Amikor a gerincsérv lelki okai okozzák panaszait

Nemcsak a fizikai okai lehetnek gerince fájdalmának, hanem a lelki terhek is megterhelik a gerincét. Ezzel együtt a terhek súlya hatással van a csigolyák közötti porckorongokra is.

gerincsérv lelki okai

Mik lehetnek a gerincsérv lelki okai?

Szoktuk mondani, hogy „teher alatt nő a pálma”, és ez a gerincével és a gerincét alkotó porckorongokkal is így van, de csak egy bizonyos határig.

Ha ezt a növekedést segítő határt átlépi a gerincére és a porckorongokra eső testi és lelki teher, akkor a porckorongokban lévő rostgyűrű nem bírja tovább a terhet, és kiszakad. Ilyenkor a porckorong kitüremkedik. Tudja, hogy milyen lelki okai lehetnek a gerincsérvnek?

A gerincét alkotó porckorongok épsége ott a legveszélyeztetettebb, ahol a gerincére eső teher a legnagyobb. Ez pedig a gerincét alkotó legalsó porckorongok. Az ágyéki gerincén és a nyaki gerincén is a legalsó két porckorong a legveszélyeztetettebb.

A porckorongok sérvesedése persze nem akkor kezdődik, amikor a porckorong kiszakad, és a kocsonyás mag kitüremkedik, hanem már jóval korábban. Akkor, amikor a gerincét alkotó porckorongokat nyomás éri. Ennek a nyomásnak a hatására fokozódik a porckorongokra eső teher. Ez elől a teher elől a kocsonyás mag az ellentétes oldalra tér ki.

Ha csökken a porckorongok rugalmassága, akkor porckorongok külső rostgyűrűjében megnő a szakadásnak a veszélye, és a terhelés hatására előbb-utóbb elszakad. A kiszakadásra a kocsonyaszerű mag kitüremkedik, és nyomja az idegeket. Az így kialakuló fájdalmat pedig az idegek közvetítik és kisugározzák teste különböző területeire.

kisugárzó fájdalom

Kisugárzó fájdalom a lábba

Ilyen tipikus porckorong szakadásból származó kisugárzó fájdalom lehet az isiász, mert a fájdalom nemcsak a gerincnél érezhető, hanem kisugározhat a lábszáron át egészen a lábfejig. Ahova a kitüremkedés miatt nyomott idegszálak eljutnak, ott jelentkezhet a fájdalom. A porckorong kitüremkedése által okozott idegi nyomásból származó fájdalom pedig a kisugárzó fájdalommal érintett testtájakon kezdetben még csak kellemetlen érzést, például bizsergést, később azonban már érzéskiesést és bénulást is okozhat.

Korunk egyik társadalmi jelensége, a túlzásba vitt ülőmunka, vagy a megerőltetésből származó sérülés is okozhatja a porckorongok kitüremkedését. Ezek mellett azonban a hosszú ideje megoldatlan lelki problémái is fájdalmas testi tünetekben hívhatják fel magukra a figyelmét. Lelki problémái gerincsérv formájában is megjelenhetnek.

A fájdalom megszüntetéséhez az idegeket érő nyomást kell megszüntetni, és szellemi-lelki síkon pedig a medrükből kitért jelenségeket kell visszaterelni megszokott útjukra.

Mi lehet a kiváltó oka gerincsérvének?

Hol érzi a fájdalmát, a zsibbadást? A gerincénél? A nyakában vagy a derekánál? Vagy kisugárzik a zsibbadás a karjába vagy a lábába?

Mikor enyhül és mikor erősödik a fájdalom?

gerincsérv okai

Milyen panasza van? Mikor erősödik és mikor csökken a fájdalma? Mire figyeljen még? Mi okozza gerincsérvét? Tudja meg a Gerincsérv okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

Derítse ki gerincsérve okát 3 lépésben!

  1. Töltse ki a gerincsérv okát feltáró kérdőívet panasza pontos megfigyelésével!
  2. Derítse ki porckorongsérve kiváltó okát válaszai gondos kiértékelésével. Miért olyan fontos ez? Azért, mert a kiváltó ok megszüntetésével van a legnagyobb esélye megszabadulni porckorongsérv okozta fájdalmától.
  3. Utána pedig szüntesse meg ezt a kiváltó okot, és kezeltesse kitüremkedő porckorongját, hogy ne fájjon a gerince, és ne zsibbadjon a lába vagy a karja. Szeretne újra fájdalom nélkül élni?

Tudja, hogy melyek lehetnek a gerincsérv lelki okai?

1. Megoldatlan lelki problémák, különféle konfliktusok

Ha hosszú ideje hordozza magában lelki problémáit, hosszú ideje, esetleg gyermekkorából származó elfojtott érzelmei vannak, és nem tudja vagy nem akarja megoldani, feldolgozni azokat, akkor teste előbb-utóbb testi tünetekkel is jelzi a gondot.

2. Görnyedt testtartást okozhat az erkölcsi tartás hiánya is

A hajlott, görnyedt testtartás velejárója a gerincsérvnek. A görnyedt tartásnak azonban lelki állapotát kifejező jelentése is lehet. Lehetnek olyan erkölcsi gondjai, ami miatt megalázkodni kényszerül, vagy meg kell hajolni a magasabb szintű erkölcsi szabályok előtt.

3. Merevség

gerincsérv

Milyen panasza van? Milyen fájdalmat érez? Hogyan szüntetheti meg fájdalmát? Kattintson a képre

Az alkalmazkodóképesség, a kellő rugalmasság hiánya is gyakran okozhat porckorongsérvet. Ha Önnek is gerincsérve van, akkor talán képtelen felszabadultan elengedni magát, és túlságosan rugalmatlan? Talán nem képes kellően alkalmazkodni a körülményekhez?

4. Önfejűség, makacsság

Ha túlságosan öntörvényű, és nem képes alkalmazkodni, elfogadni mások véleményét, akkor ez a merevség könnyen okozhat gerincsérvet. Pedig mindössze arról lenne szó, hogy hallgassa meg a többieket, és az ő helyzetükbe képzelve magát próbálja meg kitalálni tetteik okait és indítékait. Ezzel mindjárt könnyebben fog egyezségre jutni velük. Persze az is igaz, hogy az alkalmazkodóképesség hiányával küszködve bizony nem igazán erőssége az empátia sem.

5. Túlhajszoltság

Ha túl sokat vállal magára, akkor a teste tiltakozik ez ellen. A mókuskerék állandó pörgése, a folytonos túlórázás vagy pedig az állandó másodállások vállalása „nemszeretem munkákkal” a megélhetéséért előbb-utóbb nemcsak testi, hanem lelki tartalékait is felőröli. Ilyenkor, ha Ön nem hajlandó megálljt parancsolni magának, akkor a teste fogja megállásra kényszeríteni például egy porckorongsérvvel.

Jól ismeri önmagát? Ezek közül melyik állhat az Ön tüneteinek lelki hátterében?

Mit tehet panaszai csökkentésére?

porckorongsérv lelki okai

Mit tehet fájdalmas panasza csökkentésére?

Az ülőmunka megnövekedésével a mai fizikailag egyre inkább íróasztal mellé kényszerített, de szellemileg és lelkileg egyre inkább túlterhelt és kizsigerelt világunkban egyre több az elintézni és elvégezni valónk. Szinte biztos, hogy így van ezzel Ön is?

Ha igen, akkor ez állandó külső konfliktushelyzetekbe sodor bennünket, és emellett még lelki beállítottságunktól függően kiapadhatatlan belső feszültség forrást is gerjeszt. Ez azért jelent problémát, mert ha az Önre váró feladatokat nem képes fizikai tűrőképessége határain belül tartani, akkor ez olyan lelki frusztrációt okoz, amit előbb-utóbb megfelelő stresszkezelő technikák nélkül nem lesz képes feldolgozni.

Ha pedig lelki terhei állandó növekedésével nem képes kezelni a feszültséget, és csökkenteni az Önre rakódott akár valós, akár csak vélt terheket, akkor teste tartóoszlopának alkotóelemei a csigolyák közötti porckorongok sem fogják bírni a rájuk nehezedő állandó nyomást, és előbb-utóbb testi fájdalmat okozva jelzik Önnek, hogy itt az ideje visszavenni a tempóból, és megpihenni kicsit.

Tapasztalni fogja majd, hogy a panaszai is csökkenni fognak a stresszforrások csökkenésével. Persze továbbra is aktív, pörgős életet élhet, ha megtanulja kezelni az Önre nehezedő nyomást, vagy növeli a mások problémájának megértését elősegítő empátiáját. Vagy például olyan elfoglaltsággal keresi a kenyerét, amit szívesen és örömmel végez, és ezzel nem fog stresszelni állandóan a munkája közben.

Ne feledje, hogy panaszai csökkentése Önnek a legfontosabb.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

Ha szívesen csinálja azt, amivel foglalkozik, ha hobbija vagy kedves szabadidős elfoglaltsága egyben a munkája is, akkor korántsem fogja olyan nagy tehernek érezni az Önre váró elvégzendő feladatokat. Hiszen azt csinálja, amit szeret, és nem fogja állandóan azt lesni, hogy mikor telik már le végre a munkaideje.

Ha megszünteti életében a feszültségforrásokat, vagy pedig különféle technikákkal hatékonyabban fogja tudni kezelni a feszültséget okozó helyzeteket, akkor a stresszhormonok nem fogják átvenni az irányítást lelke és teste felett, mert olyan kevesen lesznek, hogy erre esélyük sincs. Ezért aztán nem kell majd különféle testi, például gerincsérv tüneteket produkálva lassításra, megállásra késztetni Önt.

Sokszor már az is segít lelki problémái megoldásában, ha őszintén meg tudja beszélni valakivel a helyzetét. A másiknak még csak szakembernek sem kell lennie, ha érdeklődéssel hallgatja Önt, és néhány empatikus kérdéssel visszacsatolja azt, hogy érti, min megy épp keresztül. A figyelő visszajelzések segítségével könnyen lehetséges, hogy saját maga is rá fog érezni a problémáját megoldó első lépésre. A többi pedig majd jön a feszültség csökkenésével, és elégedettség érzése növekedésével.

Ha nagyobb nyitottsággal figyeli az Önt érő történéseket, és rugalmasabban kezeli a helyzeteket, aminek az ellenkezője éppen az egyik legfőbb lelki oka lehet porckorongsérve kialakulásának, akkor jobb esélye van a porckorongsérv tüneteinek a mérséklésére.

Ha nem próbál meg állandóan másoknak megfelelni, igyekszik elfogadni magát, és örömet talál a mindennapi tevékenységeiben, akkor máris sokat tett az Önre nehezedő lelki nyomás csökkentéséért.

Porckorongsérvet okozó lelki problémáinak a kezelésében azonban nem szükséges magára hagyottan küszködnie. Igénybe veheti például egy pszichológus vagy kineziológus segítségét is. A szakember testi és lelki állapotának a felmérésével, valamint jól irányzott kérdéseivel meg fogja könnyíteni Önnek fájdalmának a csökkentését.

derék fájdalma

Derék fájdalma az ágyéki gerinc megerőltetésekor, például a sok ülés miatt

Ne feledje ugyanis, hogy a porckorongsérv tüneteinek jelentkezésekor körülbelül 10 esetből mindössze egyszer van csak szükség műtéti beavatkozásra. A másik 9 esetben panaszai csökkentéséhez elegendő lesz az Önre nehezedő stresszforrások azonosítása, kezelése és csökkentése, életmódjának a módosítása, és a megfelelő gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése gerince izmainak a megerősítéséért. Milyen gyakorlatokat érdemes végeznie?

Vajon melyik kezelés lehet a legjobb porckorongsérve visszaszorítására? A McKenzie torna kifejezetten a gerincsérv kezelésére lett kitalálva. Ismerje meg jótékony hatását fájdalma megszüntetésére!

  • Munkatársaink a (+36-1) 269-2946-os számon szívesen segítenek Önnek, és válaszolnak a kérdéseire.
  • Szeretné fájdalmas gerincsérv panasza nélkül élni tovább az életét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük