A magas sarkú cipők szépsége és átka

Milyen cipőkben szeret járni? Ha a magas sarkúakat kedveli, akkor csinosan fog kinézni benne, de abban is biztos lehet, hogy a lábának nem tesz jót a magas sarok túlzó viselete. A túl magas sarok sem egészséges, és a magas sarkú cipők túlzottan gyakori viselete sem.

Lába csinosságért kényelmetlenséggel fizet

De nemcsak ezzel, hanem talpa és sarka egészségével is.

Testsúlya a lábfején, illetve a lábfejét alkotó boltozatokon (hosszboltozat és harántboltozat) keresztül találkozik a talajjal. Az egészségesen boltozatos lábnál a testsúlya a sarkára, valamint a nagylábujja és kislábujja mögött található első és ötödik lábközépcsontja fejére nehezedik. Cipőjének lábfeje természetes tartását kellene elősegítenie. Ezt úgy tehetné meg, ha alkalmazkodna lábához, és nem elkényelmesítené vagy pedig természetellenes tartásba kényszerítené a talpát.

Amikor gyalogol, akkor testsúlya 1-1,5-szerese nehezedik talpára, és minden egyes lépéskor előbb a sarka fog érintkezni a talajjal. Amikor pedig fut, akkor ez a terhelés a többszörösére, akár a 3-4-szeresére is növekszik.

Gondoljon bele abba, hogy milyen terhelés éri a lábát akkor, amikor a talpára nehezedő terhelés még nem is egyenletesen oszlik el, pl. egy túlzottan magas sarkú cipő viselésekor. Magas sarkú cipőjében a lába természetellenes tartásra van késztetve, és a testsúlya is a harántboltozatra és a lábujjaira kerül a teljes talpa helyett. Nem kell csodálkoznia azon, ha a legújabb divat szerinti magas sarkú cipőjében rövid idő alatt is megfájdul a lába. Nyáron lehet, hogy nem magas sarkú cipőt, hanem magas sarkú szandált vesz fel, de a talpára nehezedő terheléssel kapcsolatban ez a szandál is ugyanúgy viselkedik.

magas sarkú cipő

5 centiméteresnél magasabb sarkú cipőkben jár?

A sarkak és talpak problémáival foglalkozó szakemberek azt mondják, hogy az 5 centiméternél magasabb sarkú cipők, már nem egészségesek, mert instabillá teszik a járását, és teste súlypontját is eltolja. Ha a sajgó talpán feszülő izmok begyulladnak, és a gyulladást nem kezeli, akkor a huzamosabb ideig tartó irritáció akár még meszes lerakódás kialakulásához is vezethet a gyulladás helyén.

A túlzott terhelés nemcsak a harántboltozatára és a lábujjaira eső aránytalanul nagyobb teher miatt jelent gondot, hanem fentebb is, az egész mozgási rendszerében. Teste megváltozott súlypontja a térdét és a csípőjét is túlterheli. Ez a túlterhelés pedig hatással van a derekára is.

A magas sarok nemcsak a megváltozott súlypont és az instabilitás miatt hat károsan a szalagokra, hanem még a talpa és a lábszára izomzatát is természetellenes tartásra készteti. Gondoljon csak bele, hogy a talpában a szalagok megnyúlnak, állandóan feszülnek. Ez már önmagában sem egy kellemes állapot, de még tovább rontja a helyzetet az, hogy ezek a talpi szalagok nem lesznek képesek tartani lába boltozatos szerkezetét, és a hosszanti boltozata megsüllyed. Másrészt viszont a magas sarok miatt a vádliizom megrövidül. Térde természetellenes tartása miatt a térdízületi porcok hamarabb kopnak. Lába megváltozott tartásával a csípő hajlító izmai is rövidülnek. Ez pedig előbb-utóbb kínzó derékfájdalmat okozhat.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy mi történik akkor, amikor a megrövidült vádliizmoknak hirtelen egy lapos sarkú cipőben kell mozgatni a lábát. A megrövidült vádli hamarabb fárad el, és gyorsabban gyullad be, mint egy hosszú izom.

Akkor a lapos talpú cipők a jók?

Ezt sem mondhatjuk. A lapos talpú, nyáron különösen kedvelt sarok nélküli cipőkben ugyanis a talpa nem kapja meg azt az ívelt dinamikát, ami az egészséges járáshoz szüksége lenne. Ez azért van, mert talpának túl nagy része érintkezik a talajjal, és estére már az egész talpa ég és sajog. A sarok nélküli, lapos talpú cipőkben sem kényelmes a járás, mert a boka bedől, ami maga után hozza majd a térd csavarodását és a csípő kitolását is. A természetellenes tartás pedig a lapos talpú cipőknél sem tesz jót a térd és csípőízületeinek.

A lapos talpú papucsok emellett még egy fokkal rosszabbak. Ezek a flip-flop papucsok nem tartják a sarkát, ezért a lábujjait fogja arra kényszeríteni, hogy próbáljanak megkapaszkodni a papucs talpában. Ez azzal jár, hogy megváltozik a járása, és ez ugyanúgy befolyásolja majd a térd és csípőízületeinek az idő előtti kopását. Másrészt pedig a nyitottságuk miatt ezek a papucsok a baktériumoknak is a melegágyai.

Mit tehet talpa és sarka egészségéért?

Vásároljon olyan 3-5 centiméteres sarokkal rendelkező cipőket, amelyek tartják a sarkát, és természetes tartásának megfelelő alátámasztást adnak a talpának. Ez a 3-5 centis sarok rugalmas alátámasztást ad a talpának, és egyensúlyban tartja a testét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük