Alacsony vérnyomásra mit érdemes szedni?

Ha alacsony a vérnyomása, akkor hacsak lehetséges, leginkább ne szedjen semmit. Az alacsony vérnyomásra szedhető gyógyszereknek ugyanis kivétel nélkül mindegyiknek mellékhatásaik vannak.

Miért nem érdemes alacsony vérnyomásra gyógyszereket szedni?

A gyógyszerek mellékhatása, és csak a tünetet csökkentő hatásuk miatt.

Ezeket a gyógyszereket hosszú éveken át szedve egyrészt annyira hozzászokik szervezete a gyógyszerek hatóanyagához, hogy csökken a hatékonyságuk. Ez pedig azt jelentheti, hogy egyre nagyobb koncentrációban kell majd szednie ezeket a gyógyszereket. Ön szerint jó ez így?

fájdalomcsillapító gyógyszer helyett

A gyógyszerek mellékhatása helyett mellékhatások nélküli kezeléseket is választhat alacsony vérnyomása megszüntetésére

Másrészt pedig szervezete idővel annyira hozzászokhat a szedett gyógyszerhez, hogy másikra kell átállnia, hogy érvényesüljön a vérnyomást növelő hatás. A vérnyomást emelő gyógyszernek a mellékhatása viszont lassan, de biztosan mérgezni fogja a szervezetét. Ezért hacsak lehetséges, akkor alacsony vérnyomás problémáját ne tüneti, gyógyszeres kezeléssel próbálja megoldani. Erre két alapos oka is lehet:

  • Egyrészt szerencsére az alacsony vérnyomás a legtöbb esetben nem olyan nagy baj, hogy azonnali beavatkozást igényelne.
  • egészséges életmód

    Hogyan tudna kicsit egészségesebben élni? Csak annyira, amennyire szeretne alacsony vérnyomása normalizálásáért. Kattintson a képre, és ismerje meg egészségesebb élete lehetőségeit

    Másrészt pedig, ha mégis azonnali beavatkozásra van szükség, akkor vérnyomása emelését, normalizálását sokkal inkább alacsony vérnyomása okának a feltárásával, és ennek az oknak a megszüntetésével, vagyis életmódjának a megváltoztatásával érdemes megtennie.

A gyógyszeres tüneti kezeléssel ugyanis alacsony vérnyomása kiváltó okát például a rendszeres mozgás hiányát, vagy az Önt érő tartós stresszt nem szünteti meg, csak elnyomja a tünetet, az alacsony vérnyomást.

Ha pedig valamilyen betegség, például szívelégtelenség, a szívritmus zavara, vérszegénység, a mellékvese elégtelen működése vagy a pajzsmirigy alulműködése okozza alacsony vérnyomását, akkor ebben az esetben sem a vérnyomását kell emelni, hanem az alacsony vérnyomást okozó esetleges betegségét kell kezelni.

Vagyis alacsony vérnyomása problémáját a gyógyszerek szedésével nem oldja meg, csak megszünteti a tünetet, viszont a gyógyszerek mellékhatásával hosszú távon generálhat magának egy másik problémát is. Azzal együtt, hogy garantáltan nem szünteti meg alacsony vérnyomása kiváltó okát.

Mi lehet az oka alacsony vérnyomásának?

alacsony vérnyomás oka

Mióta alacsony a vérnyomása? Csak időnként vagy állandóan? Milyen tünetei vannak? Mire figyeljen még? Mi okozza alacsony vérnyomását? Derítse ki az Alacsony vérnyomás okai kérdőív kitöltésével!

Milyen tüneteket vesz észre magán? Figyelje meg magát alaposan, és utána töltse ki Alacsony vérnyomás okai kérdőívét. Kattintson a linkre alacsony vérnyomása felgyorsításáért!

Ha kitölti a kérdőívet, akkor megismerheti alacsony vérnyomása okát pontosan megadott válaszai gondos kiértékelésével. Ebben tud segíteni alacsony vérnyomása mellékhatások nélküli kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción. Persze csak akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.

Alacsony vérnyomása okának kiderítése után pedig életmódja megváltoztatásával szüntesse meg alacsony vérnyomása kiváltó okát is.

Mit tehet alacsony vérnyomása emelésére?

A tartósan alacsony vérnyomás sok esetben éppen az ellentettje a magas vérnyomásnak. Ezért számos olyan dolgot kifejezetten célszerű megtenni az alacsony vérnyomással küzdőnek, ami magas vérnyomásnál egyenesen tiltott.

alacsony vérnyomás emelése természetesen

Fogyasszon többet a képen látható ételekből, és ezzel is sokat tesz alacsony vérnyomás problémájának megoldásáért

Ilyen az ételeknek a sózása. Az ételek sózása emeli a vérnyomást, ezért alacsony vérnyomásnál ez is segíthet a panaszok csökkentésében.

Ezzel együtt azonban érdemes a korábbinál jóval többet mozogni, sportolni, mert a rendszeres mozgás nemcsak az izmokat mozgatja meg, hanem felélénkíti a vérkeringést is.

Sokszor olyankor lehet érezni az alacsony vérnyomás jeleit, amikor gyors mozdulatokat tesz, vagy pedig hirtelen pozíciót vált. Ezért alacsony vérnyomásnál ezeket érdemes kerülni. Mit is jelent ez? Például azt, hogy ha azt tapasztalja, hogy megszédül, ha hirtelen feláll, vagy akkor, amikor reggel felkel az ágyból, akkor érdemes lassabban pozíciót váltani. Például előbb üljön fel az ágyon, és üljön 1-2 percet az ágy szélén, mielőtt elindulna. Ha hajlama van az alacsony vérnyomásra, akkor kerülje a hirtelen gyors mozdulatokat.

Naponta 1-1 pohár vörösbor elfogyasztása is segíthet a tünetek elmulasztásában. Ugyanígy, ha mértékletesen, megiszik napi 1-2 kávét, akkor ez is segíthet. A rozmaring és a borsmenta keverékéből készült tea rendszeres fogyasztása is segít az alacsony vérnyomás normalizálásában.

Sokszor már az is segít az alacsony vérnyomás emelésében, ha rendszeresebben és több folyadékot iszik.

Segíthet az is, ha az étkezési szokásain változtat. Egyen gyakrabban, és kisebb adagokat. Ezzel továbbra sem fog elhízni, hisz nem nő a napi kalóriabevitele. Viszont kiküszöböli ezzel azt, hogy a bőséges étkezések után leeshessen a vérnyomása.

4 gondolatok ezen: “Alacsony vérnyomásra mit érdemes szedni?

  1. kerti lajos nyirbátor

    Nekem voltak olyan helyzetek, amikor a mentő vitt el, annyira lement. Nem tudtam semmit hol vagyok, és aztán olvastam a neten, hogy mi lehetne, ami felvinné a vérnyomásomat és a rozmaring volt. Azt mondták, hogy a kórházban nincsen gyógyszer erre a betegségre. Tehát ebből megittam 3 decit, és ha még kellett, még eggyel. Már a kávétól hányingerem volt annyit ittam. Sós vizet is ittam, csak abból többet iszik az ember, és hasmenést okoz. Ezért maradtam a rozmaringnál. Igaz én nem tettem bele bors menta olajat, azt se tudtam létezik, és hogy mennyit kell tenni bele. Most kezdett megint lentebb menni, a télen mindig 135 volt. Az jó volt, most nem tudom a meleg csinálja vagy mi van. Sokszor félek elindulni hosszabb útra bevásárolni, mert itthon 130, de még nem is végzek, már tudom, hogy lement, mert a nyakam majd leszakad. Akkor már lent van 90-en. Tehát ez így lesz életem végéig, vagy változik. Nem tudom, erre kérek választ.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kerti Lajos Nyirbátor!
      Köszönjük kérdését! Több dolog is van, amit tehet a vérnyomás szabályozása érdekében, például étrend változással, alkohol és energia italok kerülésével, picit több mozgással/ aktívabb élettel. Ez csak egy pár példa a sok dolog közül Továbbá stressz kezelése, kompressziós harisnya esetleg, stb. Kérdezze meg kezelőorvosát is, hogy mi lehetne hatékony még, nem gyógyszeres kezelés gyanánt.
      További információkért olvassa el honlapunkon az „Alacsony vérnyomás kezelése” című oldalt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/alacsony-vernyomas-kezelese
      A kérdésére csak egy alapos vizsgálat után lehet megalapozott választ adni.
      Benke Rita vagy Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászaink egészségi állapotának felmérésével és természetes módszerekkel tudnának Önnek segíteni az alacsony vérnyomás leküzdésében.
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Bende Ágnes

    Tisztelt Harmónia Centrum
    kardiológusom azt mondta, hogy szedjek a felírt gyógyszerból felet reggel, felet este szerdáig, mert akkor teszik fel a monitort, és pénteken kiértékeli. Az a problémám, hogy most mértem a vérnyomásom este 110/68/74. Ha erre beveszek vérnyomáscsökkentőt, akkor nem lesz baj? (valsakcort kell szedni, nem tudok senkit megkérdezni. Azt szeretném, hogy állítsák be a vérnyomásom üdv.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bende Ágnes,
      A vérnyomás a beállítása az a kardiológus szakorvos feladata. Amennyiben alacsony vérnyomását természetes úton szeretné kezelni, természetgyógyászainkat tudom javasolni önnek, akik életmód tanácsadással tudnak segíteni a problémáján.
      Viszont első körben mindenképp menjen végig a kardiológus által előírt kezelési terven.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük