információért recepciónkat

  2. Martinov Iván

    Érdekes és hasznos cikk! Nekem bal kézfejemben tört el két csont 5 hét után talán lekerül a gipsz. Szerencsére műteni nem kellett, viszont azt nem tudom és ez az olvasottak alapján nem derült ki számomra, hogy a rehabilitáció kb. mennyi időt vesz igénybe, ill. kb. mikor lehet ilyen jellegű törés után munkába (fizikai) állni. Tudom nem vagyunk egyformák, én egy körülbelüli intervallumra lennék kíváncsi, hátha valaki járt már így.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Iván!
      Ha nagyon nagy vonalakban nézzük a dolgot, akkor a törés után 3 hónap, mire minden fejlesztésen végig érünk: a mozgásterjedelem visszatér a lehető legjobbra, és az erőt is visszanyeri minden izom. Ehhez napi szinten kell a kiszabott otthoni feladatokat végeznie, és heti rendszerességgel érdemes kontrollra járnia.
      A munkaköre jellegétől, és a gyógyulás sikerességétől egyaránt függ, hogy milyen hatékonyan tud majd visszatérni a munkájába, ellenállni az esetleges nyomó-nyíró erőknek.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Gazi Kálmánné

    Tisztelt Cím !

    84 éves korban combcsont törès után , mennyi időt vesz igénybe a csont teljes átépülése?
    A törés szegecselve van.
    Üdvözlettel Gazi Kálmánné.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gazi Kálmánné!
      A csont törés gyógyulása átlagosan 6-12 hetet vesz igénybe, nagyon személyfüggő és sok tény befolyásolja ennek gyorsaságát/lassúságát, például ha az illetőnek csontritkulása van (ez idős korban gyakori lehet). A teljes felépülés akár fél-1 évig is eltarthat a tünetmentességig.
      A csont regenerálódását a körülötte lévő szövetek és izomzat regenerálódása is befolyásolhatja. Ezen tényezők serkentésében tudnak segíteni gyógytornászaink:
      Pakulár Nóra csípő, térd és bokaspecialista gyógytornász (harmonia-centrum.hu)
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  4. Szerencsi Anita

    2021.áprilisában tört el a jobb sípcsontom térd alatti része. Több darabra. Vaslemezeket raktak be a térd alá és a sípcsont hosszában. kb. 7es formában. Júniustól- Novemberig volt házi gyógytorna kiírva. Utána sajnos már nem volt erre lehetőség, a helyi ingyenes tornára pedig az akkor 1 éves babám miatt nem tudtam eljutni. A fizetős opció pedig nem állt rendelkezésemre, így magam folytattam. Egész 2022.márc.ig. amikor is elkapta a Család a Covidot. A gyerek nap 24ben rajtam volt. Magam is beteg lettem, legyengültem egész hónapban nem tornáztam. Ez nagyban visszavetette a fejlődésem, sőt vissza is gyengült a lábam. Áprilisban emiatt lelkileg nagyon rosszul voltam. Ezért ismét jóval kevesebbet tornáztam. Sajnos mai napig hébe-hóba jön össze a torna. Ezért is nagyon sántítok. Ön szerint még feltornázható ez az állapot vagy tönkretettem a lábam izomzatát ezzel?
    Köszönöm ha válaszol!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szerencsi Anita!
      Szeretném megnyugtatni, hogy az izomzat egy nagyon hálás szövet. Gyorsan veszíti ugyan el az erejét, és hamar feszessé tudnak válni az izomzat inai-kötőszövetei, de rendszeresen belefektetve kis gondoskodást gyorsan regenerálódni is képes. Amennyiben a darabos törés után a csontjai hibátlanul gyógyultak, és szalagsérülések nem gátolják a tökéletes regenerációt, úgy semmi sem fog az útjába állni. Amint érez majd erőt és motivációt a visszatéréshez. Biztatom, hogy kezdjen könnyű feladatokkal, és rövid, 3-10 perces időtartamokkal építse be a heti rutinjába.
      Természetesen ha mégis lenne majd lehetősége a jövőben személyes egyéni gyógytorna foglalkozáson rész venni, várni fogjuk szeretettel!
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytorna-kezelesek
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  5. Nagyné Skrabák Márta

    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    Tegnapelőtt eltört a bal csuklóm, enyhe dorsalis tengelyeltéréssel járó haránttörés a radius distális végén a diagnózis. Ma kellett menni kontrollra, de semmit nem mondtak, a gipszet szétvágta az asszisztens és közben folyton veszekedett velem, hogy a másik kezemmel támasszak alá. Előre nem mondta, hogy ezt tegyem, kicsit furcsállom, hogy a levegőben végeznek beavatkozást. Ami viszont ennél is jobban aggaszt, hogy az ujjaim teljesen lilák és csak egy hét múlva kell mennem újra, akkor csinálnak röntgent és akkor mondják meg azt is, hogy kell-e műteni. Ez így normális? Köszönöm válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagyné Skrabák Márta!
      A csukló törések mindig egyedi esetek, mindenképpen minél előbb konzultáljon ortopédusával/ kezelőorvosával, mert az ujjaknak nem kellene lilának lenniük! Az a része a procedúrának abszolút normális, hogy gipszlevétel után szoktak dönteni kell-e még műtét, ha esetleg elmozdult a csont vagy nem úgy forrt össze ahogy kellett volna.
      Az ortopédusa tudja megmondani részletesen és legpontosabban, hogy hogyan tovább. Ha tisztázódik a helyzet akkor a csukló rehabilitációjában nagyon szívesen segítünk, gyógytornászaink által:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogytornaszok
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  6. Varga Ferencné

    Tisztelt Hölgyem/Uram!
    Lábközépcsont törés 5 volt 2022 okt 10 en. 1 hét fekvő 4 hét járógipsz volt. Nov 14-én levették a gipszet. 15 alkalom gyógytornát javasoltak. Problémám az, hogy nagy fájdalmaim vannak még nyugalmi helyzetben is. Meddig fog fájni, esetleg valami lábrögzítőt javasolnak?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Ferencné!
      Köszönjük üzenetét. Örülök, hogy elkezdett már gyógyulni a csont, és levették a gipszet. A fájdalom érzet normális akár 1-2 hónapig is törés után lábközépcsontnál, ezt óvatos hűtéssel (5-10 percre naponta 1-2-szer), vagy fájdalomcsillapító kenőcs használatával tudja enyhíteni. Ha kezelőorvosa ajánlott fájdalomcsillapítót, akkor azt használja nyugodtan az előírt dózisban amit orvosa meghatározott. A rendszeres polcolást se felejtse el, akár napi többször polcolhatja fájó végtagját, ez segít a fájdalmán és duzzanaton. Sajnos azt nehéz megmondani meddig fog tartani a fájdalmas időszak, mivel mindenki máshogy reagál a törésekre, egyik szervezet gyorsabban gyógyul mint a másik. A lábrögzítő kérdésében ha az orvosa nem javasolt semmilyen rögzítőt, akkor valamilyen okból nincs rá szükség az Ön törése esetében. Esetleg ha megy gyógytornára amire orvosa beutalta, ott még érdemes megkérdezni, mivel ők látják a lábát és a leleteket személyesen.
      Ha szüksége van másodvéleményre/ további tanácsra ezzel kapcsolatban, Dr. Hargitai Gergely szakorvosunk szeretettel várja Önt:
      Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos
      Ha esetleg plusz egyéni gyógytornában gondolkodik, Pakulár Nóra alsó végtag specialistánk tudna Önnek segíteni a mielőbbi felépülésben:
      Pakulár Nóra csípő, térd és bokaspecialista gyógytornász

      Várjuk hívását szeretettel:
      Harmónia Centrum

      1. Mercedesz

        Jó estét. Az normális, hogy 5 hete tört el a lábközép csontom, és az orvos azt mondta, már szépen összefort a lábam, és az orvosom azt javasolta, 5 hét után fokozatosan hagyjam el a lábrögzítőm, de kicsit fáj a lábam?

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Mercedesz!
          Igen, ez abszolút normális. Fokozatosan terhelje a lábát, és javaslom, hogy ebben kérje gyógytornásza segítségét. Mindenképpen ajánlott a személyre szabott egyéni gyógytorna ilyenkor. Keresse gyógytornászaink egyikét. Segítünk Önnek, hogy visszaállítsuk lábát eredeti állapotába!
          Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek.
          Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  7. Harsányi Csaba

    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    2022.06.08-án autó balesetet szenvedtem, amiben jobb combcsont törést szenvedtem. Az utolsó kontrollon azt mondták, hogy nem megfelelő a callus képződésem, ezért javasolják 1db csavar kivételével a dinamizálást. Szeptembertől szedem a Novosseum készítményt a mihamarabb csont forrás eléréséhez, sajnos ezek szerint kis hatásfokkal!
    Kérdezném, hogy mivel lehetne segíteni/elindítani a callus képződésem.
    Mankó nélkül járók, hozom viszem a 12 kg gyermekem, tehát terhelem a lábam.
    Köszönöm szépen válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Harsányi Csaba!
      Örülünk megkeresésének, és nagyon jól teszi, hogy szedi a csont összeforrást segítő készítményt. További segítség a callus képződés elindításában a centrumunkban található lökéshullám terápia, ami természetes folyamattal segít a csont gyógyulásában. Ha nincs már fém a csont törés helyénél a lábban, akkor tudjuk kezelni ezzel a hatékony terápiával.
      Dr. Hargitai Gergely ortopédus orvosunk várja megkeresését, aki tapasztaltan tud Önnek segíteni lökéshullám terápiával:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Valamint, ha még nem tette, olvassa el csont törés gyógyulásainkról további bejegyzéseinket honlapunkon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/blog/tag/csonttores-gyogyitasa/
      Várjuk hívását!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  8. Karin

    Bátyám térd törést szenvedett. RTG szerint darabos torestelepeben a fő tört darabok között 1 cm-es legnagyobb diastasis ábrázolódik.
    Szabad ezzel a töréssel járókerettel lépegetni?
    WC használathoz, étkezéshez?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Karin!
      Köszönöm kérdését. Azt javasolnám, hogy mindenképpen kérdezze/kérdezzék meg bátyja kezelőorvosát/ ortopédusát, mennyire terhelheti a lábát, mivel ők látták a sérülést fizikailag, valamint ők ismerik sérülése részleteit. Általában törés után minimum 6 hétig tehermentesíteni kell az adott végtagot, bár ez sem minden esetben törvényszerű, nagyon az adott töréstől, valamint az orvosoktól, az adott műtéttől és gipsztől is függhet, mivel néha járógipszet kap az illető páciens.
      Ha esetleg szeretnének térd specialista ortopéd főorvosunkkal konzultálni, Dr. Hargitai Gergely szeretettel várja Önt és bátyját
      Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos
      Mielőbbi panaszmentességet kívánok a bátyjának

  9. Marianna

    67 éves vagyok! 11 hete kulcscsonti törésem lett! Rögzítőt kaptam, rendszeresen visszajártam kontrolra! Mindig készült röntgen felvétel is. A legutolsó alkalommal 2 hete kiderült, hogy a csontok nem forrtak össze, egymástól kb. 1 cm-re vannak! Gyógytornára akkor kaptam beutalót! Időnként fájdalmaim vannak! Nem értem, miért most mondták meg, hogy nem forrtak össze a csontok, ezt látni kellett minden röntgen felvételnél! Ami kb. 5 alkalommal történt!
    Mi a teendőm, kérem a segítségüket!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Marianna!
      Köszönöm kérdését, sajnálattal hallom a csont távolodását. Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával a történtekről, valamint hogy ez miért történhetett. Valóban, minden egyes röntgen felvételen látni kellene a problémát. Kalcium, valamint D Vitamin szedésével erősítheti a csont regenerálódását. Esetleg kollagén táplálékkiegészítő segíthet még – kérdezze meg esetleg háziorvosától, hogy milyen formában lenne ez a legjobb.
      Kulcscsont esetében nem szoktak sokszor műteni, mivel nagyon komplikált helyen van rögzítés szempontjából. A legjobb megoldás, hogy rendszeresen eljár gyógytornászhoz, mindenképpen személyre szabott rehabilitációs programra.
      Molnár Fanni gyógytornász kolléganőnk várja Önt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Mielőbbi gyógyulást és fájdalommentes mozgást kívánunk Önnek

  10. Gellén Enikö

    Üdv.
    Csuklótörésem volt, 2 hete vették le a gipszet. Terápiára járok többek közt egyéni tornára is, heti 2-3x.
    Kérdésem, hogy elegendő ez a heti 2-3 alkalom, vagy sűrűbben kellene járni? Masszőrhöz is járok.
    Viszont elkezdett zsibbadni a kezem, főleg éjszaka arra ébredek hogy fáj, zsibbad?
    Aggódom, hogy valamelyik kezelés miatt, vagy ez így természetes, és el fog múlni. Köszönöm a válaszát.
    Üdv.Enikő

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gellén Enikő!
      Köszönjük kérdését. A heti 2-3 alkalom bőven elég, és az egyéni gyógytornával, valamint masszőrrel megadja csuklójának a 100% gyógyulási esélyt, amit elérhet a terápiákkal. A zsibbadó érzetek/ merevség/ dagadás még ilyenkor teljesen normális reakció, mivel az erek, izmok, inak újra működésbe lépésével és erősödésével lehetnek eleinte furcsa érzetek.
      A zsibbadás csökkentésére segíthet például pár nyújtó gyakorlat is, kérdezze erről terapeutáját/ gyógytornászát.
      Ha esetleg szeretne másodvéleményt, felső-végtagokkal nap mint nap foglalkozó gyógytornászunk Molnár Fanni várja megkeresését.
      Mielőbbi fájdalommentes mozgást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  11. Kovács Katalin

    Jó napot. 6.19-én volt egy sípcsont és külboka törésem. Nem egyeztem bele a műtétbe, amit már megbántam. Pár napja kezdtem gyógytornát. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e terhelni már, vagy járjam végig a gyógytornát. Köszönöm válaszát előre is.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kovács Katalin!
      Köszönöm kérdését. Mindenképpen járja végig a gyógytornát a lábával, mert így van a legtöbb esélye a 100%-os gyógyulásra. A sérülését ellátó orvosnak kellene pontos instrukciót adnia arról, mennyire terhelheti, mivel ez sok dologtól függ, például a törés típusától, elhelyezkedésétől, csont helyzetétől törést követően, stb. A fájdalom ilyenkor még abszolút normális, attól ne ijedjen meg, mivel ez jelez szervezetének, hogy esetleg óvatosabban terhelje az adott végtagot.
      Ha forróságot észlel, 5-10 perces óvatos hűtéssel picit le lehet nyugtatni a fájó területet.
      Ha esetleg kellene extra segítség vagy tanácsadás, keresse Dr. Hargitai Gergely ortopéd főorvosunkat, vagy Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászt. Róluk és hogy miben tudnak ők Önnek segíteni itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  12. Horváth Tibor

    Szép napot kívánok. 2023 08 21-én elestem. Jó fizikumú férfi vagyok. Aktív álló munkát végző. 90 kg, 178 cm. Szobrász tevékenyéget végeztem eddig. A bal lábam alsó lábszárcsontjának a felső külső pereméből tört le egy kb 2 x 2 cm-es darab a térdemnél. Az ízület alatt műtét útján két bent maradó csavarral rögzítették. Meg szeretném kérdezni, hogy általában mennyi ideig nem terhelhetem járással? Mennyi idő a rehabilitáció, mikor tudok, tudok-e majd ezzel térdelni? Rehabilitációt segíti majd a szobabicikli? Köszönöm válaszukat Tisztelettel Horváth Tibor

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Tibor!
      Köszönöm kérdését. Általában 6-8 hét mindenképpen el kell hogy teljen, míg egyáltalán bármennyire lehet terhelni az adott végtagot. Bár ez több is lehet egy bonyolultabb törésnél. Mindenképpen érdeklődjön erről az orvostól, aki kezelte a törést.
      A rehabilitáció 1-2 hónap szokott lenni ilyen törésnél mindenképpen. De lehet lassabb is, attól függően kinek hogyan regenerálódik a szervezete. Általában vissza lehet nyerni egy jól felépített rehabilitációval az összes funkciót, így a térdelést is, de fontos hogy egyéni rehabilitációs terve legyen. Előbb-utóbb, ha ott tart a rehabilitációban, akkor hasznos lesz a szobabicikli a felépülésben, de mindenképpen várja meg a gyógytornász utasításait ezzel kapcsolatban.
      Ha szeretne gyógytornával segítséget, Molnár Fanni gyógytornász kolléganőnk várja szeretettel:
      https://www.harmonia-centrum.hu/molnar-fanni-gyogytornasz
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  13. Baranyai Anna

    Kedves Kovács Katalin
    Négy hete tört el a lábam. Sípcsont és lábszártörés szenvedtem, megoperálták, lemezt helyezték be, és azt ha jól tudom, akkor csavarokat is. Ma négy hét után a fürdőszobában elestem, és rá kellett lépnem véletlen a lábamra. Elég rosszul estem. Történhetett nagyobb baj ebből? Most jegelem, csak az lenne a kérdésem, hogy elmozdulhat-e a törés?
    válaszát előre is köszönöm
    Baranyai Anna

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Baranyai Anna!
      Mindenképpen jól teszi, hogy hűti az adott területet, valamint nyugodtan kenegesse gyulladáscsökkentő krémmel. Az esés részleteitől függően haladhat tovább. Ha nagy esés volt, valamint dagadást vagy elszíneződést észlel, akkor érdemes röntgent készíteni, hogy lássák az orvosok van-e esetleg elmozdulás a törésnél. Ha egyszer-kétszer véletlenül rálép a lábra, attól nem mozdulhatna el a törés. Ha bizonytalan mit tegyen, konzultáljon az orvossal, aki műtötte vagy ellátta a sérülését.
      Ha esetleg másod véleményre lenne szüksége, keressen minket, Dr. Hargitai Gergely ortopéd orvosunk át tudja vizsgálni lábát és sérülésének részleteit:
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  14. Nagy Mihaly

    Jó napot! Mérkőzés közben kibicsaklott a bokám, külső szalagszakadás, amely leszakította a csont darabot. Fekvő gipszet kaptam 10 napig, utána azt mondták fokozatosan terhelhetem. Azt szeretném kérdezni, hogy a gyógytornát mikor kezdhetem meg vele?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Mihály!
      Igen, ilyekor fekvőgipsszel szokták rögzíteni a törött végtagot, és utána lehet enyhén terhelni a végtagot orvos vagy gyógytornász utasítása szerint. Sok tényezőtől függ, hogy mennyire és mikortól lehet terhelni a sérült végtagot. Például törés típusától, életkortól, csont regenerálódásának idejétől. Ha van lehetősége, kérdezze meg erről kezelőorvosát/ műtőorvosát.
      Jöjjön el hozzánk egyéni gyógytornára, hogy tudjunk Önnek segíteni a rehabilitációban:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Rózsavölgyi Szabolcs!
      Akár hónapokig eltarthat a rehabilitáció egy combcsont törés után. Változó, hogy kinek mennyi idő a felépülés, de azért 6 hónap alatt normalizálódnia kellene a járásának.
      Ha még nem vett igénybe gyógytornát, akkor mindenképpen érdemes, akár nálunk a Harmónia Centrumban:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csipo-gyogytorna
      Érdemes műtő- vagy kezelőorvosával konzultálnia, hogy esetleg alakulhatott-e ki végtaghosszkülönbség, ami gyakori a comb és csípő sérülések következtében, és ezért is lehet a járásnál előjövő sántítás.
      Mielőbbi panaszmentes járást kívánunk Önnek

  15. Horváth Ágnes

    Kedves Harmónia Centrum!
    Szeptember 5-én tört el a lábközépcsontom (Fract bas MT V dext) 6 nap fekvőgipsz után, szeptember 12-én fürdéshez levehető járócipőt (Aircast Walker) kaptam. Napi szinten tornáztattam a lábam (gipszben végezhető gyakorlatok), szorgalmasan szedtem a vitaminokat, hideg-meleg zuhannyal próbáltam javítani a vérkeringést. Október 4-én (3 hét után) kontrollon azt mondták a törés jól gyógyult, a cipőt levehetem, és kezdhetek lassan járogatni. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ilyen gyors gyógyulás, illetve gyógytornára szükségem van-e, mert ha szeretném kiírnak, de nem erőltették. Valamint kemény talpú cipő, esetleg fásli ajánlott-e az első hetekben?
    Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
    Horváth Ágnes

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Ágnes!
      Örülök, hogy ennyire jó helyen tart a rehabilitációban. Mindenképpen kérje a gyógytorna lehetőséget, mivel segítenek Önnek, hogy még milyen gyakorlatokat kell otthon csinálnia, valamint hogy mikor és mennyire szabad terhelni az adott végtagot (korai túlterhelés nem segít a teljes gyógyulásban). Ha lehet vagy van rá mód, kérjen egyéni gyógytornát, ahol személyre szabottan kap rehabilitációs tervet.
      Szívesen várjuk gyógytornára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk

  16. W. Györgyi

    Érdeklődöm, hogy fartáji (pertrochanter) törésem és annak műtéti szegezése után 1 hónappal a járókeretet lecserélhetem-e egy botra?
    Azonnal gyógytornát csináltam és csinálom most is és szépen erősödött az izomzat.
    A gyógytornász szerint nagyon sokat fejlődtem.
    D és C vitamint, citrokalciumot, K2 vitamint szedek.
    Előre is köszönöm véleményüket.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves W. Györgyi!
      Örülök, hogy már sokat javult a törés és a testének mozgása törés óta. A gyógytornászát érdemes megkérdeznie a járást segítő eszköz lecseréléséről, mivel ő ismeri törésének és rehabilitációjának pontos részleteit. Tapasztalataim alapján, ha a járókerettel már biztosan közlekedik, áll fel, ül le, sétál, akkor érdemes megpróbálni bottal (először csak úgy, ha ott van valaki Önnel ha segítség kell), és ha azzal nem sántít és szimmetrikus a járása, akkor maradhat a botnál. Ha ez még nem megy, akkor egyelőre korai a váltás.
      Ha esetleg szeretné gyógytornászaink egyikét megkérdezni erről, várjuk jelentkezését:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csipo-gyogytorna
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  17. Draskovics Edina Julianna

    Tisztelt Centrum! Szeptember 25-én elestem, minek következtében eltört a bal karom a az orsócsont! Könyökhöz nagyon közel! 10 nap után a gipszet levették, s 15 gyógytornát írtak ki! E héten hétfőn könyök dagadás miatt elmentem a traumatológiára, ahonnan CT-re küldtek! A felvétel szerint 3mm-re elmozdult a törött rész, de az osztályvezető főorvos szerint nem kell műteni! A kérdésem, hogy vajon ez jobban is elmozdult, vagy azért tartja valamennyire az izom és az ín! Már lassan megmozdítani sem merem!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Draskovics Edina Julianna!
      Sajnálattal hallom könyökének esetét. Mindenképpen óvatosan járjon el a mozgatással kapcsolatban, kímélje amennyire lehet. Az, hogy meddig kell kímélni az orvostól függ. Az inak és az izomzat tartja valamennyire a csontot, de hosszútávú felépülés érdekében az a legfontosabb, hogy összeforrjon a törött csont rész. Kérdezze orvosát, kell-e esetleg még felkötnie vagy valamilyen rögzítőbe tennie a karját az elmozdulás elkerülésére.
      Ha szeretne gyógytornászt kérdezni erről, jöjjön el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz egyéni gyógytornára, ahol személyre szabott tervet kap a felépüléshez.
      Mielőbbi felépülést kívánunk Önnek

  18. Papp Zoltánné

    Érdeklődni szeretnék, hogy 1 hónapja volt felkartörésem, amit műtöttek. Még mindig fáj, normális ez?A válltornát mikor kezdhetem meg. A röntgen gyógyulást mutat. Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Papp Zoltánné!
      Köszönöm leírását. Abszolút normális, amit érez így 1 hónappal a törés után. Ilyenkor normális még a fájdalom, feszülő érzet, dagadás is, mivel még regenerálódik a törés körüli terület. Az nagyon pozitív, ha a röntgen felvételen minden rendben, és gyógyul a sérült terület. A tornát már a rögzítés levétele után lehet kezdeni, de biztos ami biztos egyeztessen kezelőorvosával/ sebészével erről.
      Molnár Fanni gyógytornászunk várja Önt egyéni gyógytornára szeretettel:
      https://www.harmonia-centrum.hu/vall-gyogytorna
      Mielőbbi fájdalommentes mozgást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  19. Somogyiné Marton Nikoletta

    Üdvözlöm!
    Gyermekem 13 éves és versenyúszónak készül.
    2023. 09. 20. Napján orsócsont törése volt. Műteni nem kellett. 2023. 10. 26-án vették le a gipszet.
    December 3-án meghívásos úszóversenyen kellene részt vennie, valamint januárban diákolimpián.
    Gyógytornát nem írtak elő, fokozatos és óvatos mozgást javasoltak, valamint vigyázni kell, hogy a kezét ne üsse be, és ne támaszkodjon rá. Az egyik orvos a traumatológián azt mondta, hogy úszhat, a másik meg, hogy nem…tanácstalanok vagyunk!
    Az uszodába az edző javaslatára az őszi szünetben le fog járni, de csak láptempózni, és hogy visszaszokjon a vízhez. Nagyon nehezen viseli a víz nélküli életet….
    Mikortól használhatja úszás közben a kezét? Természetesen fokozatos terhelésnek kitéve. Mire kell odafigyelni? Van e esély, hogy a decemberi meghívásos versenyen indulni tudjon?
    Válasza nagyon fontos a gyermekünk számára, melyet előre is köszönök!
    Tisztelettel!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Somogyiné Marton Nikoletta!
      Az orsócsont törés után 4-6 hétig semmiképpen ne terheljék a végtagot, gipsz levétele után pedig a gyógytornásszal együtt dolgozva fokozatosan óvatosan mehet a terhelés legtöbb esetben. Egy törés minden esetben más, valamint mindenkinek máshogy regenerálódik a szervezete, így nehéz megmondani pontos gyógyulási időtartamot. Mivel 13 évesen még hamar gyógyulnak a csont szövetek, 1-2 hónap alatt általában visszaáll nagyjából a kar rendes funkciója, tehát nem tartom teljesen kizártnak a december 3-i úszóversenyt. Mindenképpen egyéni gyógytornát javaslok.
      Jöjjenek el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki felső végtag specialistaként tud segíteni egyéni rehabilitációban.
      Minden jót kívánok Önöknek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  20. Fodor Katalin

    Szeretnék tanácsot kérni, 4 hete tört el az V. lábközépcsontom. A sebészeten azt mondta a doktor, az 5. héten levehetem a kezelőcipőt, és óvatosan, de mehetek dolgozni. A gondom az, hogy azon a lábamon nem mozog a nagylábujjam a gerincműtét óta, és külső talpélen járok. Javasolt-e a cipőben is viselhető kompressziós boka védő viselése? A doki munka utáni eljárós gyógytornát akart javasolni, de egyenlőre azt sem tudom, hogy megyek le a 2. emeletről, görcsben az vádlim, és az egész lábfej mozdulatlan.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fodor Katalin!
      Megpróbálhatja a bokarögzítőt, bár a középlábcsont törésnél nem biztos hogy fog segíteni, mivel az főleg a boka stabilitására összpontosít, de a terhelés elején érdemes kipróbálni. A gyógytornát mindenképpen mielőbb kezdje el végezni. Ha nem tud elmenni otthonról, akkor hívja fel orvosát, hogy írjon ki Önnek otthoni gyógytornát. Mindenképpen egyéni gyógytornát ajánlok, hogy az Ön sérülését figyelembe véve állítsák össze a kezelési tervet.
      Várja szeretettel Rimán Ferenc gyógytornászunk, hívjon minket bizalommal.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  21. Bihari Andzseló Izmael

    Jó napot! Tavaly májusban történt egy motorbalesetből eredő jobb lábszárcsont (szilánkos, proximális) törésem, illetve a bal bokámon egy részleges törés, ami nem mozdult el. Egyáltalán egyszer sem foglalkoztak vele a kórházban. Nagyon nehezen álltam lábra belőle, az orvos egyáltalán egyszer sem magyarázott el semmit. Eleinte nem hajlott a lábam 57 foknál tovább. De feltornáztam 113 fokra. Azóta a legutolsó kontrollra elmentem, amin az orvos közölte, hogy igy maradok. Segédeszközzel mentem be. Lehetetlennek tartotta, hogy járni fogok. Azóta dolgozok, de viszont keservesen, mert valamiért a szegecselt lábam, amit műtöttek, ha egy kis időre nyújtott állapotában van, lehetetlennek érzem, hogy behajlítsam. Sántán járok vele. Többnyire nyújtott állapotában használom, de próbálok odafigyelni. Nagyon nehéz így járni, dolgozni. Mivel alig állok rá. így a bal bokámat terhelem túl, és van hogy azt érzem, hogy egyáltalán nem tudok rájuk állni, szóval kilátástalan vagyok!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bihari Andzseló Izmael!
      Megértem leírását. Mindenképpen próbálja figyelni a cipőit, esetleg jó talpbetéttel tud segíteni a járásán is. Jantó-féle talpbetétet készítünk, számítógépes felmérés által, személyre szabottan. Ezt ajánlanám Önnek, mivel segíti az egész láb és a gerinc működését is.
      A másik, hogy mindenképpen érdemes személyes gyógytornára járnia. Nem említette hogy jár-e, de mindenképpen egyéni tornát ajánlok, nem pedig csoportosat, mivel sokkal hatásosabb az egyéni torna, ahol az Ön sérülésére szablyák a tornát és a rehabilitációs tervet. Jöjjön el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki tud ebben Önnek segíteni.
      Ha a csonttörés nehezen gyógyul (nem tudom begyógyult-e), akkor tud segíteni a lökéshullám terápia is.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  22. Bódi Zóra

    Szép napot! Tavaly december 29-én lépcsőről estem le. Kül- és belboka törést szenvedtem. Megműtöttek, Karmos lemezeléssel, csavarozással rögzítették, ezután sínben volt a lábam. Most vagyok a gyógyulás 5. hetében és a sínt a röntgen képek alapján már levették, rögzítőt kell még 6 hétig használnom. A jövő héttől szeretném megkezdeni a gyógytornát. A csont gyógyulása alapján, nem korai a 6. hétben megkezdeni a rehabilitálást? Előre is köszönöm válaszukat!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bódi Zóra!
      Köszönöm kérdését. Van hogy a röntgen alapján olyan jól gyógyul a törés, hogy 4 hét után akár megkezdhető óvatosan a rehabilitáció, orvos utasítására/engedélyére, úgyhogy igen, ilyen előfordulhat. Mindig kövesse a sebészorvos/ortopédus, valamint a gyógytornásza javaslatait ebben az esetben.
      Javaslom, hogy mindenképpen egyéni gyógytornát érdemes végezni, hogy Önnek megfelelő rehabilitációs tervet tudjon készíteni gyógytornász. Ebben Rimán Ferenc gyógytornászunk tud segíteni, aki személyre szabott gyógytornával tud segíteni visszaállítani a bokáját eredeti állapotába!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  23. Pelván Tímea

    Üdv. Január 05-én eltört a bokám, műtötték, lemezeket raktak bele, 3 hét fekvőgipsz és 3 hét járógipszet kaptam, amit tegnap vettek volna le, de sajnos az orvos szerint nem megfelelően forrt össze a csont, és még 2 hét járógipsz hordásra „ítélt”. Azt tanácsolta, hogy folyamatosan terheljem a bokám, egész nap menjek és menjek. Ezt próbálom kivitelezni, de a kérdésem az lenne, hogy mivel tudnám még elősegíteni a csont gyógyulást. Valamint még azt szeretném kérdezni, hogy mi történik a járógipsz levételét követően, tudok-e majd rajta járni, másnap tudok-e már dolgozni menni, vezetni, vagy ezt vessem is el. Szeretnék már dolgozni, 6-ik hete vagyok táppénzen, és kicsit aggódom a munkahelyem miatt. Köszönöm előre is a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pelván Tímea!
      Köszönöm a részletes leírását a sérülésről és az eddigi rehabilitációról.
      Ha eddig nem szedett magnéziumot és D vitamint, akkor mindenképpen érdemes, mivel segít a csontok és izmok regenerálódásában. Másrészt mindenképpen kezdjen el gyógytornázni, ha eddig nem tette. Lehetőleg egyéni gyógytornával, mert akkor a terhelést megfelelően tudják adagolni, valamint az Ön sérüléséhez személyre szabottak a gyakorlatok.
      Általában a járógipsz levétele után könnyebb visszaállni munkába, de nem biztos hogy egyből menni fog. Ez abszolút egyéntől és sérüléstől függ, valamint a gyógytorna feladatok végzésétől is, valamint hogy milyen rögzítőt ajánl az orvos utána (pl.: sima gumis bokarögzítő).
      Ha szeretné, gyógytornában tudunk segíteni, keressen minket bizalommal
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  24. Gergo zs

    Üdvözlöm, 2023. áprilisában meghúzódott a lábfejem. Két nap múlva elmentem orvoshoz, azt mondta nincs törés. A középső lábujjamnál elég csúnya véraláfutások voltak. Rá vagy 2 hónapra elmentem röntgentre, és ott azt mondták mintha egy apró repedés látszana, de már gyógyul. A kérdésem az, hogy a mai napig ha úgy lepek, fáj, és a lábujjam sem úgy áll, ahogy a jobb lábamon. Ennek lassan egy éve, nem tudom 100%-ra terhelni a bal lábam, lehetséges-e műtéttel javítani rajta?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gergo zs!
      Köszönöm leírását. A lábujjakat ritkán szokták ilyen esetben műteni, azt is maximum akkor ha nagyon el van deformálódva, vagy nagyon megnehezíti a járást vagy nagyon fáj. Sokszor azért van ez, mert nagyon nehéz a lábujjakat rögzíteni, akár egy törés vagy egy műtét után, főleg csak kis sínt tudnak használni. Elméletben segíthet a műtét, ha nagyon szükséges, de inkább kineziológiai tapasszal/ sínnel/ talpbetéttel szoktak a sérülésen segíteni.
      Ha szeretne gyógytornásztól segítséget kérni, vagy hogy felmérjék a talpát, jelezze nekünk, várjuk egy konzultációra valamint talpfelmérésre szeretettel!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  25. Szabóné Sz.Nóra

    Üdvözlöm !
    3 hónapja elestem, eltört a sípcsontom és a szárcsontom. 9 darab velőűrszeggel rakták össze.
    Gipszelve nem volt. Már dolgozom, 1 könyökmankóval járok. Terhelésre fáj a bokám és a lábfejem, de csak ha rálépek. Kérdésem, hogy ez így természetes? Kontroll röntgennél rendben összeforrtak a csontok. 57 éves vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Szabóné Nóra

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabóné Sz.Nóra!
      Igen, a boka és lábfej fájdalom ilyenkor normális még, lehet még néha dagadás vagy feszülés/izomláz érzet is. Ha még nem kezdte el a gyógytornát akkor mindenképpen érdemes. Egyéni gyógytorna szükséges, mivel ott van személyre szabott rehabilitáció. Centrumunkban gyógytornászaink állnak rendelkezésére.
      Olvassa el a boka és láb gyógytorna honlap oldalunkat a részletekért:
      https://www.harmonia-centrum.hu/lab-boka-gyogytorna
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük