Alacsony fájdalomküszöbnél fáj a lökéshullám

Mi a fájdalomküszöb?

A fájdalomküszöb a fájdalomnak az a határa, amikor az érzékelt ingert az ember már fájdalomként éli meg. A fájdalomküszöb tehát az a legkisebb inger, ami már kiváltja a fájdalom érzetét. Mivel minden szervezet másként érzi a fájdalmat, másként reagál rá, ezért mindenkinél más a fájdalomküszöb.

Vannak olyanok, akik jól bírják a fájdalmat, ezért nekik magas a fájdalomküszöbük. Jó a fájdalomtűrő képességük.

Mások viszont sokkal kevésbé képesek elviselni a fájdalmat. Ők már elviselhetetlen fájdalomként élik meg azt a fájdalmat is, amit egy magas fájdalomküszöbbel, vagyis jól fájdalomtűrő képességgel rendelkező talán meg sem érez.

Csökken a fájdalomküszöb, ha

A fájdalomküszöböt sok minden befolyásolja. Csökken a fájdalomküszöb, vagyis a fájdalom elviselésének képessége betegségek, a szervezetben kialakuló gyulladás esetén. Ugyanígy csökken az immunrendszer gyengülésével. Kiváltja a fájdalomküszöb csökkenését a hideg időjárás, az éhség vagy a fáradtság is. Ha már 2 napja nem aludt, akkor a máskor szinte meg sem érzett fájdalom is kifejezetten fájdalmas tud lenni.

Ugyanakkor a lelki állapot is jelentősen befolyásolja a fájdalom érzékelését. A szorongás, a depresszióra való hajlam is csökkenti a fájdalomküszöböt.

Egy fájdalmas magánéleti csalódás, szakítás vagy például a munkahely elvesztése is okozhatja a fájdalomra való nagyobb érzékenységet, a fájdalom elviselésének gyengülő képességét.

Fájdalomküszöb növelése

Ahogy a szorongás, a bizonytalanság csökkenti a fájdalomküszöböt, úgy ennek az ellenkezője az önbizalom, a magabiztos fellépés, a határozottság képes növelni a fájdalom elviselésének képességét. Vagyis, aki magabiztos, és duzzad az önbizalomtól, az nem is érzi azt a fájdalmat. Azt a fájdalmat, ami a másiknak már lehet, hogy erős fájdalomérzetet okoz.

Ugyanígy képes növelni a fájdalomtűrő képességet az összpontosítás, a koncentráció. Az edzett, erős szervezetnek is magasabb a fájdalomtűrő képessége. A szervezetben felszabaduló endorfinok is növelik a fájdalomtűrő képességet.

A fájdalomtűrő képesség fokozását, vagyis inkább a fájdalomérzékelés tompulását külső hatásokkal is elérhetjük. Érzéstelenítők, fájdalomcsillapító gyógyszerek beszedésével csökken a fájdalom érzékelése, és ezzel pedig nő a fájdalomküszöb.

fülakupunktúra

Fülakupunktúra segít a méregtelenítésben és a sóvárgás utáni vágy csökkentésében is. Tudja, hogy miben tudna ez Önnek segíteni?

A fájdalom csillapításában, a fájdalomküszöb emelésében jó eredményeket lehet elérni például az akupunktúrával is.

Talán azt gondolná, hogy a fájdalomküszöb emelése jó, mert akkor nem érzi a fájdalmat. Ez azonban csak egy bizonyos határig van így. Ugyanis a fájdalom azért attól még ott van a szervezetben, és hat, hogy nem érzékeli. Mert például fájdalmát csillapító gyógyszerekkel elnyomja azt.

A fájdalom érzete ugyanis arra késztet, hogy a fájdalmat okozó tevékenységét hagyja abba, és ne növelje a fájdalom kiváltását. Ne okozzon magának túlságosan nagy fájdalmat. Pihentesse, regenerálja az adott fájdalmas szövetet a fájdalom megszűnéséig, vagy legalábbis a mérséklődéséig. Ha viszont nem érzi a fájdalmat, akkor nem kapja meg a jelet arra, hogy abba kellene hagynia a fájdalmat okozó tevékenységét.

Ilyenkor a fájdalom érzékelése nélkül okoz egyre nagyobb fájdalmat a fájdalmas szövetekben. A fájdalomérzet elnyomása tehát nem jó.

zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek és gyümölcsök egészséges étrendjében

A fájdalomküszöb módszeres, szisztematikus, fokozatos emelése, például meditációval, összpontosítással, az edzettségi állapot javításával, az immunrendszer erősítésével viszont hasznos.

Ha többet mozog, és egészségesebb ételeket eszik, akkor ezzel az immunrendszerét is erősíti.

Gyógyító lökéshullám terápia

A gyógyító lökéshullám kezelés is egy olyan gyógyító fájdalom, amely akusztikus hanghullámok révén vérbőséget okoz a kezelt fájdalmas, gyulladásos szövetekben. Minél erősebben lehet végezni a kezelést a fájdalmas területen, tehát minél magasabb a kezelt páciens fájdalomtűrő képessége, annál nagyobb mértékben képes megnövelni a kezelés a kezelt területen a vérbőséget.

talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal

Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal. A kezelés hatására a vérkeringés meggyorsul. Ennek hatására több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, ezért a sejtek gyorsabban regenerálódnak. Hamarabb elmúlik a fájdalmas gyulladás. Kattintson a képre, és ismerje meg a talp fájdalmának mellékhatások nélküli megszüntetését

A vérbőség növelésének hatására pedig beindul, illetve felerősödik a kezelt területen a sérült sejtek és gyulladásos szövetek öngyógyulása, regenerálódása.

  • A vérkeringés élénkülésével több tápanyag és friss oxigén jut a sérült sejtekhez, ezért azok gyorsabban gyógyulnak, regenerálódnak.
  • A felgyorsult véráram pedig visszafelé haladó útján is felfokozott ütemben szállítja el a szövetek közötti térből a gyulladás melléktermékeit, a felhalmozódott salakanyagokat.

Vagyis minél jobb a kezelt betegnek a fájdalomtűrő képessége, minél magasabban van a fájdalomküszöbe, annál nagyobb mértékben képes az erősebb frekvencián adható lökéshullám kezelés vérkeringést fokozó hatása. Ez pedig azzal jár, hogy nagyobb mértékben növelhető meg a szervezet öngyógyulásának sebessége, a gyenge vérellátottságú szövetek vérbőségének nagyobb növelésével. Ez pedig jó, mert a gyulladt, fájdalmas szövetek gyorsabb gyógyulását eredményezi.

A gyógyulást hozó lökéshullám kezelés által a kezelés során okozott átmeneti fájdalom gyenge elviselési képességén túl rontja még a kezelés hatékonyságát.

  • A fájdalmat okozó gyulladás kialakulásának hosszabb ideje. Ez természetes, hisz ha belegondol, akkor nem meglepő, hogy nehezebb megszabadulni attól a fájdalomtól, ami már hónapok óta gyötri, mint akkor ha 3 napja érezné csak a fájdalmát.
  • Pontosabban fogalmazva megnöveli a kezelés szükséges időtartamát, hisz a kezelt területen jóval előrehaladottabb a gyulladás mértéke, jóval több a gyulladás melléktermékeként felhalmozódott salakanyag, aminek teljes mértékben el kell távozni ahhoz, hogy fájdalommentes legyen.

Ha a kezelt páciensnek a fájdalomtűrő képessége olyan alacsony, hogy a leggyengébb szintre kell beállítani a lökéshullám készüléket, akkor értelemszerűen nem lesz olyan hatásos a kezelés, nem lesz olyan intenzív a vérbőséget fokozó hatás.

vádli kezelése lökéshullámmal

Fájdalmas vádli kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

Ez szerencsére nagyon ritka. Hazánkban a legnagyobb számú, eddig több mint 3.500 ügyfélnél sikeresen elvégzett lökéshullám kezelés tapasztalata szerint a jelentkezők 1-3%-ánál fordul csak elő. És még náluk is lehet az első kezelést követő kezeléseken fokozatosan emelni a kezelés vérbőséget fokozó erősségét.

Ha viszont a különlegesen alacsony fájdalomküszöb esetén nem lehet emelni a kezelés frekvenciáját, akkor a kezelés hatékonyságának javítására, vagyis a vérbőség fokozására más módszereket is használni kell. Nem a lökéshullámmal való kezelés a fontos ugyanis, hanem a fájdalmas terület vérbőségének a fokozása bármilyen módszerrel is.

Alacsony fájdalomküszöbnél adja magát a gyulladt, fájdalmas terület kíméletes mozgatása, nyújtása. Ugyanis a mozgás is fokozza kezelt terület vérbőségét, és ezzel meggyorsítja az öngyógyulását. Márpedig ez a cél.

A mozgás, a torna, fájdalmas terület kíméletes nyújtása természetesen jól használható a legmagasabb frekvenciával adható lökéshullám kezelésnél is a gyógyulási folyamat felgyorsítására.

Ha a lökéshullámmal kezelt páciens öngyógyulásának a beindítására, felgyorsítására a számára személyre szabottan összeállított gyakorlatokat kíméletesen végezve, rendszeresen tornázik, akkor ezzel is elősegíti fájdalmas gyulladásának minél hamarabbi megszüntetését.

lábfej és boka torna

Lábfej és a boka tornáztatása

A lökéshullám kezelésnek és a rendszeresen végzett torna gyakorlatoknak a vérbőséget fokozó hatása el fogja hozni a fájdalommentességet a lökéshullámmal kezelt és rendszeres tornáztatott ízületében.

Természetesen csak akkor, amikor a kezelt területen felhalmozódott gyulladásos salakanyagok teljes egészében eltávoznak a fájdalmas területről, és a szövetek meggyógyultak, regenerálódtak.

Vagyis ez azt jelenti, hogy minél többféle módszert bevet a fájdalmasan gyulladt terület öngyógyulásának a fokozására, annál hamarabban lesz fájdalommentes. Ráadásul nem az érzékelt tüneteknek valamilyen fájdalomcsillapító általi elnyomásával, hanem a fájdalmat kiváltó oknak, a gyulladásnak a mellékhatások nélküli megszüntetésével.

Ha viszont az alacsony fájdalomtűrő képesség miatt (az emberek 1-3%-ánál) nem lehet eredményesen használni a lökéshullámot, akkor marad a kíméletes nyújtás és a gyógymasszázs fájdalmat csökkentő, és öngyógyulást fokozó hatása. Ez pedig természetesen lassabb fájdalomtól való megszabadulást eredményez.

Az sem jelenti azonban a lökéshullám kezelés eredménytelenségét, ha valakinek tényleg nagyon alacsony a fájdalomtűrő képessége. Mégpedig két okból sem:

  • Egyrészt azért, mert a fájdalmat nehezen viselő pácienseink is belátják, hogy ha a több hónap alatt szervezetükben kialakult fájdalmat meg szeretnék szüntetni, akkor azért nekik is meg kell dolgozniuk. Különösen akkor, ha alacsony fájdalomküszöbük miatt a lökéshullám kezeléskor gyógyító fájdalmat nem képesek elviselni. Ezért sokszor a nyújtó gyakorlatok kíméletes végzése mellett arra az 5 percre – amíg a kezelés ténylegesen tart – összeszorítják a fogukat, és tűrik a kezelés vérbőséget fokozó hatását. Megéri, mert az 5-10 perces kezelés vérbőséget fokozó hatása a kezelést követő 6-8 héten fennmarad, és a vérbőség miatt folyamatosan gyógyul a fájdalmas terület. Túlságosan erőltetni azonban természetesen nem szabad a kezelést, mert ha nem nyit a szervezet a gyógyító fájdalom egyre jobb elviselése felé, akkor maradnak a nyújtó gyakorlatok, a kíméletes torna és a masszázs a vérbőség fokozására, a fájdalom csökkentésére.
  • Másrészt szerencsére az emberek nagy többségének, 80-90%-ának olyan szintű a fájdalomküszöbe, hogy könnyen elviselik a kezelés 5-10 perces, minimális gyógyító fájdalmát az azt követő 6-8 hét folyamatos gyógyulást hozó fájdalommentességének eléréséért.
talpi sarkantyú kezelése

Talpi sarkantyú kezelése lökéshullámmal. Ilyenkor a feszülő talpi ín a sarokcsonthoz tapadásánál feszíti a sarokcsont csonthártyáját, és ez okozza a fájdalmat. A lökéshullám kezelés csökkenti a gyulladást. A talp rendszeres tornáztatása pedig nyújtja, rugalmasabbá teszi a talpi bőnye szalagot, és a megnyúlt, rugalmasabb talpi szalag már nem fogja feszíteni a csonthártyát a sarokcsonthoz tapadásánál. Nézze meg a sarok sarkantyú kezelését a képre kattintva

Mit gondol?

  • Ön is elviselne 5-10 perc enyhe fájdalmat azért, hogy utána 6-8 héten át lankadatlanul gyógyulhasson a fájdalmasan begyulladt sarka, talpa vagy könyöke? Azért, hogy megszabaduljon fájdalmától.
  • Ráadásul mellékhatások nélkül élhet fájdalom nélkül.

2 gondolatok ezen: “Alacsony fájdalomküszöbnél fáj a lökéshullám

  1. Páldi Katalin

    Enyhe fájdalom? Olyan, hogy belehalsz, hogy még órák múlva is remegsz!!!! Borzalmas, egy olyan testrészeden, ami önmagában is fáj!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Páldi Katalin!
      Látom rendszerünkben, hogy jár hozzánk kezelésre. Sajnálom, hogy ennyire rossz élménye volt a lökéshullám terápia alatt. Sajnos muszáj, hogy fájdalmas legyen a lábnak, hogy használjon a terápia, mivel egyfajta „sokk hatás” jön létre ilyenkor az agy egyes területein, ezzel természetes módon csökkentve a gyulladást. Tudom, hogy mindenkinek más a gyulladás mértéke, valamint a fájdalomtűrő képessége is, így sajnos mindenki máshogy reagál / máshogy érzi a kezelést. Ha valamelyik vendégünket ennyire érzékenyen érinti a kezelés, bíztatom hogy beszélje ezt át a gyógytornász kollégákkal, akik kezelik, mivel több módja van a fájdalmas kezelés enyhítésére.
      A kolléganők mindig személyre szabottan kezelik az erősséget, mindig a vendég fájdalom tűréséhez igazítva, ezért dolgoznak nap mint nap centrumunkban. Például, fájdalomcsillapító szedése 30-60 perccel kezelés előtt (csak ritka esetben ajánlott), vagy mechanikailag az erősség csökkentése kolléganőnk által, tud segíteni a megélt fájdalom enyhítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük