Achilles-ina könnyen megsérült? Nem véletlenül

Az Achilles-ín sérülés könnyen utolérheti Önt is. Úgy is mondhatjuk, hogy Achilles-ina az Achilles pontja. De mit is jelent ez? Hogyan értheti meg Achilles-inának szerepét és működését?

Annak ellenére, hogy az Achilles-ín teste legvastagabb ina, mégis igencsak sérülékeny. Ez azért van, mert a lábfeje előre és lefelé mozgatásában alapvető szerepe van, és bármilyen mozgásnál, ami lábfejét érinti (járás, futás, felugrás, felállás, leülés) igénybe veszi az Achilles-inát, ami viszonylag könnyen meghúzódhat, és el is szakadhat.

Ilyenkor a baj nem jár egyedül. Mert mint minden ínnak, az Achillesnek is rossz a vérellátása, és mivel az Achillese a legvastagabb, ezért ennek az inának legendásan rossz a vérellátása. Ezért a rossz vérellátottság miatt egy-egy sérülés, húzódás után nagyon lassan és nehezen regenerálódik. Mit lehet kezdeni ezzel a legendásan gyenge vérellátottsággal? Lehet-e egyáltalán kezdeni valamit? Később látni fogja, hogy igen lehet.

Az Achilles-ín rákfenéje az, hogy nemcsak a gyakori használat miatti sérülésektől fájhat, húzódhat, szakadhat, hanem az évek, évtizedek alatt degeneratív (sorvadásos) folyamatok hatására is kialakulhat a fájdalom. Amíg a sérülések elsősorban a fiatalokat, addig az évek múlásával fokozódó sorvadásos tünetek az idősebbeket veszélyeztetik.

Achilles-ín fájdalom kezelése

Az Achilles-ín testünk legvastagabb ina, mégis könnyen megsérülhet

Sérülés esetén a fájdalom a saroknál, a sarokcsonthoz való tapadás területén, vagy fentebb a lábszár izmai felé haladva érezhető. Az Achilles gyulladása mellett a különböző sérülésekből és sorvadásból származó fájdalmak is gyakoriak. Mivel a fiataloknál elsősorban az akut, sérüléses, az idősebbeknél pedig a krónikus, sorvadásos panaszok a gyakoriak, ezért fájdalmának sokféle oka lehet:

  1. Különféle Achilles-ín sérülések, amelyek a sportolás közben a lábat érik.
    • Ha az edzés előtt nem melegít be, vagy a bemelegítés nem megfelelő, akkor ennek Achilles-ín húzódás lehet a kellemetlen következménye. Ugyanúgy meghúzódhat az Achillese az edzés közbeni nyújtás elmaradása vagy nem megfelelő végzése miatt is. Az Achilles-ín húzódása igen erős fájdalommal járhat
    • Az Achilles-ín szakadása, illetve részleges szakadása is bekövetkezhet súlyosabb esetekben. A szakadás lehet sportolás közbeni sérülés és idősebbeknél sorvadás következménye is. A szakadás pillanatában nyilalló, éles fájdalom hasít a sarkába, és az Achilles teljes szakadásánál a szakadás helyét is kitapinthatja az ujjával.
  2. Megerőltetés, túlterhelés: Fiataloknál sportolás közben az Achilles-ínra a nagy erőkifejtést igénylő gyors mozgásoknál nagy erők hatnak, és ezek hirtelen fellépő akut fájdalmat, sérülést okozhatnak.
  3. A láb deformálódásai is okozhatják az Achilles fájdalmát. A bokasüllyedés, a lúdtalp, vagy például a túlságosan befelé fordított lábfej olyan terhelést jelentenek a lábfejnek, amely kihat az Achillesre is.
  4. Túlsúly, elhízás: Korunk népbetegsége az Achillest sem kíméli. Futás közben lábfejére, ezáltal az Achilles-inára is testsúlya 2,5-3,5-szerese nehezedik. Minél nagyobb súly terheli a lábát, annál nagyobb a húzódás és a szakadás veszélye.
  5. A nem megfelelő cipőviselet megváltoztatja a láb egészséges statikáját és dinamikáját. Az időszakonkénti terheléssel párosulva egészségtelen cipőink elsősorban inkább krónikus panaszokat okoznak. Ilyen jól ismert fájdalomforrás a  nőknél a magas sarkú cipők túlzott viselete. Miért annyira fájdalmas ez az Achillesének?
    • Elsősorban azért, mert magassarkú cipőjében természetellenes tartásra kényszeríti a lábát. A magassarkúban a sarka jóval magasabban helyezkedik el a lábfejénél, emiatt a lábszár izma és az Achilles-ín megrövidül. Nem is kicsit. Minél magasabb a cipője sarka, annál jobban rövidül a lábszár izma és Achillese. Nem véletlenül, hisz nem kell olyan hosszúra nyúlnia, mintha a talajon állna a sarkával. Ennek az lesz a következménye, hogy lábszár izma elkényelmesedik. Amikor sarka alól kikerül a magas sarok 10 centije, akkor lábszár izma és Achilles-ina kínjukban azt sem tudják, hogy mit csináljanak. Feszülnek rendesen. Korábbi kényelmes állásukhoz képest annyira meg kell nyúlniuk, hogy ezzel nagyon szenvednek, és szenvedés helyett inkább meghúzódnak.
    • A talajfogás pillanatában a sarka érintkezik a talajjal, és ekkor lábszár izmának és Achillesének meg kell nyúlnia. A magassarkú cipők túlzott viselete után erre nem igazán lesz képes. Ha megfelelő nyújtás nélkül terheli a sarkát, akkor annak előbb-utóbb komoly fájdalom lehet a következménye.

Melyek az Achilles-ín sérülésnél jelentkező fájdalom tünetei?

Minél fáradtabbak a vádli izmai, annál jobban összehúzódnak, és ilyenkor a feszülés egyre jobban áttevődik az Achilles-ínra. Ha az Achilles-ínra áttevődött feszülés túlságosan erős, vagy pedig túlságosan hirtelen történik, akkor az Achilles-ín rostjai sérülhetnek. Achilles-ín sérülésnél részlegesen vagy akár teljesen el is szakadhat az Achilles-ín. Ekkor hirtelen jelentkezik a fájdalom.

  1. Ha nincs szakadás, akkor az Achilles-ín fájdalomnál sarka hátsó részén, az ín tapadásánál, illetve fentebb a vádli izomzata felé haladva pihenés utáni meginduláskor jelentkezhet a szúró, hasító fájdalom, amely mozgásra fokozódik.
  2. Súlyosabb, elhúzódó esetekben az ín tapadása körül duzzanat, pirosság jelentkezhet. Ha a fájdalom fentebb húzódik, akkor még emellett ödémát, vizesedést is okozhat.
  3. Achilles problémáknál különösen fájdalmas a futás és a lábujjhegyre állás. De már maga a járás is nehézséget, és fájdalmat okoz. Miért van ez?

Az Achilles-ín egy védőburokban mozog, és egy vékony zsírréteg található az ín és a burok között. Ez a zsírréteg megkönnyíti az ín mozgását. Ha megsérül az ín, akkor hegszövet alakul ki a felszínén, és ez minden lépésnél irritálja a védőburkot. Mozgáskor ezért érzi a nyilalló, szúró fájdalmat. Futás közben ez a fájdalom enyhül, mert az edzés hatására a védőburok rugalmasabb lesz, és az ín is könnyebben tud mozogni benne. Ez azonban csalóka öröm, mert ha fájdalom csökkenését érezve nem hagyja abba a futást, akkor a sérült ín megmerevedik és tovább hegesedik. A heges ín pedig már nem fog meggyógyulni. Ne terhelje a sérült Achilles-ínt.

Foglaljon időpontot gyorsabb gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Achilles-ín sérülés kezelése

Achilles sérülés kezelésénél is a legfontosabb a megelőzés.

  • A kellemetlen sérülést az edzés előtti alapos bemelegítéssel tudja elkerülni.
  • Lábszár izmainak és Achilles-inának összehúzódása ellen pedig elengedhetetlen az edzés közbeni folyamatos nyújtás.

Ha viszont már fáj az Achillese, akkor a megelőzéssel elkésett. Mit tehet fájdalma ellen?

  • Ilyenkor nem sok választása van első lépésként. Pihentesse a lábát, hagyja abba az edzést, és mellőzze azokat a mozdulatokat, amelyek a sarka, lábfeje mozgatásával járnak.
  • Csökkentheti panaszait jegeléssel is.
  • Gyulladására gyulladáscsökkentő gyógyszereket is lehet szedni. Ezek hatékonysága azonban igencsak gyenge, mert a korábban már elmondottak miatt az Achilles-ín vérellátása igencsak gyenge. A szájon át bevett gyulladáscsökkentők egyszerűen el sem fognak jutni az Achilles-inához, a sarkához.
  • Ha nincs teljes szakadás, akkor gyógytornász felügyelete mellett a vádli izmait nyújtó gyakorlatok óvatos végzésével csökkentheti az Achilles-ínra ható feszülést.
  • Túlsúly esetén fogyással csökkentheti a lábára és Achilles-inára nehezedő nyomást.
  • Ha mindezek hosszú ideig (több hónap) nem enyhítik fájdalmát az ín nyújtására szolgáló műtéttel szüntethetik meg panaszát.

Az ín teljes szakadásakor műtétre van szükség az elszakadt ín összevarrásához. Részleges szakadásnál és húzódásnál a pihentetés, jegelés és az óvatos nyújtás is eredményre vezethet.

Achilles-ín gyulladás és húzódás esetén a műtét helyett van kíméletesebb terápia is. A húzódás és íngyulladás gyógyítására sikeres a lökéshullám terápia. Megnézi a kezelést?

2 gondolatok ezen: “Achilles-ina könnyen megsérült? Nem véletlenül

  1. Dr.Horváth József

    Kialakulhat-e achilles sérülés , vagy szakadás kis erőbehetásra ? Esetleg Guillen – Barret
    kezelés utáni lábadozás során .
    Gyanú esetén mennyi idő ,mig nem késő felkeresni a szakorvost ( traumatológust, ortopéd
    szakorvost )?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt József!
      A Guillen-Barré kórképben szenvedő személyek az idegrendszer érintettsége miatt gyengült izmokkal rendelkezhetnek. Ebből eredően előfordulhat, hogy megsérült Achilles ina egy hétköznapinak történő mozdulat során, mert valójában nagyobb kihívást jelentett izma számára, mint amennyire Ön hitte volna.
      Ha Achillese teljesen szakadt lenne, nem tudna járni, és vérömlenyek duzzanatok lennének a lábán. Ez esetben minden nap késlekedés nagy károkat okoz.
      A részleges szakadás és húzódás már kevésbé felismerhető. Ezek gyógyhajlama ugyanakkor kedvezőbb is. Mielőbb felkeres egy szakorvost, és készül képalkotó vizsgálat a területről, annál teljesebb lesz a gyógyulás.
      Ne várjon a megoldás keresésével, különösen ha társbetegsége is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük