A futást télen se hagyja abba

Ha nem futott még, akkor talán azt gondolja, hogy télen nem egészséges a szabadban futni. Ez azonban nem így van. Néhány dologra figyeljen oda, és bátran futhat télen is. Nem fog megfázni, és nem lesz beteg sem.

Kezdő futóként azért annyi mégis igaz ebből, hogy ne télen, fagypont alatti hőmérsékleten kezdjen el futni. Ha nem futott még, akkor most csak kiadós sétákat tegyen a friss levegőn. Vagyis ne télen kezdjen el a szabadban futni, de ha már hosszabb ideje fut, akkor semmi oka nincs arra, hogy a tél beköszöntével abbahagyja a futást.

Ha már hónapok óta fut, akkor télen sem kell lemondania erről. A rendszeres mozgás a friss levegőn, nemhogy beteggé teszi, hanem erősíti az immunrendszerét. Ne keressen tehát kifogásokat télen sem, csak tartson be néhány szabályt. Ha ezt a néhány dolgot betartja, akkor bátran vágjon neki heti két-három alkalommal az aznapi adagjának.

A téli futás néhány szabálya

futás télen

A futás télen is ugyanolyan egészséges, mint nyáron. Csak tartson be néhány alapvető dolgot

Ha ezeket betartja, akkor nem kell lemondani a futásról, és indoka sincs arra, hogy a négy fal között maradjon, csak azért, mert ott jó meleg van:

  1. Ne féljen a hideg levegőtől, mert nem egyik napról a másikra hűl le. Ha rendszeresen fut, akkor szervezete folyamatosan hozzászokik a lehűlő levegőhöz, a téli időjáráshoz. A hideg levegőtől egyébként sem fog megfázni, hisz ha az orrán keresztül veszi a levegőt, akkor az felmelegszik a testében, és melegen jut a tüdejébe.
  2. A futás során állandóan mozogjon. Ne ácsorogjon átizzadt ruhájában, mert nem a hideg levegőtől, hanem az átnedvesedett ruhájától fázhat meg. Éppen ezért a futás befejezése után ne maradjon kinn a szabadban, hanem menjen be. Nyújtsa az izmait, majd zuhanyozzon le, és vegyen fel száraz ruhát.
  3. Arra figyeljen oda, hogy a tél nem az egyéni csúcsok döntögetéséről szól. Télen ne fusson gyorsan.
  4. Ha jóval hidegebb van, mint máskor, akkor inkább rövidebb távokat fusson a megszokott távjához képest, de fusson gyakrabban.

Ha ezt a néhány szabályt betartja, akkor rendszeresen végzett futását télen sem kell abbahagynia. Csak akkor ne fusson, ha jeges a pálya vagy az út, amin futni szokott.

Hasznos tippek még a téli futáshoz

  • A futáshoz ne vastagon öltözködjön, hanem inkább több réteget vegyen fel. Az egyes ruhadarabok közötti levegő is szigetel.
  • Kiadós futáskor akár 10-15 fokot is emelkedik a hőérzete. Ezért amikor a futás kezdetekor kilép a szabadba, akkor egy kicsit fázni kell. Így a mozgástól hamar felmelegszik, de nem fog túlzottan belemelegedni a ruhájába.
  • Melegítsen be, mielőtt kimegy a hidegbe. Sétáljon a meleg szobában, gimnasztikázzon. Persze mindezt a felső réteg ruha nélkül, mert azt akkor vegye fel, amikor kilép a szabadba.
  • A féli futáshoz vegyen fel kesztyűt és sapkát, mert a fej és a kezek adják le a hő mintegy 40 százalékát. Különösen a sapka nagyon fontos, mert a homlokán gyöngyöző hideg izzadság vészesen megnöveli a meghűlés kockázatát.
  • Ha fagyott a talaj, akkor a futócipőjének legyen jó a tapadása, és erősebben bordázott a talpa. Ez azért jó, mert a latyakban és a havon sem csúszik meg olyan könnyen. Éppen ezért legyen a cipő vízhatlan.
  • Nagy szélben nem jó futni, de ha kisebb szél van, akkor érdemes arra figyelnie, hogy szembeszélnek induljon el, és visszafelé fusson hátszélben. Ennek az az előnye, hogy amikor már meg van izzadva, akkor a hátába kapja a szelet, és nem hűti le annyira.
    Télen nem érzi annyira a szomjúságot, de ez csalóka. Télen is izzad, még ha nem is annyira mint nyáron, és a folyadékot pótolni kell.
  • Figyeljen oda a megfelelő légzésre. Az orrán át lélegezze be a levegőt, mert így jobban felmelegszik, mire a tüdejébe jut, és a száján keresztül lélegezze ki. Ha felvesz egy sálat vagy pedig garbót húz, akkor a torokfájástól sem kell tartania.

A futás végén soha ne maradjon el a nyújtás. Ezt már érdemes nem kinn a szabadban, hanem a meleg szobában végezni. Ha végzett a nyújtással is, akkor néhány percen belül vegye le az átizzadt, és különösen az elázott ruháját. Zuhanyozzon le, és vegyen fel száraz ruhát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük