Az ülőmunka káros az egészségére

Tudta, hogy az ülőmunka ideális ideje napi 2-3 óra? Ezt persze nem az irodai munkát végző cégek állandó időzavarban lévő vezetői mondják, hanem különböző kutatásokra hivatkozva a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó ortopédus kutatók.

ülőmunka az irodában

Ha napi 2-3 óránál többet kell ülnie az íróasztala mellett, akkor már túlterheli a gerincét és a hátát. Időnként legalább feláll néha közben?

Akkor tudna háta és gerince egészségére igazán vigyázni, ha naponta csak 2-3 órát kellene ülnie. Ha egy irodában dolgozik, és íróasztal mellett végzett munkája van, akkor ennyi ideje van arra, hogy az egészsége károsodása nélkül ellássa azt. Ha ezt nem tudja megtenni háta és dereka egészségéért, akkor legalább annyit tegyen meg, hogy lehetőleg óránként álljon fel néhány percre az asztala mellől, és mozgassa meg a tagjait. A napi 10-12 órás folyamatos ülés mellett az a néhányszor néhány perces mozgás messze nem elég, de a semminél bizony ez is sokkal több.

Azt biztos Ön is tudja, hogy az egész nap állandó mozgásban lévőkkel szemben jobban megterheli a gerincét az íróasztala mellett dolgozva. Egyes kutatók azonban már odáig mennek, hogy kijelentik azt is, hogy valóságos merényletet követ ez a testével szemben az állandó üldögéléssel. Ezt az állításukat nemcsak hangoztatják, hanem tényekkel is alátámasztják. Kutatásaik során nemcsak azt állapították meg, hogy a gerincre extrém nagy terhet jelent az egy helyben ülés, hanem számokkal is bizonyítják, hogy az ülőmunka az érrendszeri betegségek és az infarktus kialakulásának a kockázatát is a többszörösére növeli.

Ezek után tehát nemcsak arról van szó, hogy az állandó üléssel a gerincére rakott terhet kell csökkentenie. Azt is világosan a tudomására hozzák a kutatók, hogy szív és érrendszeri panaszai megelőzésére is jól teszi, ha óránként feláll az íróasztala mellől néhány percre.

Egyes kutatók, pl. James Levine, az inaktivitás kutatásának a legnagyobb szaktekintélye annyira meg van győződve az ülőmunka egészségére káros hatásairól, hogy ki is tiltotta a munkahelyéről a székeket. A kutatásait gyaloglópaddal összekötött íróasztal és írópult mellett végzi.

Levine professzor a kutatásaiból tudja levezetni az ülő életmód vércukor és vérzsírszintemelő hatását. Ha egy irodában dolgozik, akkor a professzor azt javasolja, hogy Ön is alakítsa át úgy a munkáját, hogy a lehető legkevesebbet kelljen ülnie közben. Ha mégis egy óránál több időt kell ülve töltenie, akkor álljon fel néhány percre. A munkáján kívüli idejében pedig szintén csak annyit üljön, amennyit feltétlenül szükséges. Ezt pedig ha úgy nézzük, akkor szinte semennyi időt nem követel meg egy székben ülve. A professzor szerint ugyanis a reggelijét és az ebédjét is vígan elfogyaszthatja állva, ha tömegközlekedési eszközön utazik, akkor sem kell feltétlenül leülni, és az esti tévézést is bátran ki lehet hagyni egy kiadós séta vagy biciklizés kedvéért. Ha pedig mindenképp ragaszkodik a tévéjéhez, akkor nézheti azt szobabiciklizés közben is.

Azt persze a professzor is tudja, hogy teljesen nem tudja elhagyni a munkáján kívüli ülést sem. Pl. ha autóval jár be a munkahelyére, akkor nehezen tudná megoldani, hogy ne üljön közben. Aztán pedig ha vécére kell mennie, akkor a muszáj leülnie legalább arra a néhány percre. Ezeken kívül azonban valóban meg tudja tenni, hogy ne feltétlenül üljön le a székre.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az lenne az ideális, ha le tudná csökkenteni 2-3 órára a napi ülést, és munkaidejének a többi részét állva tudná végigdolgozni. Ez persze a munkafolyamatok átalakítását követelné meg, de ezzel az átalakítással jelentősen le lehetne csökkenteni a munkából távol töltött időt és az egészségügyi kiadásokat is.

A munkafolyamatok állómunkára való átalakítása több egészségügyi előnnyel is járna:

  • Egyrészt az ülés közben passzivitásra kényszerülő izmait az állómunka jobban megdolgoztatná.
  • A nagyobb mozgás az anyagcseréjét is felgyorsítaná, és a vérkeringésére is jótékony hatással lenne.

Azt nem állíthatjuk, hogy az ülőmunka állómunkára való átszervezése egyértelműen javítaná a munkavégzés hatékonyságát, de a folyamatok átalakításakor ezt a szempontot is szem előtt lehet majd tartani.

Mit gondol?

  • Az irodájában hogyan lehetne úgy átalakítani a munkafolyamatokat, hogy kevesebbet kelljen ülni közben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük